Επιστολή στελέχους της ΣΣΕ
Στο στρατόπεδο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), προστέθηκε πρόσφατα μία νέα υπηρεσία: το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΚΕΤΑΚ), το οποίο μεταφέρθηκε από τη Λεωφόρο Μεσογείων σε νέο κτίριο εντός της Σχολής. Η μεταφορά αυτή είχε στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του Κέντρου και την ενσωμάτωσή του σε ένα περιβάλλον με ιστορικό και θεσμικό βάρος.
Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας φάση λειτουργίας του νέου χώρου, έχουν ανακύψει ζητήματα που προκαλούν εύλογο προβληματισμό.
Το κτίριο δεν διαθέτει θαλάμους διαμονής για τους στρατιώτες, ενώ οι οπλίτες που υπηρετούν εκεί εκτελούν υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, απλώς για λόγους παρουσίας.
Ακόμη ένα θέμα που χρήζει προσοχής είναι το εξής: Στελέχη του Υγειονομικού (ΤΥΥ), που υπηρετούν στα ιατρεία του στρατοπέδου, δεν συμμετέχουν στο καθημερινό πρόγραμμα υπηρεσιών, με επίκληση «ειδικών καθηκόντων επιστασίας». Όμως, είναι γνωστό ότι καθημερινά υπάρχει οπλίτης εφημερεύων ιατρός, γεγονός που καθιστά το επιχείρημα αυτό αμφίβολης βάσης.
Υπηρεσιακή ανισότητα και άνιση κατανομή βαρών: Την ίδια ώρα, τα στελέχη του στρατοπέδου καλούνται να εκτελούν όλες τις υπηρεσίες. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς αριθμητικό – είναι πρωτίστως λειτουργικό και βαθιά ηθικό, καθώς πλήττει την ισονομία και την εύρυθμη διοίκηση.
Για τους υπόλοιπους 12 “εξαφανισμένους” αξιωματικούς, θα επανέλθουμε σε άλλη στιγμή – το παρόν εστιάζει στα προφανή και άμεσα διορθώσιμα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά την πρόσφατη επικαιροποίηση των υπηρεσιών από τη ΔΙΠΡΟ, οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν – παρότι υπήρχε πλήρης γνώση της κατάστασης – αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν. – με τελικό κόστος την υπερφόρτωση των ενεργών στελεχών της Σχολής.
Έχοντας υπηρετήσει σε πολυάριθμα στρατόπεδα και με πλήρη γνώση της διοικητικής πραγματικότητας, οφείλω να πω ότι παρόμοιο φαινόμενο δεν έχω συναντήσει αλλού: να διατηρείται υπηρεσία σε ανενεργό κτίριο, εις βάρος της επιχειρησιακής και ψυχολογικής ισορροπίας των μονάδων.
Η Διοίκηση της Σχολής, φέρει την ευθύνη να διασφαλίσει το πλαίσιο ισονομίας, θεσμικής δικαιοσύνης και λογικής οργάνωσης για το σύνολο του προσωπικού.
Γνωρίζοντας, όμως, σε βάθος τον χαρακτήρα, τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά του νυν Διοικητή της ΣΣΕ, Υποστρατήγου Πολύχρονου και του νεου Υπδκτη, είμαι βέβαιος ότι το ζήτημα θα εξεταστεί άμεσα, με ευαισθησία, νηφαλιότητα και αίσθηση καθήκοντος. Η εμπιστοσύνη μας δεν είναι δεδομένη – είναι κερδισμένη και συντηρείται με πράξεις.
Το προσωπικό της Σχολής, Στρατηγέ, δεν ζητά τίποτα περισσότερο από αυτό που αποτελεί θεμέλιο κάθε στρατιωτικής δομής: σεβασμό, ισοτιμία στη μεταχείριση και δίκαιη κατανομή των υπηρεσιακών βαρών. Όχι προνόμια – μόνο τη θεσμική δικαιοσύνη που αρμόζει σε ένα περιβάλλον αριστείας, όπως αυτό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.