(Φωτό αρχείου)
Του Ηλία Προύφα
Σε συνέχεια των πληροφοριών που έχει ήδη δημοσιεύσει το kranosgr.com για τις επικείμενες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξίζει να επισημανθεί ότι η φετινή χρονιά συγκαταλέγεται στις πλέον ανταγωνιστικές των τελευταίων ετών. Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ισχυρών και έμπειρων ανώτατων αξιωματικών διεκδικεί ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ).
Η σημερινή σύνθεση του ΑΣΣ
Η σύνθεση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπως διαμορφώνεται σήμερα, περιλαμβάνει τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, με δεύτερο στην ιεραρχία τον συμμαθητή του, Αντιστράτηγο Μηχανικού Ανδρέα Κορωνάκη.
Ακολουθούν οι συμμαθητές Αντιστράτηγοι της τάξης 1988 της ΣΣΕ:
- Σταύρος Παπασταθόπουλος, Πυροβολικού, Διοικητής της 1ης Στρατιάς
- Αθανάσιος Σαρδέλης, Πυροβολικού, Διοικητής της ΣΕΘΑ
- Μιχάλης Κλούβας, Μηχανικού, Διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ
- Δημήτριος Βακεντής, Πεζικού, Διοικητής της ΑΣΔΑΑΜ
- Αθανάσιος Γαρίνης, Τεθωρακισμένων, Διοικητής της ΑΣΔΗΜ
Τη σκυτάλη παίρνουν οι συμμαθητές Αντιστράτηγοι της τάξης 1989:
- Γεώργιος Μανουράς, Πεζικού, Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου
- Παναγιώτης Καβιδόπουλος, Πεζικού, Διοικητής της ΑΣΔΗΘ
- Γρηγόριος Μπουντλιάκης, Πεζικού, Επιτελάρχης ΓΕΣ
Ισχυρό «μπλοκ» Υποστρατήγων με δυναμική
Κάτω από την ανώτατη βαθμίδα, ένας μεγάλος αριθμός Υποστρατήγων – κυρίως των τάξεων 1989 και 1990 – κρίνονται φέτος, με αρκετούς εξ αυτών να διαθέτουν ισχυρή δυναμική για προαγωγή και ένταξη στο ΑΣΣ.
Κατά σειρά αρχαιότητας ξεχωρίζουν:
- Αναστάσιος Πολύχρονος, Πυροβολικού, Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με πληροφορίες να τον φέρουν προοριζόμενο για προαγωγή και τοποθέτηση στη διακλαδική διοίκηση των στρατιωτικών σχολών
- Ιωάννης Μπούρας, Διαβιβάσεων, από τη ΓΔΑΕΕ, με σχεδόν βέβαιη προαγωγή σε Αντιστράτηγο
- Κωνσταντίνος Καραμανίδης, Τεθωρακισμένων, ο οποίος προωθείται για προαγωγή και φέρεται να εξετάζεται για τη θέση του Διοικητή της ΑΣΔΗΘ
Στο ίδιο πλαίσιο ακούγεται και το όνομα του:
- Σαράντη Τιλιγαδά, Πεζικού, με εμπειρία στη διοίκηση της ΣΜΥ και σενάρια – με μικρότερες πιθανότητες – για ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών σχολών
Ακολουθεί ένας ακόμη εκτενής κατάλογος Υποστρατήγων:
- Κωνσταντίνος Γάκης, Πεζικού, 12η Μεραρχία
- Αντώνιος Θεοδοσιάδης, Τεθωρακισμένων, ΑΣΔΥΣ
- Σπυρίδων Κογιάννης, Πεζικού, Περιοχή Ευθύνης Ρόδου
- Αχιλέας Γαβούρας, Πυροβολικού
- Γεώργιος Πανούσης, Μηχανικού
- Δημήτριος Αραμπατζής, Πεζικού
- Ιωάννης Κορρές, Πυροβολικού
- Ευθύμιος Γιανακάκης, Μηχανικού
- Εμμανουήλ Τσακανιάς, Διαβιβάσεων
- Μιχάλης Πλουμής, Πεζικού, από την ΑΔΙΣΠΟ
- Αναστάσιος Δημουλάς, Πυροβολικού
- Γεώργιος Καπράλος, Πεζικού
- Ηλίας Κωστάκης, Τεθωρακισμένων
Υπάρχουν επίσης Υποστράτηγοι που δεν αναμένεται να κριθούν φέτος για προαγωγή, όπως ενδεικτικά οι Γκρέτσας, Τσάμης, Χατζής, Παπουτσάκης και Βάσιος, τάξης 1991. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν κρίνονται για προαγωγή δεν αποκλείει την κρίση υποστρατήγων της τάξης τους για αποστρατεία (τσιμπητοί).
Τα Σώματα και το νέο δεδομένο
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σώματα, όπου ο Υποστράτηγος Εφοδιασμού–Μεταφορών Αθανάσιος Σαπλαούρας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο πρώτος που θα ενταχθεί στο ΑΣΣ από τα Σώματα, αναλαμβάνοντας θέση στην ΑΣΔΥΣ, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από το νέο πολυνομοσχέδιο.
Πολλοί οι υποψήφιοι – ελάχιστες οι θέσεις
Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, τα ονόματα είναι πολλά και οι θέσεις ελάχιστες. Εάν οι κρίσεις φτάσουν, για παράδειγμα, μέχρι και τον Υποστράτηγο Κορρέ, τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούν σε αποστρατεία αρκετοί αρχαιότεροι Υποστράτηγοι, συμμαθητές του, αλλά και Αντιστράτηγοι.
Οι ημέρες που διανύουμε είναι ημέρες έντονων διεργασιών, με όλα τα σενάρια να εξαρτώνται τελικά από το αν θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι πιθανότητες παραμονής του Αρχηγού ΓΕΣ είναι συντριπτικά υπέρ, και όχι άδικα, κάτι που ήδη αρχίζει να αποτυπώνεται στα κυρίαρχα σενάρια.
Το kranosgr.com θα επανέλθει με αναλυτικά ρεπορτάζ και όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς πλησιάζει η ώρα των κρίσεων.

