<
13.3 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Fincantieri - ONEX: Επιτυχημένη διημερίδα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το Πολεμικό...

Fincantieri – ONEX: Επιτυχημένη διημερίδα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το Πολεμικό Ναυτικό

Με συμμετοχή φορέων, επιμελητηρίων, ενώσεων και ομίλων που εκπροσωπούν πάνω από 1.500 επιχειρήσεις και 200.000 εργαζομένους αλλά και τη στήριξη τριών κυβερνήσεων και διακομματική στην Ελλάδα,έλαβε χώρα το βιομηχανικό διήμερο Fincantieri–ONEX στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2022

Η εμπιστοσύνη κομμάτων, Φορέων, Συνδέσμων και επιχειρήσεων  στην προοπτική αναβίωσης του ναυπηγείου Ελευσίνας, ο βιώσιμος αλλά και  πρωταγωνιστικός ρόλος όπου εγγυάται η σύμπραξη Fincantieri – Onex ,η προσήλωση της Ελλάδας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η δέσμευση της κυβέρνησης για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου εξυγίανσης  έως τα μέσα Φλεβάρη, είναι τα βασικά συμπεράσματα της διημερίδας για την ναυπηγική βιομηχανία  η οποία διενεργήθηκε στις 03 και 04 Φλεβάρη με την συμμετοχή πλήθους εργαζομένων και κόσμου.

Το πλέγμα θέσεων όπου αναδείχθηκαν μέσω της κυβερνητικής δέσμευσης, της διακομματικής υποστήριξης, της γεωπολιτικής βαρύτητας αλλά και την αξίωση της αγοράς,  συγκρότησαν τις πλέον στέρεες βάσεις για την θετική προοπτική του εγχειρήματος.

1.Ο κος Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε την δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης μέχρι τα μέσα Φλεβάρη,  γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου, αποτρέποντας το κλείσιμο της επιχείρησης και την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χρεών σε δημόσιο, εργαζομένους και τράπεζες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου συνιστά δέσμευση του Πρωθυπουργού.

2.Ο πρέσβης των ΗΠΑ κος Πάιατ τόνισε για άλλη μια φορά εμφατικά μεταξύ άλλων την δέσμευση και πολιτική υποστήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης στην ΟΝΕΧ αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον Αμερικανικό Όμιλο κάτι που ο Όμιλος ξεκίνησε στα ναυπηγεία της Σύρου, ενώ πλέον προχωρεί την διαδικασία εξυγίανσης και στα ναυπηγεία Ελευσίνας με την  επιπρόσθετη στήριξη  και της αμερικάνικης αναπτυξιακής τράπεζας DFC,  ευχόμενος σύντομα να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες του και αυτό το ναυπηγείο, μιας επένδυσης που εντάσσεται στο μεγάλης γεωπολιτικής, ενεργειακής και αμυντικής  σημασίας πλαίσιο της ΝότιοΑνατολικής Μεσογείου.

3.Η πρέσβειρα της Ιταλίας κα Φαλτσινέλιτόνισε την δέσμευση της Ιταλικής Κυβέρνησης στην  υλοποίηση αλλά και την επιτυχή ανάπτυξη του εγχειρήματος επιχειρηματικής σύμπραξης των Fincantieri- Onex για τα ναυπηγεία Ελευσίνας , δίδοντας έμπρακτη στήριξη στην ανάταση της ελληνικής οικονομίας, την γεωπολιτική ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταγωνιστή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανταποκρινόμενοι μέσω του πανίσχυρου επιχειρηματικού σχήματος Fincantieri – Onex στο κυβερνητικό κάλεσμα για άμεσες ξένες επενδύσεις

4. Ο κος Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης αλλά κυρίως ως βουλευτής δυτικής αττικής αναφέρθηκε στην τεράστια πολυετή προσπάθεια για μια λύση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, μιας λύσης που θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας, αλλά συνάμα θα είναι και συμβατή με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

5.Ο κος Ευάγγελος Λιάκος βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ. και γραμματέας της βουλής, σημείωσε ότι η εξυγίανση του ναυπηγείου είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία και ότι το όραμα της ΟΝΕΧ είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

6.Ο κος Γιώργος Τσίπρας βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τόνισε ότι από το 2019 όπου υπογράφηκε το MOU επί κυβερνήσεωςΣΥΡΙΖΑ  έως σήμερα έχει υπάρξει μεγάλη κυβερνητική καθυστέρηση και ότι το σχέδιο εξυγίανσης είναι ρεαλιστικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης από το Υπουργείο Άμυνας, δεδομένης και της δέσμευσης του να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης μέχρι τα μέσα Φλεβάρη στην συνάντηση του ιδίου και των εργαζομένων, διότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

7.Ο κος Ανδρέας Νεφελούδης  εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τόνισε ότι η σύμπραξη Fincantieri – Onex εγγυάται την αναβίωση του ναυπηγείου, η οποία θα διασφαλίσει σταθερές θέσεις εργασίας, θα αναπτύξει χιλιάδες νέες με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Δυτικής Αττικής αλλά και για την εθνική οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο στηρίζεται από το 99% των εργαζομένων δεν πρέπει να καθυστερήσει έτι περαιτέρω και θα πρέπει να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

8.Ο κος Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την θέση ότι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνοδεύεται με υποκατασκευαστικό έργο για την εγχώρια βιομηχανία, γεγονός όπου δεν συνέβη με την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών η οποία συνέβαλε στην διασφάλιση 2.200 θέσεων εργασίας στα γαλλικά ναυπηγεία, αποστερώντας ταυτόχρονα όμως την δυνατότητα αυτή από τα ελληνικά ναυπηγεία. Τόνισε επίσης ότι οι κορβέτες πρέπει να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και η σύμπραξη Fincantieri – Onex διασφαλίζει αυτή την δυνατότητα.

9.Ο κος Βασίλης Κεγκέρογλου Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης ως πιστωτής μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Τόνισε επίσης ότι είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στα εξοπλιστικά προγράμματα όπως αυτό των φρεγατών και ότι απαιτείται η ναυπήγηση των κορβετών να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία, δεδομένης και της μεγάλης επένδυσης στα ναυπηγεία Ελευσίνας με το σχήμα Fincantieri – Onex.

10.Ο κος Νίκος Αποστολάκης πρ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της επαναλειτουργίας των ναυπηγείου Ελευσίνας για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Άσκησε δε κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις να αφήσει τα ελληνικά ναυπηγεία εκτός του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών παρότι ο ίδιος ως υπουργός είχε κινηθεί να υπάρξει κατασκευαστικό έργο στα ελληνικά ναυπηγεία. Τέλος τόνισε ότι η κυβερνητική καθυστέρηση στην έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δημιουργεί εύλογη ανησυχία, ελπίζοντας όμως ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Άμυνας για την άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου.

11.Εκ μέρους του Δήμου Ελευσίνας ο κος Παππάς ανέδειξε την βούληση της τοπικής κοινωνίας για την άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης.

12.Ο Γενικός Γραμματέας λιμένων, λιμενικής πολιτικής & ναυτιλιακών επενδύσεων κος Ευάγγελος Κυριαζόπουλος τόνισε ότι είναι τραγικό να έχουν τελματώσει τα ελληνικά ναυπηγεία την στιγμή όπου δίδονται συνεχώς νέες παραγγελίες από τους Έλληνες πλοιοκτήτες σε ξένα ναυπηγεία. Τόνισε την βαρύτητα της αναγέννησης των ναυπηγείων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου του Υπουργείου Ναυτιλίας, για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου αλλά και για την πράσινη ναυτιλία και ότι το παράδειγμα του Νεωρείου συνιστά την έμπρακτη απόδειξη και το πρότυπο το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε για την επιτυχή έκβαση.

13.Ο κος Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του ΕΒΕΠ δήλωσε ότι είναι “οπαδός” της συγκεκριμένης επένδυσης και το ζήτημα είναι εάν πράγματι “το θέλουμε” διότι ο ιδιωτικός τομέας και η ΟΝΕΧ απέδειξε με το παράδειγμα του Νεωρείου και το εγχείρημα της Ελευσίνας ότι και το θέλει και το μπορεί. Τόνισε ότι όλοι οι φορείς της αγοράς στηρίζουν το εγχείρημα της ΟΝΕΧ ευχόμενος να μην υπάρξει απογοήτευση από τα προσκόμματα. Σημείωσε επίσης ότι η βαριά βιομηχανία για την Ελλάδα δεν είναι ο τουρισμός αλλά η ναυπηγική βιομηχανία όπου μπορεί να προσφέρει στην χώρα μας προστιθέμενη αξία 18 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ διότι στον ναυπηγικό  οικοσύστημα δραστηριοποιούνται 1500 επιχειρήσεις καταχωρημένες στο ΕΒΕΠ ενώ απασχολούνται 200.000 εργαζόμενοι και ότι το επιχειρηματικό σχήμα Fincantieri – Onex με την στήριξη της DFC θα φέρει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στην κορυφή του κλάδου.

14. Ο κος Αθανάσιος Κουιμτζής εκ μέρους του ΣΕΒΕ, τόνισε την ανάγκη για νέες βιομηχανικές συνεργασίες στο πεδίο της εγχώριας ανάπτυξης έργων ναυπήγησης και κατασκευής πλοίων, αναφέροντας ότι η ένταξη του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου θα δώσει ραγδαία ώθηση των εξαγωγών. Στην Ελλάδα, ένα από τα πλέον ναυτικά κράτη, πρωταγωνιστής πρέπει να γίνει ο κλάδος, γι’αυτό και ο ΣΕΒΕ στηρίζει την προσπάθεια αυτή, αναμένοντας μεγάλο ναυπηγικό έργο στην Ελευσίνα.

15. Ο κος Αναστάσιος Ροζολής εκ μέρους του ΣΕΚΠΥ σε γραπτή δήλωσή του τόνισε, ότι με βάση τις πάγιες θέσεις  του ΣΕΚΠΥ, ο ΣΕΚΠΥ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια εξυγίανσης των Ελληνικών Ναυπηγείων και επακόλουθα την  ναυπήγηση πλοίων του ΠΝ και του ΛΣ , στα εγχώρια ναυπηγεία, με ταυτόχρονη εμπλοκή και συνεργασία της υπόλοιπης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου όλοι μαζί να επιτύχουμε τον Εθνικό στόχο της εγχώριας ναυπήγησης πολεμικών πλοίων, προς όφελος τόσο της Εθνικής Άμυνας όσο και της Εθνικής Οικονομίας.

16.ο κος Νικόλαος Παπάτσας εκ μέρους της ΕΕΛΕΑΑ, επισήμανε τη σπουδαιότητα του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου όπως και της πρωτοβουλίας Fincantieri-ONEX να στηρίξουν την ελληνική βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία, με ναυτοσύνη, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια τα ναυπηγεία της έφτιαξαν πολλά combatunits (φρεγάτες, υποβρύχια) που ακόμη βρίσκονται σε υπηρεσία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία.

17.ο κος Κωστής Φραγκούλης εκ μέρους του InternationalPropellerClub του Πειραιά, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή αντιπροσωπεύει τους σκοπούς και τις αξίες του PropellerClub το οποίο πάντα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που προάγει τη ναυτιλία, τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ και άλλων κρατών όπως της φίλης Ιταλίας, ενώ ευχήθηκε το κοινό όραμα Fincantieri-ONEX για την Ελευσίνα να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα πραγματικότητα. Τόνισε δε την καταλληλότητα της στιγμής για την ικανότητα της χώρας να φτιάξει μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία καθώς το κλίμα στην πατρίδα μας είναι ευνοϊκό, η κυβέρνηση κάνει τις σωστές κινήσεις, ενώ τα  ξένα κράτη και οι επενδυτές νιώθουν πια εμπιστοσύνη για επενδύσεις στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών που πραγματοποίησαν παρουσιάσεις (βλ. παρακάτω λίστα) δίδοντας το στίγμα της αγοράς , τόνισαν την τεράστια σημασία που έχει  η άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου Ελευσίνας για την εθνική και την τοπική οικονομία  αλλά και ότι το επιχειρηματικό σχήμα Fincantieri – Onex με την στήριξη της DFC συνιστά εγγύηση για την επιτυχή ναυπήγηση των κορβετών, συμβάλλοντας δραστικά και κρίσιμα στην ευρύτερη βιομηχανική και  τεχνολογική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Παράλληλα δε με τη διημερίδα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από εικοσιπέντεb2bmeetings με ενδιαφερόμενες εταιρίες και επιτροπή εκπροσώπων των ομίλων Fincantieri-ONEX.

 1. INTRACOM DEFENSE
 2. MILTECH
 3. ATESE
 4. PRISMA ELECTRONICS
 5. FEAC ENGINEERING
 6. WINGS ICT SOLUTIONS
 7. ALTHOM
 8. REALISCAPE
 9. ΝΙΚΟΣΜΥΛΩΝΑΣ, ΟμότιμοςκαθηγητήςΕΚΠΑ
 10. ONEX
 11. DANAOS
 12. OPEN TECHNOLOGIES ALLIANCE
 13. CERTH CERTH/ITI – SAS Technology
 14. ΤΕΜΜΑ
 15. INASCO
 16. HEMEXPO
 17. FRANMAN
 18. MUEHLAN CYPRUS
 19. VANOS
 20. EMMIS
 21. ELVIK
 22. KORONAKIS
 23. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ LTD
 24. CONIK
 25. DECOSTAR
 26. ARSI SERVICE
 27. WIMA
 28. ELVAL HALCOR
 29. SIDENOR
 30. ANATECO
 31. OLYMPIA ELECTRONICS
 32. MEVACO
 33. KORDELOS
 34. PAFITIS
 35. N&G TSIRIKOS
 36. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ
 37. MICRON MACHINING