Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους βιώνουμε καθημερινά μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, οικονομική αιμορραγία και άνιση μεταχείριση, που μας καθιστά «πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας». Παρά τις συνεχείς υποχρεώσεις και τις θυσίες μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι συναρμόδιοι φορείς δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη για την ομαλή και αξιοπρεπή ιατρική μας κάλυψη.
ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις
Γιατί πρέπει ο ασθενείς να ψάχνει συμβεβλημένο διαγνωστικό και κλινική ενώ το μόνο που θα έπρεπε να σκέφτεται είναι το πρόβλημα του; Και αν βρει…αν δεν βρει…ΔΑΠΑΝΗ.Οι διαδικασίες για την έγκριση και αποζημίωση ιατρικών δαπανών είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και πολύπλοκες. Οι μονάδες αδυνατούν να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τις απαιτούμενες ενέργειες, ενώ οι ελεγκτές – λόγω έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας – συχνά λειτουργούν με αγενή και απαξιωτικό τρόπο, γνωρίζοντας ότι οι οικογένειες εξαρτώνται από αυτούς.
Καταπάτηση προσωπικών δεδομένων
Από το μικρότερο κλιμάκιο έως την τελική έγκριση, πλήθος ανθρώπων ενημερώνεται για τις παθήσεις μας και τα ιατρικά δεδομένα των παιδιών μας. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει κάθε υπάλληλος εάν το παιδί μας κάνει φυσικοθεραπείες ή ποια φάρμακα λαμβάνει. Γνωρίζει κανένας στο ΥΠΕΘΑ ότι παραβιάζετε ο GDPR (Κανονισμός ΕΕ 2016/679) όπου προβλέπει αυστηρές διαδικασίες για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων υγείας;
Καθυστερήσεις στην αποζημίωση και οικονομική εξάντληση
Οι οικογένειες αναγκάζονται να προπληρώνουν σημαντικά ποσά και να περιμένουν 6 μήνες το λιγότερο για να αποζημιωθούν, φτάνοντας σε σημείο να δανείζονται. Οι συνεχείς καθυστερήσεις οφείλονται είτε στην αργοπορία των ελέγχων είτε στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων στα ταμεία.
Ανισότητες στη φαρμακευτική κάλυψη
Σε μη συμβεβλημένους νομούς, οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακα. Για όλα η λύση είναι η δαπάνη; Περισσεύουν χρήματα;
Ανισότητες στα νοσοκομεία
Σε περιοχές (όπως Δράμα, Χαλκίδα, Λήμνος, Ρόδος κ.λπ.) όπου δεν λειτουργούν στρατιωτικά νοσοκομεία, επιβάλλεται συμμετοχή 15%. Το Κράτος ζητάει το ίδιο ποσοστό από έναν λαθρομετανάστη;
Αδικίες στην πρόσβαση σε θεραπείες
Για θεραπείες όπως λογοθεραπείες, οι οικογένειες των στρατιωτικών πρέπει να περάσουν από επιτροπή, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα μέσω ΕΟΠΥΥ. Γιατί τα δικά μας παιδιά να υφίστανται διαφορετική μεταχείριση; Γιατί τα παιδιά του μανάβη, του δασκάλου και του αστυνομικού είναι ανώτερα από τα δικά μας;
Παλιότερα, αντί να επιστρέφουμε σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο με τα παιδιά μας, τρέχαμε με βιβλιάρια για σφραγίδες, και ξανά πίσω στο νοσοκομείο για να αποζημιωθεί.
ΡΗΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Δεν είναι δυνατόν, ενώ πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές όπως κάθε άλλος εργαζόμενος, να βρισκόμαστε διαρκώς σε καθεστώς πληρωμών και προπληρωμών χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να υφίστανται διακρίσεις επειδή οι γονείς τους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή υγειονομική κάλυψη, απαιτούμε:
- Άμεση ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, ή
- Ουσιαστική αναμόρφωση του στρατιωτικού συστήματος υγείας, με ψηφιοποίηση (ηλεκτρονικές εγκρίσεις, e-δαπάνες) ώστε να μην χρειάζονται χαρτιά και πλήρη κάλυψη φαρμάκων και εξετάσεων σε όλη τη χώρα – ανεξαρτήτως συμβεβλημένου νομού.
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους δεν αντέχουν άλλη ταλαιπωρία, οικονομική εξάντληση και προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.
Η ανυπαρξία λύσεων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις στελεχών και κενές θέσεις στις σχολές. Η κοινωνία βλέπει, ακούει και γνωρίζει. Όση επικοινωνιακή πολιτική κι αν εφαρμοστεί, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ;
Ζητούμε άμεσα μέτρα και ουσιαστικές λύσεις. Διαφορετικά, η μόνη οδός είναι η προσφυγή σε ανεξάρτητες αρχές, στα ΜΜΕ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία.
Το να μη φας κρέας και να μην πας διακοπές είναι δευτερεύον, αλλά η υγεία η δικιά μας και των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Μητέρα δύο παιδιών, νομικός