13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Ποιος ευθύνεται για την διατάραξη της ιεραρχικής Πυραμίδας;

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Ποιος ευθύνεται για την διατάραξη της ιεραρχικής Πυραμίδας;

Η πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την αντιστραμένη πυραμίδα, που κυριάρχησε και στη χθεσινή συζήτηση στην διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων.

Μα φυσικά η ίδια η Πολιτεία

Γιατί τα χρόνια των μνημονίων από το 2010, όλες οι Στρατιωτικές σχολές έπαιρναν, τον ελάχιστο αριθμό σπουδαστών ενώ από την άλλη πήρε νέους ΕΠ.ΟΠ. το 2021 μετά το 2009, δηλαδή μετά από 12 χρόνια!!!.Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ήρθε ο νόμος 3883/10 που αύξησε τον χρόνο παραμονής στην ενεργό υπηρεσία, μας ενέταξαν στον ΕΦΚΑ με τους νόμους Κατρούγκαλου – Βρούτση, ενώ ως ΠΟΜΕΝΣ είχαμε αντιδράσει σφοδρά μέσα στην Βουλή στην ένταξη αυτή, καθώς υπήρχε και απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου που μας δικαίωνε. Τα αποτελέσματα όλων αυτών ήταν να αλλάξει ο χρόνος παραμονής από το μίνιμουμ των 25 ετών, που ήταν πολύ χρήσιμο για την ανανέωση του στρατεύματος, στα 40 συντάξιμα χρόνια για να μπορείς να πάρεις πλήρη κατώτερη σύνταξη και να εγκλωβιστούν χιλιάδες στελέχη.

Για την διόρθωση της ανεστραμμένης Πυραμίδας, καταθέτουμε ως ΠΟΜΕΝΣ την κάτωθι πρόταση:

➢Για τον θεσμό των ΑΣΕΙ θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Ανωτάτων Αξιωματικών και του βαθμού του Συνταγματάρχη, στον απολύτως απαραίτητο, με την προοπτική ότι ο αριθμός των εν ενεργεία στελεχών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα μειωθεί κάτω από τις 70.000.

➢Ο θεσμός των ΑΣΣΥ θα πρέπει να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και όχι εικονικά. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα πρέπει να είναι ΑΕΙ στην πράξη και όχι στα χαρτιά. •Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων.

•Να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι θα πρέπει να καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Πανεπιστήμιο, όταν είναι σπουδαστές στις Σχολές.

•Ο μισθός των σπουδαστών να είναι στην ίδια αναλογία αύξησης με των σπουδαστών των Σχολών ΑΣΕΙ.

•Τα πτυχία να έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

•Να είναι τριετούς ακαδημαϊκής φοίτησης και ενός έτους OJT εκπαίδευσης στην ειδικότητα.

•Να τους απονέμεται ο βαθμός του Αρχιλοχία και μετά από 16 χρόνια να εντάσσονται στο Σώμα Αξιωματικών δηλαδή μετά από δεκαεννέα χρόνια υπηρεσίας, εφόσον καλύπτουν τα υπηρεσιακά κριτήρια (εκθέσεις ικανότητας, σχολεία ειδικότητας, μεταθέσεις αναλόγως της ειδικότητας τους κλπ).

•Ο καταληκτικός βαθμός στην αποστρατεία, να είναι αυτός του Συνταγματάρχη και των αντιστοίχων.

•Για τους ήδη υπηρετούντες όλες οι σειρές μέχρι και το 2010 θα πρέπει να ενταχθούν στο νόμο 2439/96 και οι μετά του 2011 στο νόμο 3883/10.

•Οι ειδικών καταστάσεων να έχουν την ίδια βαθμολογική πορεία.

➢Ο θεσμός των ΕΜΘ να συνεχίσει την σταδιοδρομική του πορεία ως ισχύει, μέχρι και το 2035 που οριστικά τελειώνει, η μεγάλη προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις.Επίσης θα πρέπει να βγει το προεδρικό διάταγμα για την απονομή του βαθμού του Λοχαγού και των αντιστοίχων,στην αποστρατεία.

➢Στον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. να υπάρξει η πρόβλεψη στα 30 χρόνια να προάγονται στο βαθμό του Ανθστη, καθόσον σε 10 χρόνια από τώρα δηλ. το 2035, ο θεσμός των ΕΜΘ θα έχει τελειώσει οριστικά. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για συνεχή και αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για διαγωνισμούς τα επόμενα πέντε χρόνια, τουλάχιστον 2000 ατόμων το χρόνο.

➢Για τον θεσμό των ΟΒΑ:

•Προκηρύξεις σε ετήσια βάση,με παραμονή τους για 6 χρόνια στον βαθμό του Στρατιώτη και των αντιστοίχων.

•Την χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου της Γ ́ κατηγορίας, ανά δύο έτη μετά την πρώτη τριετία.

•Την χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών – επικινδύνου και την πρόβλεψη αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης τους.

•Μετά τα 6 χρόνια παραμονής τους,αυτόματη ένταξη τους στον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. με τον βαθμό του Δεκανέα και των αντιστοίχων, εφόσον δεν θα υπάρχει άλλο υπηρεσιακό κώλυμα λόγων υγείας, ποινών και αξιολογήσεων.

Με αυτό τον τρόπο δίνουμε κίνητρα σε πολύ νέους ανθρώπους να έρθουν στις τάξεις των Ε.Δ. και να καλύπτονται οι ανάγκες της βάσης του Στρατεύματος.

Επίσης θα πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα αποχώρησης για όσους το επιθυμούν, στα 25 χρόνια υπηρεσίας με την αντίστοιχη χορηγούμενη μειωμένη σύνταξη, όπως ισχύει σε όλες τις ΕΔ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και η οποία πρόβλεψη αυτή, αποσκοπεί στην ανανέωση που προσωπικού και στην διατήρηση χαμηλού μέσου όρου ηλικίας στο Στράτευμα.

Ακόμη να δοθούν κίνητρα για την γρηγορότερη αποχώρηση στελεχών με πολλά χρόνια υπηρεσίας,με την πληρωμή της 3ετίας του νόμου 3865/2010 με 6,67% με ταυτόχρονη επέκταση της μέχρι το 2010, η μάχιμη 5ετία να γίνει 7ετία και η αναγνώριση της θητείας με 6,67% ως πραγματικός χρόνος εργασίας.

Να τονίσουμε ότι ο εργασιακός κλάδος των στρατιωτικών, θεωρείται ειδικός λόγω της φύσης της εργασίας του και εξαιρετικά απαιτητικός.

Έτσι το Σώμα των Υπαξιωματικών θα αποτελείται από τους ΟΒΑ, τους ΕΠ.ΟΠ. και τους ΑΣΣΥ για 16 χρόνια μετά την 3ετή παραμονή στις Σχολές, ενώ το σώμα των Αξιωματικών θα αποτελείται από απόφοιτους ΑΣΕΙ και αποφοίτους ΑΣΣΥ για 16 χρόνια.

Αυτό συνεπάγεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα αποκατασταθεί η ισορροπία της ιεραρχικής Πυραμίδας, που φέρει ακέραια την ευθύνη η ίδια η Πολιτεία για την διατάραξη της.

Από το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΟΜΕΝΣ στην Βουλή των Ελλήνων.