13.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣημαντικό! Έρχονται Έξτρα φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά

Σημαντικό! Έρχονται Έξτρα φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά

Εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση φόρου για τους γονείς.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Eξτρα φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά «σκανάρουν» στο οικονομικό επιτελείο, με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική στήριξη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος.

Στα μέτρα που εξετάζεται να συμπεριληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνονται κλιμακωτές φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το κράτος τις… τιμωρεί με υπερφορολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2024 η επιβάρυνση για τις οικογένειες με παιδιά ανήλθε στο 37,3% του μέσου ακαθάριστου μισθού για έναν εργαζόμενο με δύο παιδιά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια μεγαλύτερη ανάσα στην ελληνική οικογένεια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στην περίπτωση που προχωρήσει η υλοποίηση του μέτρου, θα υπάρξει υψηλότερη έκπτωση φόρου για τους γονείς.
Φοροαπαλλαγές που συνδέονται με πακέτα υγείας αλλά και μεγαλύτερη έκπτωση για παροχές που προσφέρουν οι εργοδότες σε όσους εργαζόμενους γίνονται γονείς.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 ισχύει αυξημένο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

Ενδεικτικά διαμορφώθηκε ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα.

Στοιχεία ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα φορολογεί παραπάνω τις οικογένειες με παιδιά, καθώς τους επιβάλλει φόρο σχεδόν όσο και ατους φορολογούμενους χωρίς τέκνα. Η διαφορά μεταξύ της φορολογικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων με παιδιά σε σχέση με όσους δεν έχουν κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ απέχει εννέα εκατοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η «φορολογική σφήνα» για τις οικογένειες με δύο παιδιά στην Ελλάδα το 2024 μειώθηκε μόλις κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 37,3%. Αυτό το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που κυμαίνεται περίπου στο 25,7%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις οικογένειες με δύο εργαζομένους (με έναν εργαζόμενο να λαμβάνει τον μέσο μισθό και τον άλλον το 67% του μέσου μισθού), η «φορολογική σφήνα» μειώθηκε λίγο περισσότερο, κατά 0,27 μονάδες, καταλήγοντας στο 37,5%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που βρίσκεται στο 29,5%.

Παρεμβάσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι από την πρώτη στιγμή το Μαξίμου έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, καθώς βρίσκονται στον πυρήνα των αποφάσεων που λαμβάνει. Σημειώνουν ενδεικτικά ότι από το 2019 προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά. Συγκεκριμένα:

  • Επίδομα γέννησης για κάθε παιδί που γεννιέται, το οποίο κλιμακώνεται από 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων.
  • Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια.
  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για δωρεές-παροχές έως 800.000 ευρώ (κόστος 26 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Περισσότερες γονικές άδειες και για τους δύο γονείς (άδεια πατρότητας, επιδοτούμενη γονική άδεια δύο μηνών και για τους δύο γονείς, επέκταση άδειας μητρότητας ιδιωτικού τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες).
  • Απαλλαγή αυτοκινήτων Ι.Χ. πολυτέκνων από φόρο πολυτελείας.
  • Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις με επιπλέον επίδομα σε περίπου 800.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Εισαγωγή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος για πολύτεκνους.

Η ισχύουσα κλίμακα

Με βάση την ισχύουσα κλίμακα, ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ προβλέπονται οι ακόλουθες εκπτώσεις φόρου:

  • Με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου είναι 900 ευρώ και το αφορολόγητο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
  • Με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου είναι 1.120 ευρώ και το αφορολόγητο ανέρχεται σε 11.000 ευρώ.
  • Με τρία παιδιά, η έκπτωση φόρου είναι 1.340 και το αφορολόγητο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.
  • Με τέσσερα παιδιά, η έκπτωση φόρου είναι 1.560 ευρώ και το αφορολόγητο ανέρχεται σε 13.000 ευρώ.
  • Με πέντε παιδιά, η έκπτωση φόρου είναι 1.780 ευρώ και το αφορολόγητο ανέρχεται σε 14.000 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου είναι 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.