
Γράφει ο Ανχης (ΑΤΘ) Γεώργιος Κυλινδρής, Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ.
Η προτεινόμενη δημιουργία ενός νέου «Σώματος Υπαξιωματικών» με καταληκτικό βαθμό αυτό του Ανθυπασπιστή (και ενδεχομένως και αυτού του Αρχιλοχία για ορισμένους, εάν υλοποιηθεί πλήρως το αμερικάνικο μοντέλο όπου δεν φτάνουν όλοι στο βαθμό του Ανθστή), εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις για τους αποφοίτους των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), όπως η ΣΜΥ.
Αναλύοντας τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για τον καθορισμό των μεριδίων και τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, καταδεικνύεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τα εν λόγω στελέχη κατά την αποστρατεία τους.
Οικονομικές μηνιαίες απώλειες αλλά και στις συντάξιμες αποδοχές μπορούν να προκύψουν από την καθήλωση στα μισθολογικά κλιμάκια αφού υπάρχει συνάρτηση των βασικών μισθών σύμφωνα με το ν. 4472/17 και με τα έτη υπηρεσίας και με το κατεχόμενο βαθμό
1. Απώλειες στα Μερίσματα
Ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται οι μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) καθορίζεται από το μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ) της κατηγορίας στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία (Ν. 5018/2023, Άρθρο 28 «Καθορισμός μεριδίων μερισματούχων Προσθήκη άρθρου 23Α στο π.δ. της 10ης Μαΐου/20ής Ιουλίου 1926»).

Ας εξετάσουμε 3 πιθανές περιπτώσεις αποστρατευτικού βαθμού για έναν απόφοιτο ΑΣΣΥ. Του συνταγματάρχη υπό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αυτούς του Ανθυπασπιστή και του Αρχιλοχία ως πιθανών με το νέο σχεδιασμό:
Έτσι σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 Άρθρο 126 «Μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη» ενδεικτικά έχουμε…
«2. Μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των στελεχών της Κατηγορίας Β΄»:
Α. Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι.
Μέχρι τριάντα έξι (36) έτη υπηρεσίας στο 2ο Κλιμάκιο, από τριάντα έξι (36) και άνω στο 1ο Κλιμάκιο.
Β. Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι.
Μέχρι είκοσι επτά (27) έτη στο 7ο Κλιμάκιο, από είκοσι επτά (27) μέχρι είκοσι οκτώ (28) στο 6ο Κλιμάκιο, από είκοσι οκτώ (28) μέχρι είκοσι εννέα (29) στο 5ο Κλιμάκιο, από είκοσι εννέα (29) μέχρι τριάντα (30) στο 4ο Κλιμάκιο, από τριάντα (30) μέχρι τριάντα ένα (31) στο 3ο Κλιμάκιο και με τριάντα ένα (31) και άνω στο 2ο Κλιμάκιο.
Γ. Ταγματάρχης και αντίστοιχοι.
Μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη στο 9ο Κλιμάκιο, ………….και με τριάντα τέσσερα (34) και άνω στο 3ο Κλιμάκιο.
Δ. Λοχαγός και αντίστοιχοι.
Μέχρι είκοσι ένα (21) έτη στο 13ο Κλιμάκιο……….. και με τριάντα δύο (32) και άνω στο 4ο Κλιμάκιο.
Ε. Υπολοχαγός και αντίστοιχοι.
Μέχρι δεκαεπτά (17) έτη υπηρεσίας στο 17ο Κλιμάκιο, ………και από τριάντα δύο (32) και άνω στο 5ο Κλιμάκιο.
ΣΤ. Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι.
Μέχρι δεκατέσσερα (14) έτη υπηρεσίας στο 20ο Κλιμάκιο, ………και από τριάντα δύο (32) και άνω στο 6ο Κλιμάκιο.
Ζ. Ανθυπασπιστής και αντίστοιχοι.
Μέχρι δέκα (10) έτη υπηρεσίας στο 24ο Κλιμάκιο, ……..από είκοσι εννέα (29) μέχρι τριάντα ένα (31) στο 9ο Κλιμάκιο, από τριάντα ένα (31) μέχρι τριάντα δύο (32) στο 8ο Κλιμάκιο και από τριάντα δύο (32) και άνω στο 7ο Κλιμάκιο.
Η. Αρχιλοχίας και αντίστοιχοι.
Μέχρι πέντε (5) έτη υπηρεσίας στο 27ο Κλιμάκιο, ………και από είκοσι εννέα (29) και άνω στο 10ο Κλιμάκιο.
Εκτίμηση Ετήσιων Μερισμάτων ανά Βαθμό Αποστράτευσης για τους Βαθμούς Συνταγματατάρχη (τωρινός αποστρατευτικός) , Ανθυπασπιστή, Αρχιλοχία (πιθανοί αποστρατευτικοί με την υλοποίηση του «Σώματος Υπαξιωματικών» ανά περίπτωση» .

Οι παραπάνω υπολογισμοί καταδεικνύουν μια σαφή οικονομική απώλεια στα ετήσια μερίσματα για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ σε περίπτωση που ο καταληκτικός τους βαθμός περιοριστεί σε αυτόν του Ανθυπασπιστή ή του Αρχιλοχία, σε σύγκριση με την σημερινή προοπτική εξέλιξης έως τον βαθμό του Συνταγματάρχη.
Παρατήρηση: Οι παραπάνω απώλειες θα είναι εις διπλούν αφού αναλύσαμε παραπάνω μόνο τις απώλειες από το Μέρισμα του ΜΤΣ. Αντίστοιχη μείωση θα υπάρχει και στα Μερίδια του ΕΚΟΕΜΣ με βάση το σενάριο αποστρατευτικού βαθμού Ανθστή ή Αλχια.
2. Απώλειες στο Εφάπαξ Βοήθημα
Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος υπολογίζεται διαφορετικά για χρόνο μετοχικής σχέσης έως τις 31.12.2014 και διαφορετικά από την 1.1.2015 (Ν.Δ. 398/1974 Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 61 Νόμος 5110/2024 με ισχύ την 24/5/2024).
1. Για τον προσδιορισμό του ύψους του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται στους μετόχους που εξέρχονται από την υπηρεσία αθροιστικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), ισχύουν τα εξής:
Για χρόνο μετοχικής σχέσης έως τις 31.12.2014: Το εφάπαξ βοήθημα εξαρτάται από τα έτη συμμετοχής, τον βασικό μισθό και το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας κατά την έξοδο από την υπηρεσία. Ένας υψηλότερος βαθμός (όπως ο Συνταγματάρχης) συνεπάγεται υψηλότερο βασικό μισθό και επομένως ένα μεγαλύτερο εφάπαξ βοήθημα.
Πίνακας 4: Ενδεικτική Εκτίμηση Εφάπαξ Βοηθήματος (έως 31.12.2014) ανά Βαθμό Αποστράτευσης (για 35 έτη υπηρεσίας)

(Σημείωση: Τα ποσά X, Y, Z, W, Q, R είναι ενδεικτικά και απαιτούν ακριβή αναφορά στο ισχύον μισθολόγιο για τον ακριβή υπολογισμό.)
- X: Συμβολίζει τον βασικό μισθό ενός Συνταγματάρχη στο ενδεικτικό του μισθολογικό κλιμάκιο (Β2).
- Z (Z<X): Συμβολίζει τον βασικό μισθό ενός Ανθυπασπιστή στο ενδεικτικό του μισθολογικό κλιμάκιο (Β7), ο οποίος είναι χαμηλότερος από αυτόν του Συνταγματάρχη.
- Q (Q<Z): Συμβολίζει τον βασικό μισθό ενός Αρχιλοχία στο ενδεικτικό του μισθολογικό κλιμάκιο (Β10), ο οποίος είναι χαμηλότερος από αυτόν του Ανθυπασπιστή.
Ενδεικτικό Επίδομα Ιδ. Συνθ. (€): Αυτή η στήλη αναπαριστά το μηνιαίο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που λαμβάνει ένα στέλεχος ανάλογα με τον βαθμό του, σύμφωνα με τον Νόμο 4472/2017, Άρθρο 127.
- Y: Συμβολίζει το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενός Συνταγματάρχη, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης προσαύξησης.
- W (W ≤ Y): Συμβολίζει το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενός Ανθυπασπιστή, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης προσαύξησης, το οποίο είναι ίσο ή χαμηλότερο από αυτό του Συνταγματάρχη.
- R (R ≤ W): Συμβολίζει το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενός Αρχιλοχία, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης προσαύξησης, το οποίο είναι ίσο ή χαμηλότερο από αυτό του Ανθυπασπιστή.
Ο Πίνακας καταδεικνύει ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο μισθολογικής πολιτικής, ένας χαμηλότερος βαθμός αποστράτευσης συνεπάγεται χαμηλότερο βασικό μισθό και, κατά συνέπεια, ένα μικρότερο εφάπαξ βοήθημα για όσους έχουν χρόνο μετοχικής σχέσης έως τις 31.12.2014.
Για χρόνο μετοχικής σχέσης από την 1.1.2015 και εξής: Το εφάπαξ βοήθημα υπολογίζεται σύμφωνα με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση κατά τον μαθηματικό τύπο της περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016.
«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της οικείας Διοικούσας Επιτροπής, το ύψος του βοηθήματος που υπολογίζεται σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1, μπορεί να περιορίζεται αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού».
Ωστόσο, οι αποδοχές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον βαθμό, καθορίζουν το ύψος των εισφορών. Επομένως, ένας χαμηλότερος καταληκτικός βαθμός θα οδηγήσει πιθανότατα σε χαμηλότερες συνολικές εισφορές κατά τη διάρκεια της καριέρας και, τελικά, σε ένα μικρότερο εφάπαξ βοήθημα.
Επίσης οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί όλων των ως άνω στελεχών ανά κατηγορία κατάταξης επηρεάζονται από το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο ανήκουν και με βάση τα χρόνια υπηρεσίας αλλά και με το βαθμό. Έτσι μια βαθμολογική καθήλωση με μια μη ορθολογική αναμόρφωση του μισθολογίου θα επιφέρει επιπλέον μειώσεις και στις μηνιαίες αποδοχές αλλά και στις συντάξιμες αποδοχές.
Επιπτώσεις στη Συνοχή, τη Διοίκηση και το Μέλλον των Σχολών ΑΣΣΥ
Η δημιουργία ενός σώματος υπαξιωματικών με “ταβάνι” στην εξέλιξη, εκτός των οικονομικών απωλειών θα διαρρήξει το υφιστάμενο σύστημα διοίκησης , εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπάρχουν έντονα σημάδια ότι θα οδηγήσει σε αισθήματα αδικίας και μειωμένο ηθικό, επηρεάζοντας πιθανόν αρνητικά την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση των μικρών κλιμακίων.
Επιπλέον, η απαξίωση των σχολών ΑΣΣΥ θα οδηγήσει σε μείωση του ενδιαφέροντος και πιθανό κλείσιμο, δημιουργώντας την ανάγκη για αναπλήρωση των Τεχνικών και διοικητικών θέσεων από αξιωματικούς της ΣΣΕ και αντιστοίχων κλάδων που έως τώρα δεν αναλαμβάνουν τέτοιου είδους καθήκοντα.
Αντί για την υποβάθμιση, είναι αναγκαία η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ, με άρση των αδικιών που προέκυψαν από τον ν. 3883/10 σε επίπεδο βαθμολογικής εξέλιξης με ταυτόχρονη αναμόρφωση της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης (πρόγραμμα σπουδών) ώστε τα πτυχία να τύχουν ακαδημαϊκής αναγνώρισης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Συμπέρασμα: Επιτακτική η Ανάγκη για Δίκαιη Αναθεώρηση του Σχεδίου για «Σώμα Υπαξιωματικών»
Οι οικονομικές και ηθικές επιπτώσεις από τον περιορισμό της εξέλιξης των αποφοίτων ΑΣΣΥ συμπερασματικά θα προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία οφείλουν να αναθεωρήσουν άμεσα αυτόν τον άδικο σχεδιασμό, διασφαλίζοντας ένα σύστημα εξέλιξης που αναγνωρίζει την αξία και την προσφορά αυτών των στελεχών αποφοίτων ΑΣΣΥ. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ, ξεκινώντας από τους αποφοίτους ΑΣΣΥ είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους.