Τα όσα ανέφερε ο «Πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» Ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί για να ασκήσει έντονη κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν σχετικά με την υποχωρητικότητα της Τουρκίας σε σχέση με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, δικαιώνουν απόλυτα τα όσα είχε υποστηρίξει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος σε προηγούμενο άρθρο του με τίτλο: «Η Γεωπολιτική Αξία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».
Συγκεκριμένα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ, που εκπροσώπησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τη διαβούλευση για τη σύνταξη της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) είχε αναφέρει:
«Η ΕΧΣΘΧ, εκτός από τον προσδιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στα θαλάσσια ύδατα της πατρίδας μας και την μελλοντική χωροταξική ανάπτυξή τους και τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που θα προκύψουν, έχει και μεγάλη γεωπολιτική αξία.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η Ελλάδα χαρτογραφεί και διατυπώνει με σαφήνεια σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε., τα όρια του θαλάσσιου χώρου της (θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα κ.λπ.), αποδίδοντας πλήρης επίδραση σε όλες τις νησιωτικές και ηπειρωτικές ακτές της χώρας.
Ειδικότερα, με την επίδραση που δόθηκε στο Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, τα ανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας γειτνιάζουν με τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έτσι ώστε, η Ελλάδα με την Κύπρο να έχουν κοινά θαλάσσια όρια.
Το γεγονός αυτό, είναι υψίστης εθνικής σημασίας, διότι για πρώτη φορά κατοχυρώνονται σε θεσμικό ευρωπαϊκό κείμενο τα όσα αναφέρει ο «Χάρτης της Σεβίλλης» (που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας), για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενημερωτικά, ο Χάρτης της Σεβίλλης απεικονίζει τις ΑΟΖ των κρατών μελών της Ε.Ε. με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και καταγράφει σαφώς, τη σύνδεση της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο εν λόγω Χάρτης, δεν συνιστά επίσημο έγγραφο της Ε.Ε., αλλά το γεγονός ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της Ελλάδας θα αποτυπώνει σε επίσημο ευρωπαϊκό θεσμικό κείμενο τα όσα αναφέρει ο συγκεκριμένος Χάρτης, τον νομιμοποιεί και του δίνει νομική και πολιτική ισχύ για την Ε.Ε..
Η εξέλιξη αυτή, επηρεάζει και τον Ελληνο-Τουρκικό διάλογο αφού, σε δηλώσεις του στο CNN Turk (17-9-2020), ο κ. Μελβούτ Τσαβούσογλου έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα, ότι δεν αποδέχεται το Χάρτη της Σεβίλλης.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΧΣΘΧ αλλάζει τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα όσα ίσχυαν ως σήμερα σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η Ελλάδα για πρώτη φορά επανακαθορίζει ρητά τις θέσεις της και διατυπώνει μια νέα στρατηγική προσέγγιση για τα εθνικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ορίζει εκ νέου, την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου».
Σε συνέχεια των όσων ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος στο άρθρο του για τη σύνδεση του Χάρτη της Σεβίλλης με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας,
ο Ναύαρχος Γιαϊτζί μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, δήλωσε πως, «ο Μητσοτάκης έκανε μια κίνηση και είπε πως το Αιγαίο είναι δικό του, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία περιόρισε τα δικαιώματά της».
Επίσης, σε σχέση με τις κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: «Δείτε τι λέει ο Μητσοτάκης, αυτά είναι τα ανώτατα όρια. Ο Μητσοτάκης το έκανε αυτό. Το 2023 υπήρξε ο χάρτης της Σεβίλλης όπου η Κύπρος σχεδίασε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και καθόρισε τα σύνορα».
Επιπλέον, ο Τούρκος Ναύαρχος τόνισε: «Το 2025 έκαναν αυτό και εφάρμοσαν τον χάρτη της Σεβίλλης και μας άφησαν έναν τόσο μικρό χώρο. Δείχνουν το Αιγαίο σαν να είναι δικά τους, όλα τα ύδατα, φτάνουν μέχρι τις ακτές μας, όλες αυτές τις περιοχές. Δηλαδή το Αϊβαλί, η Σμύρνη, το Κουσάντασι. Όπου ακουμπάει το νερό έφτασαν εδώ. Σύμφωνα με τη δήλωση Μητσοτάκη, είπαν πως αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα τους. Έτσι στις περιοχές αυτές έκαναν Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Ενώ εμείς περιορίσαμε τον εαυτό μας κι ενώ έχουμε αντικείμενες ακτές με το Ισραήλ, με την Παλαιστίνη, με τον Λίβανο, με τη Συρία. Ενώ εκείνοι σχεδίασαν τα ανώτατα όρια, εμείς περιοριστήκαμε από τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας».
Εν κατακλείδι, με τα όσα υποστήριξε ο Τούρκος Ναύαρχος δικαιώνει απόλυτα τον Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο όχι μόνο σε σχέση με τη σύνδεση του Χάρτη της Σεβίλλης με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, άλλακαι με την άποψη του πρώην αξιωματούχου του ΥΠΕΘΑ ότι: «Η βάση συζήτησης πλέον για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, θα γίνει σύμφωνα με τον Ελληνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και όχι σύμφωνα με τις καινοφανείς θέσεις της Τουρκίας». Τέλος, οι αναφορές των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης σε συνδυασμό με τις δηλώσεις τόσο του Ναύαρχου Γιαϊτζί όσο και άλλων τούρκων αναλυτών, αποδεικνύουν ποσό ιστορικής σημασίας στρατηγική κίνηση για την Ελλάδα είναι η έκδοση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.