13.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026
ΑρχικήΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΚρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ετήσιων...

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ετήσιων κρίσεων Αξιωματικών

Η ψήφιση στην Βουλή τροπολογίας αναφορικά με τους βαθμούς προσωπικού διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ. επι της ουσίας άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ετήσιων κρίσεων Αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία και είναι θέμα ωρών (σήμερα ή το αργότερο αύριο) οι πρώτες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Ιανουαρίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)  που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός των άλλων, αποφάσισε και την παράταση της θητείας του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Μάλλιου.

Ακολούθησε στις 17/1 η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Κρίσης των Αντιστρατήγων το οποίο συγκροτείται  με:

  • Πρόεδρο τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Δύο Αντιστράτηγους του Στρατού Ξηράς

Το Συμβούλιο θα κληθεί να εξετάσει και να κρίνει συνολικά τέσσερις (4) Αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ.

Η διαδικασία διεξάγεται βάσει του ν. 5187/2025 για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με το Συμβούλιο να αποφασίζει για την παραμονή ή την αποστρατεία των εν λόγω ανώτατων αξιωματικών. Ανάλογα με τον αριθμό των αποστρατειών, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι κρίσεις για τη συμπλήρωση των υπολοίπων τεσσάρων (4) θέσεων Αντιστρατήγων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο, η σειρά και οι θέσεις των Αντιστρατήγων στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Α’ Υπαρχηγός (Διοικητικός)
  • Β’ Υπαρχηγός (Επιτελικός)
  • Γενικός Συντονιστής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας
  • Γενικός Συντονιστής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας

Γιατί  «καθυστέρησαν» οι κρίσεις των Αξιωματικών

Αρχικά υπήρχε ένα χρονικό στάδιο αναμονής λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνονται αλλαγές στους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ενώ υπήρχε αυτή η εκκρεμμότητα.

Όμως υπήρξε και ένα θέμα που προέκυψε με τον ν. 5187/2025 για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με την «αρχαιότητα» στις θέσεις των Αντιστράτηγων καθώς ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δεσμευόταν από την «αρχαιότητα» των Αντιστράτηγων για την τοποθέτησή τους.

Το θέμα λύθηκε με τροπολογία η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη 22/1 από την ολομέλεια της Βουλής.

Με την τροπολογία αυτή προβλέπεται ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί να τοποθετεί τους αντιστράτηγους στις θέσεις της επιλογής του ανεξαρτήτως της αρχαιότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα, θα τοποθετεί τους αξιωματικούς που κρίνει εκείνος στις θέσεις του υπαρχηγού Β’ και στις θέσεις των Γενικών Συντονιστών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος.

Δείτε την τροπολογία

Ναπολέων Σαραντίδης