Του Ειδικού Συνεργάτη
Η 20ετής Στρατηγική, η κατάργηση της Στρατιάς και οι νέες δομές φέρνουν αποστρατείες – Ποιοι τέσσερις Αντιστράτηγοι βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Η επανίδρυση της δομής δυνάμεων, υπό το νέο μοντέλο του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ, φέρνει πολλαπλές ανατροπές σε επίπεδο ηγεσίας. Και στην κορυφή αυτών των ανατροπών βρίσκονται τέσσερις Αντιστράτηγοι, οι οποίοι –όπως παραδέχονται ακόμα και άνθρωποι εντός του ΓΕΣ– βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο.
Όλοι τους έχουν ήδη συμπληρώσει δύο έτη στο βαθμό, κι αυτό από μόνο του τους καθιστά “εκτεθειμένους” στη λογική των κρίσεων. Αν προστεθεί και το γεγονός ότι ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει λιγότερες θέσεις ανώτατων, τότε η εξίσωση δείχνει καθαρά: κάποιοι θα φύγουν, και σύντομα.
Τι λέει ο άτυπος “κανόνας των δύο ετών”
Σύμφωνα με όσα ισχύουν εδώ και χρόνια, η διετία στο βαθμό του Αντιστρατήγου θεωρείται κρίσιμο χρονικό όριο. Από εκεί και πέρα, κάθε παράταση απαιτεί είτε πολιτική στήριξη, είτε έλλειψη αντικαταστάτη, είτε –σπανιότερα– κάποια κρίσιμη ανάγκη συνέχειας.
Φέτος, με την αναδιάρθρωση των σχηματισμών και τη δημιουργία των 4 νέων Ανωτάτων Διοικήσεων, οι θέσεις που μπορούν να καλύψουν Αντιστράτηγοι είναι κατά πολύ λιγότερες. Άρα, η απλή λογική λέει: οι πρώτοι που θα «καούν» είναι αυτοί που έχουν κλείσει 2ετία.
Οι 4 «σε κίνδυνο» – Τι γνωρίζουμε
Χωρίς να παραθέσουμε ονοματεπώνυμα, οι τέσσερις Αντιστράτηγοι που φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο των επικείμενων κρίσεων έχουν κοινά χαρακτηριστικά:
1. Έχουν συμπληρώσει 2+ έτη στον βαθμό
2. Δεν εντάσσονται οργανικά στις νέες Διοικήσεις
3. Δεν διαθέτουν διασύνδεση με τους νέους πολιτικούς κύκλους
4. Προέρχονται από παραδοσιακές Μονάδες (π.χ. Στρατιά, ΑΣΔΕΝ) που είτε διαλύθηκαν είτε συγχωνεύτηκαν
Η απουσία θεσμικού αντικειμένου, σε συνδυασμό με τη χρονική «ωρίμανση», κάνει την παραμονή τους υπηρεσιακά “ασύμφορη”, υπό την οπτική του νέου μοντέλου.
Το παρασκήνιο: Μάχη σε τρία επίπεδα
Η παραμονή ή όχι αυτών των Αντιστρατήγων δεν είναι απλό θέμα στρατιωτικών αξιολογήσεων. Πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως υπάρχει μάχη χαρακωμάτων σε τρία επίπεδα:
Εντός του ΓΕΣ, με τάσεις υπέρ της διατήρησης τουλάχιστον ενός εξ αυτών για λόγους “συνέχειας”
Εντός ΥΠΕΘΑ, όπου ορισμένοι συνεργάτες του Υπουργού πιέζουν για «γενικό λίφτινγκ»
Εντός της κυβέρνησης, όπου το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει προφίλ “εκσυγχρονισμένων στελεχών” στις θέσεις-βιτρίνα
Όπως σχολίασε με νόημα ανώτατος αξιωματικός εν αποστρατεία:
«Όταν η δομή αλλάζει και δεν χωράς, δεν φταίει το πρόσωπό σου. Φταίει το σύστημα που το στένεψαν για να χωράει μόνο τους δικούς τους».
Πότε κρίνεται η τύχη τους
Το Σεπτέμβριο κλειδώνουν τα ονόματα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο ΣΑΓΕ στις αρχές Οκτωβρίου, με τις πρώτες αποστρατείες να θεωρούνται προαποφασισμένες ήδη από τώρα.
Αν και υπάρχει περιθώριο για μία συμβολική παράταση θητείας σε έναν εκ των τεσσάρων, τα υπόλοιπα σενάρια δείχνουν καθαρά: τρεις αποχωρούν, και μάλιστα χωρίς ηχηρή ανακοίνωση.