Συνεδριάζει αυτή την ώρα στον τέταρτο όροφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το γνωστό ΑΣΣ. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά την έκτακτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ της χθεσινής ημέρας, με την οποία ο μέχρι χθες Διοικητής της ΑΣΔΥΣ, Αντιστράτηγος Βακεντής, τοποθετήθηκε στη θέση του Διοικητή ΑΣΔΕΝ, αντικαθιστώντας τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου. Όπως αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει το kranosgr.com, ο τελευταίος αναλαμβάνει καθήκοντα Αρχηγού στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kranosgr.com, η σημερινή συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τα τακτικά θέματα του μηνός, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Στην ατζέντα βρίσκεται η αναδιοργάνωση της β’ φάσης του Στρατού Ξηράς, με έμφαση στο πώς θα κατανεμηθούν οι μονάδες και οι σχηματισμοί της καταργηθείσας 1ης Στρατιάς.
Η συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς εξελίξεων που πυροδότησαν έντονη κινητικότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα: η συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η έκτακτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ στην έδρα της πρώτης στρατιάς.
Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της διάταξης του Στρατού Ξηράς, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν οι “κληρονομιές” της πρώτης στρατιάς σε σχηματισμούς και μονάδες ανά την επικράτεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι στρατιωτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, επικαλούνται το εκκλησιαστικό ρητό: ”Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρο”.