Του Ηλία Προύφα
Με σημαντικές εξελίξεις στον μισθολογικό τομέα φαίνεται να εισέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι, καθώς η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει περιορισμένες αλλά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους πριν την ολοκλήρωση του έτους. Πιο συγκεκριμένα, περί τους 200.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο αναμένονται να δουν θετικές αλλαγές στους λογαριασμούς τους, καθώς οι νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν καλύπτουν διάφορους τομείς.
Αυξήσεις που Θέτουν Νέα Στάνταρ
Από την 1η Απριλίου του 2023, όλοι οι βασικοί μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 30 ευρώ. Όμως, οι νέες ρυθμίσεις που προγραμματίζονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο προσφέρουν πρόσθετες αυξήσεις. Αυτές οι αυξήσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσω του άρθρου 206 του προϋπολογισμού του Ν.5193/2024, ενδέχεται να φτάσουν έως και 300 ευρώ, αρκεί να υπολογιστούν βάσει του μισθολογίου, της κατηγορίας των υπαλλήλων, αλλά και των προϋποθέσεων υπηρεσίας.
Μορφή μισθολογικής προαγωγής θα λάβουν και οι υπάλληλοι που είχαν “παγώσει” τη μισθολογική τους πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Γίνεται λόγος για έναν αριθμό περίπου 105.000 υπαλλήλων, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση στην επόμενη μισθολογική τους κατηγορία από το 2024, επιφέροντάς τους έτσι και τις προσδοκώμενες αύξησεις.
Αυξήσεις Επιδόματος Τέκνων και Θέσης
Μια άλλη θετική εξέλιξη αφορά την αύξηση του επιδόματος τέκνων, το οποίο έχει να αυξηθεί από το 2011. Το νέο αυτό σχέδιο προσφέρει μέχρι 100 ευρώ για το πρώτο παιδί, 70 ευρώ για το δεύτερο και 120 ευρώ για κάθε επόμενο. Αναμένονται από τη 1η Ιουλίου 2025.
Δεν είναι μόνο οι μισθοί που θα δουν αύξηση, αλλά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% έως 40%, ανάλογα με το επίπεδο ευθύνης του υπαλλήλου. Πάνω από 13.000 στελέχη που κατέχουν θέσεις εφαρμογής θα επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη.
Η Επόμενη Στάση: Ρυθμίσεις για τους Ένστολους
Σημαντική ημερομηνία για τους ένστολους και τα ειδικά σώματα όπως η ΕΛ.ΑΣ και ο στρατός είναι η 1η Οκτωβρίου 2025, όταν αναμένονται νέες αυξήσεις και επιδόματα για αυτούς. Οι ανά κατηγορία μισθολογικές αλλάγες θα κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου. Σημειώνεται πως οι αναδρομικές πληρωμές σχεδιάζεται να καταβληθούν στα τέλη Μαρτίου του 2025.
Με λίγα λόγια, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους, που αναμφίβολα θα βελτιώσουν τις οικονομικές τους συνθήκες και θα ενισχύσουν την ηθική τους μέσα στο δημόσιο τομέα.