Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις»:
«Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε, διότι πράγματι πλησιάζουμε τις 15 ώρες. Οφείλω να σας πω ότι δεν το είχα προβλέψει αυτό όταν προγραμμάτιζα την ημέρα.
Θα ήθελα να διατυπώσω τις ευχαριστίες μου, ξεκινώντας, σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη συζήτηση, ειδικά στον εισηγητή της πλειοψηφίας, κύριο Ανδριανό, ο οποίος συμμερίστηκε το δεκαπεντάωρο, στον Υφυπουργό κύριο Δαβάκη, στους συνεργάτες μας.
Πρέπει να κάνω και μια αναφορά στον κύριο Κεφαλογιάννη, τον νυν Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό είναι ο συντάκτης αυτού του νομοθετήματος.
Θα ξεκινήσω με τρία «δεν». Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγχώνευσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με το ΕΣΥ. Ακούστηκε αρκετές φορές. Σας παρακαλώ, να ξεχαστεί.
Το δεύτερο «δεν»: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ιδιωτικοποίησης. Καμία. Μηδέν. Σας παρακαλώ, έξω και αυτό.
Και τρίτο «δεν»: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αλλοίωσης του συγκεκριμένου χαρακτήρα τον οποίον έχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Αυτό που επιδιώκεται είναι ακριβώς η βελτίωσή τους πάνω σε αυτόν τον χαρακτήρα που έχουν και που σήμερα, εξαιτίας των δυσλειτουργιών τις οποίες σας εξέθεσα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο 100% των δυνατοτήτων τους.
Έρχομαι στο θέμα του ΕΛΚΑΚ γιατί είναι εύκολο, το οποίο έθιξε ο κ. Κατρίνης. Σας έδωσα τους Κανονισμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Εξαιρετικά δύσκολοι Κανονισμοί, γιατί το ΕΛΚΑΚ έχει μια μοναδικότητα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο ελληνικό σύστημα μέχρι τώρα. Θυμάστε, είχαμε κάνει μια εκτενή συζήτηση, κ. Καζαμία, τότε.
Ο ένας από τους δύο Κανονισμούς που λείπει είναι ο Κανονισμός Ασφαλείας. Σωστά με εγκαλέσατε. Τι δεν γνωρίζετε και καθίσταστε άδικοι; Ότι το ΕΛΚΑΚ μετακινείται. Αυτή τη στιγμή στεγάζεται μέσα στο Πεντάγωνο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άρα το καλύπτει ο Κανονισμός, ο υπάρχων Κανονισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Θα υπάρξει Κανονισμός, θα μετακινηθεί στη λεωφόρο Συγγρού, σε κτίριο, σε δύο ορόφους που του έχει παραχωρήσει η Πολεμική Αεροπορία. Περιμένουμε να τελειώσουν οι εργασίες, να μετακινηθεί και θα υπάρχει Κανονισμός. Ο Κανονισμός πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένες παραμέτρους, κ. Κατρίνη. Δεν θα είναι αόριστος κανονισμός.
Ήδη γίνονται κατασκευές για να τροποποιήσουν τον χώρο για να υπάρχει ασφάλεια. Νομίζω ότι είναι επαρκές αυτό τώρα, το καταλαβαίνετε.
Έρχομαι τώρα στα θέματα των αριθμών, καταλαβαίνω ότι δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον. Έρχομαι στο θέμα των κτηνιάτρων, το οποίο για κάποιο λόγο εξήψε φαίνεται τη φαντασία όλων μας. Το πρώτο πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι έχουμε 158, είναι ακριβώς το ποσοστό, έχουμε πολύ πιο πάνω από τις οργανικές θέσεις.
Θα πρέπει λοιπόν να εξηγηθεί γιατί καταφέραμε να έχουμε τόσους πιο πάνω από τις οργανικές θέσεις. Διότι ξέρετε, για την ποιότητα τροφίμων στους σύγχρονους καιρούς, υπάρχει μια ειδικότητα που λέγεται τεχνολόγοι τροφίμων. Αυτοί την ελέγχουν. Φαντάζομαι την ποιότητα του ρυζιού, την ποιότητα των αλεύρων, την ποιότητα των μακαρονιών, δεν την ελέγχουν κτηνίατροι. Νομίζω ότι λέω το αυτονόητο.
Πώς φτάσαμε λοιπόν να έχουμε 183% πληρότητα στους κτηνιάτρους; Δεν λέω ότι δεν βρίσκεται τρόπος να απασχοληθούν, όμως προφανώς για να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να ελέγξουμε τον τρόπο επιλογής ενός συστήματος που φτάνει εκεί.
Ή το 174% των ψυχολόγων. Τι συνέβη ξαφνικά και γεμίσαμε ψυχολόγους; Δεν έχουμε ανάγκη ψυχολόγων; Βεβαίως έχουμε ανάγκη ψυχολόγων, αλλά πώς φτάσαμε να έχουμε κάλυψη 174% των οργανικών θέσεων;
Επίσης, λέχθηκε ότι έχουν δεκαπλασιαστεί οι δικαιούχοι. Αυτό αναιρείται από κάτι που σας προσκόμισα προηγουμένως. Θέλετε να σας πω και κάτι; Εγώ έχω εμπειρία ως ασθενής, όχι ως Υπουργός ασθενής, ως στρατιώτης ασθενής στο 401. Έμεινα σχεδόν 15 μέρες νοσηλευόμενος, έπαθα μια φοβερή μόλυνση στο μάτι μου από τη στρατιωτική κουβέρτα, ως στρατιώτης.
Αλλά πώς ενώ έχουν δεκαπλασιαστεί οι δικαιούχοι έχουμε πληρότητες οι οποίες μόνο σε δυο Νοσοκομεία ξεπερνούν κατ’ ελάχιστο το 60% ως προς τους νοσηλευόμενους;
Και αυτό βεβαίως απαντά και το επιχείρημα του κυρίου Καζαμία. Ο μόνος αριθμός ο οποίος δεν είναι στο 100% επάνω είναι των ιατρών. Είναι στο 84% στα Νοσοκομεία. Και λέει «να’ το, λείπουν. Βεβαίως λείπουν. Αλλά αν το 84% το βάλετε δίπλα στο 60% πληρότητα, δεν λείπουν. Έτσι δεν είναι; Και βέβαια το 84% και από μόνο του για να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι, είναι ένας γενικός μέσος όρος.
Χρειαζόμαστε αναισθησιολόγους περισσότερους, χρειαζόμαστε μία – δύο ειδικές ειδικότητες, που είναι χαμηλός ο αριθμός για τις Ειδικές Δυνάμεις.
Όλα αυτά τι λένε; Λένε ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό σύστημα λειτουργίας. Και αυτό επιχειρεί να κάνει αυτό το νομοθέτημα.
Καταλαβαίνω ότι βοηθούσης και της συγκυρίας είναι πολύ δύσκολο σε κόμματα της Αντιπολίτευσης να ψηφίζουν επί της αρχής νομοθετήματα της Κυβέρνησης. Εγώ θεωρώ ικανοποιητικό ότι θα ψηφιστούν πάρα πολλά άρθρα από πολλά κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Όμως αυτό που επιχείρησα να κάνω, και νομίζω σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, είναι να κατανοήσει η Εθνική Αντιπροσωπεία το πρόβλημα των δυσλειτουργιών και να μην μείνει στο στερεότυπο: «λείπουν χρήματα, λείπουν άνθρωποι». Είναι μια γενιά πέρα από αυτό το πρόβλημα.
Όπως στα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να διορθώσουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, χρειάζεται μια τελείως διαφορετική αντίληψη και να ξεφύγουμε από την αποστεωμένη αντίληψη που περιέγραψα προηγουμένως.
Θα έρθουν και άλλα νομοθετήματα. Θα έρθει το νομοθέτημα προφανώς για το Μισθολόγιο, το ανακοίνωσα. Το ανακοίνωσε πρώτα ο Πρωθυπουργός, το ανακοίνωσα και εγώ. Δεν διανοούμαι ότι δεν θα έρθει το νομοθέτημα για το Μισθολόγιο. Έχει πολυπλοκότητες για να γραφεί, θα έρθει όμως βέβαια το νομοθέτημα για το Μισθολόγιο.
Και σας έχω πει και ποια άλλα νομοθετήματα γράφονται και θα έρθουν. Το νομοθέτημα για την Ακίνητη Περιουσία για να δημιουργηθούν έσοδα για το Οικιστικό, το νομοθέτημα για τη Θητεία και την Εφεδρεία. Και το νομοθέτημα που θα αφορά, ελέχθη προηγουμένως, τη συνολική αντιμετώπιση, και καταλάβατε ότι χρειάζεται να γίνει αυτό για όλα τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των Υπαξιωματικών, των ΑΣΣΥ, το νέο career path.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μακρά συζήτηση».