Του Ηλία Προύφα
Με αφορμή την περυσινή ψήφιση του νόμου Ν.5110/2024 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) είχε καταθέσει από τις 8 Ιουλίου 2024 υπόμνημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Αρ. Πρωτ.: 15/2024), στο οποίο καταγράφονταν ουσιαστικές και καίριες προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας εκδίκασης των ενδικοφανών προσφυγών στο πλαίσιο των στρατιωτικών μεταθέσεων.
Την πρόταση —που παραμένει επίκαιρη— είχε εισηγηθεί ο Αντισυνταγματάρχης (ΑΤΘ) Γιώργος Κυλινδρής, Γενικός Γραμματέας του ΣΑΣΜΥ, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 8 του Ν. 3883/2010. Παρότι ο νόμος ορίζει προθεσμία 15 ημερών για την απάντηση των αρμόδιων οργάνων στις ενδικοφανείς προσφυγές των στελεχών, στην πράξη αυτή η διαδικασία καταστρατηγείται. Αντί ουσιαστικής εξέτασης, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν συχνά τη γενική και ασαφή απάντηση «το θέμα σας εξετάζεται», γεγονός που παρατείνει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει ψυχολογικά τις οικογένειες των στρατιωτικών.
Η πρόταση του κ. Κυλινδρή επικεντρώνεται στη σύσταση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων εκδίκασης ενδικοφανών προσφυγών, τα οποία θα λειτουργούν υπό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Τα προτεινόμενα όργανα θα στελεχώνονται από αξιωματικούς του νομικού κλάδου, με αποστολή την ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη εξέταση των προσφυγών εντός σαφών χρονικών ορίων, διασφαλίζοντας διαφάνεια, αξιοκρατία και θεσμική ανεξαρτησία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό υπόμνημα:
«Να νομοθετηθεί και υλοποιηθεί πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο συμβούλιο εκδίκασης ενδικοφανών προσφυγών ή διακλαδικής ομάδας με τη συμμετοχή συναδέλφων του νομικού τμήματος υπό το ΓΕΕΘΑ, η οποία θα εξετάζει όλες τις ενδικοφανείς προσφυγές. Η ομάδα αυτή θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων των προσφυγών και σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.»
Η ουσία της παρέμβασης εστιάζει στο γεγονός ότι σήμερα, σύμφωνα με τον ΣΑΣΜΥ, οι απαντήσεις στις προσφυγές συντάσσονται από τα ίδια στελέχη που είναι υπεύθυνα για τον προγραμματισμό των μεταθέσεων, κάτι που δημιουργεί προφανή σύγκρουση συμφερόντων και υπονομεύει την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πρόταση είχε διατυπωθεί από τον Σύνδεσμο και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου 5018/2023, γεγονός που καταδεικνύει τη συνέπεια και την επιμονή του ΣΑΣΜΥ στην προώθηση θεσμικών αλλαγών που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.