Του Ηλία Προύφα
Το τελευταίο διάστημα, μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για την κατάργηση της 1ης Στρατιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός Γεώργιος Κωστίδης, δείχνει να αποφεύγει συστηματικά κάθε επαφή με τη Λάρισα. Αντί να σταθεί απέναντι στα στελέχη και τους θεσμικούς φορείς, επιλέγει τη σιωπή και την απομάκρυνση.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση του ανήμερα της Μεταμορφώσεως. Αντί να παραστεί στον εορτασμό του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της 1ης Στρατιάς, προτίμησε να βρεθεί στην Καλαμαριά, στον Μητροπολιτικό Ναό Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Με μια τέτοια επιλογή, έστειλε μήνυμα αποφυγής, δείχνοντας ξεκάθαρα πως δεν ήθελε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το προσωπικό και τους φορείς που δικαίως ζητούν απαντήσεις.
Η εικόνα που δημιουργείται είναι αυτή ενός Αρχηγού που προτιμά την ασφάλεια της σιωπής από την ευθύνη της τοποθέτησης. Όμως τα στελέχη της 1ης Στρατιάς και οι οικογένειές τους δεν ζητούν υπεκφυγές. Ζητούν καθαρές κουβέντες.
Και τώρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην καθιερωμένη άνοδο του Αρχηγού στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν τη Διεθνή Έκθεση. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, πραγματοποιεί στάση στη Λάρισα. Θα το τολμήσει φέτος; Ή θα συνεχίσει να αποφεύγει τη Στρατιά, όπως έκανε μέχρι σήμερα;
Αν πράγματι βρεθεί εκεί, το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο. Όχι για το τι θα πουν οι δημοσιογράφοι, αλλά για το τι θα ακούσουν τα ίδια τα στελέχη. Γιατί αυτά, μαζί με τις οικογένειές τους, είναι που σηκώνουν το βάρος και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν το μέλλον τους.