13.3 C
Athens
Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚολλύρης για υπόθεση κατασκοπείας: Μουδιασμένες οι ΕΔ – Προσοχή στον δημόσιο λόγο...

Κολλύρης για υπόθεση κατασκοπείας: Μουδιασμένες οι ΕΔ – Προσοχή στον δημόσιο λόγο των στελεχών

Του Ηλία Προύφα

Έντονο προβληματισμό, αλλά όχι αναστάτωση, έχει προκαλέσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων η σοβαρή υπόθεση που βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας και αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ, Ηλίας Κολλύρης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, όπου και είχε κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος, το σύνολο των εν ενεργεία στρατιωτικών εμφανίζεται «σαφώς μουδιασμένο» από το άκουσμα της είδησης, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη πρωτοφανή, χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο κ. Κολλύρης επισήμανε ότι, με βάση την εμπειρία του από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στην Πολεμική Αεροπορία, δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν υπόθεση τέτοιας διάστασης, που να αφορά ανώτερο αξιωματικό εν ενεργεία, με επιτελική θέση και υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης σε κρίσιμους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική.

Όπως ανέφερε, οι Ένοπλες Δυνάμεις –η Πολεμική Αεροπορία, ο Στρατός Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό– επενδύουν συστηματικά στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών τους, παρέχοντάς τους σημαντικά εφόδια γνώσης, πάντα προς όφελος της υπηρεσίας και της αποστολής τους. Ακριβώς όμως λόγω αυτού του υψηλού επιπέδου γνώσεων, τέτοιες υποθέσεις προκαλούν εύλογα ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ υπογράμμισε ότι τα όσα ακούγονται και διερευνώνται βρίσκονται πλέον στον δρόμο της Δικαιοσύνης, η οποία και μόνο είναι αρμόδια να αποφανθεί. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε την υπόθεση λυπηρή, ιδιαίτερα ανησυχητική και –το κυριότερο– εθνικά επιζήμια, σημειώνοντας ότι απαιτείται ψυχραιμία και θεσμική αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή ακόμη και πληροφορίες από ανοικτές πηγές ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν, μέσω προηγμένων τεχνολογιών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που ενδέχεται να αξιοποιηθούν εντός και εκτός Ελλάδας.

Για τον λόγο αυτό, ο Σμηναγός Ηλίας Κολλύρης τόνισε με έμφαση ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή στον δημόσιο λόγο. Η εθνική ασφάλεια αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και δεν επιδέχεται επιπολαιότητες. Πολύ περισσότερο τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουν να γνωρίζουν ότι όσα γράφονται ή σχολιάζονται δημόσια –ακόμη και αν φαίνονται αθώα ή καλοπροαίρετα– μπορούν να συλλεχθούν, να συνδυαστούν και να αξιοποιηθούν. Η σοβαρότητα, η εγκράτεια και η υπευθυνότητα στον δημόσιο λόγο δεν είναι επιλογή. Είναι υποχρέωση.

Δείτε το βίντεο: