13.3 C
Athens
Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣFort Dendias: Ξεκινά η δημιουργία του μεγαλύτερου πρότυπου στρατιωτικού οικισμού 600 ΣΟΑ

Fort Dendias: Ξεκινά η δημιουργία του μεγαλύτερου πρότυπου στρατιωτικού οικισμού 600 ΣΟΑ

Του Ηλία Προύφα

Μία νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σηματοδοτεί η χθεσινή εξαγγελία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από τη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στα χρονικά, σχεδιάζεται η υλοποίηση του μεγαλύτερου πρότυπου στρατιωτικού οικισμού στην Ελλάδα, με 600 ΣΟΑ, σε έναν χώρο που παρέμενε ανεκμετάλλευτος εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο νέος οικισμός θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο «Πλαρχηγού Ζιάκα», στο Δήμο Κορδελιού Ευώσμου, έκτασης 130 στρεμμάτων. Το στρατόπεδο είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2006, όμως με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο χώρο διαμονής και δραστηριοτήτων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα. Στα πρότυπα του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και αντίστοιχων αμερικανικών βάσεων, ο νέος στρατιωτικός οικισμός θα διαθέτει ολοκληρωμένες υποδομές:

  • 600 νέα ΣΟΑ, ΣΟΜΥ και ΣΟΕΠΟΠ
  • Ιατρικές μονάδες (ιατρείο, οδοντιατρείο, φαρμακείο)
  • Κοινωνικές δομές (βρεφονηπιακός σταθμός, παιδότοποι, πάρκα αναψυχής)
  • Εμπορικά καταστήματα (σούπερ μάρκετ, πρατήριο υγρών καυσίμων, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, στρατιωτικών ειδών)
  • Χώρους ψυχαγωγίας (κινηματογράφο, καφετέρια, λέσχες, χώρους άθλησης)
  • Χώρο πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικισμού που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πιο οργανωμένες και ασφαλείς στρατιωτικές πολιτείες του εξωτερικού. Ένας πραγματικός «Φόρτ Δένδιας», που θα αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές υποδομές στέγασης στελεχών στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο· είναι ένα μήνυμα μέριμνας και αναγνώρισης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που καθημερινά υπηρετούν την πατρίδα. Ο Νίκος Δένδιας, με αυτή την κίνηση, ενισχύει την κοινωνική διάσταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποδεικνύει πως οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων αξίζουν σύγχρονες, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της στρατιωτικής μέριμνας στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στις υποδομές στέγασης των στελεχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025, επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΙΑΚΑ», στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης. 

Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε επιθεώρηση στην έκταση του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Το στρατόπεδο, έκτασης σχεδόν 130 στρεμμάτων, παραμένει ανενεργό από το 2006.

Τον Υπουργό συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Διοικητής της ΜΕΡΥΠ Υποστράτηγος Νικόλαος Γαλλιός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όπως έχω πει επανειλημμένα, σημαντική προτεραιότητα – για να μην πω η πρώτη προτεραιότητα της «Ατζέντας 2030» – είναι η διασφάλιση καλύτερων μισθών και καλύτερων συνθήκων ζωής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Και για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στέγη στο προσωπικό μας εκτελούμε ήδη ένα τεράστιο Οικιστικό Πρόγραμμα, 1.059 κατοικιών, το οποίο θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα, το καλοκαίρι του 2026,σε λιγότερο από 12 μήνες από σήμερα.

Εδώ όμως βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο «Ζιάκα», μια πολύ μεγάλη έκταση, σχεδόν 130 στρεμμάτων, όπου φιλοδοξούμε να εκτελεστεί κι εδώ ένα πολύ σημαντικό Οικιστικό Πρόγραμμα κατασκευής εξακοσίων και πλέον κατοικιών.

Και όχι απλώς κατασκευής 600 και πλέον κατοικιών, αλλά και δημιουργίας ενός πρότυπου συγκροτήματος κατοικιών. Μιας μικρής πόλης η οποία θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, εκτός βεβαίως από το ότι θα δώσει λύση σε στεγαστικά προβλήματα και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήθελα Σεβασμιώτατε, να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας αλλά και για τη στήριξή σας σε αυτήν την προσπάθεια που σήμερα ξεκινάει με τη μικρή μας επίσκεψη εδώ.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό Στρατού και τον Σωματάρχη του Γ΄ Σώματος Στρατού για την παρουσία τους και τη βοήθεια την οποία θα παράσχουν στην εκτέλεση ενός ακόμα φιλόδοξου έργου σε αυτό το μεγάλο Στεγαστικό Πρόγραμμα.

Ευχαριστώ πολύ».

Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας μετέβη στην έδρα της Ιερέας Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου είχε σύντομη συζήτηση με τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Βαρνάβα, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Κώτσηρα.