13.3 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧρυσό Μετάλλιο στον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά από το Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

Χρυσό Μετάλλιο στον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά από το Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε σήμερα, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Πεσόντες Αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, Ανθυποσμηναγό Κωνσταντίνο Κοντογιώργο, Αρχισμηνία Ευάγγελο Σταθόπουλο, Σμηνία Βασίλειο Κουρκούτα και Σμηνία Ευστάθιο Τσίγκα, που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, στο λόφο Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη των πέντε Πεσόντων Αεροπόρων, πραγματοποίησε με συγγενείς των ηρωικών στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα και τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Κωνσταντίνο Κελλάρη (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ) τα αποκαλυπτήρια προτομών των Ιπτάμενων Αεροπόρων Αρχισμηνία Ευάγγελου Σταθόπουλου, Σμηνία Βασίλειου Κουρκούτα και Σμηνία Ευστάθιου Τσίγκα και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των ηρώων.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφικού υλικού και πρωτότυπων ιστορικών τεκμηρίων με θέμα «Μικρά Ασία – Μνήμες Ιστορικές», η οποία φιλοξενείται στο Αίθριο του Δημαρχείου Θέρμου.

Στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Θέρμου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης του Θέρμου, για την προσφορά του κατά τα τελευταία τρία χρόνια στα θέματα διαχείρισης κρίσεων.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Αθανάσιος Μωραΐτης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων) και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ.κ. Ιερόθεος, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος και Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εκφώνησε την επετειακή ομιλία, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης προσέρχομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής από πλευράς της Πολιτείας, στα ηρωικά στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που με αυτοθυσία πρόταξαν την εκπλήρωση του καθήκοντος και εκτέλεσαν με θάρρος και αυταπάρνηση την αποστολή τους, προσφέροντας αβίαστα τη ζωή τους υπέρ Πίστης και Πατρίδας.

Την ένδοξη πορεία της Πολεμικής Αεροπορίας μας, από όταν ιδρύθηκε το 1911, την χάραξαν άνθρωποι με όραμα, πάθος, επιμονή, διορατικότητα και φυσικά ανιδιοτελή αγάπη προς την Πατρίδα, οι οποίοι έθεσαν το καθήκον υπεράνω κάθε άλλου επιμέρους υπολογισμού, ρισκάροντας καθημερινά τη ζωή τους, προκειμένου να υπηρετήσουν τις αξίες και τα ιδανικά τους.

Σε όλους αυτούς και ιδιαίτερα σε εκείνους που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, οφείλουμε αιώνια σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Γιατί όλοι τους, έμειναν συνεπείς μέχρι τέλους στους όρκους τους και κατέδειξαν με την προσφορά της ίδιας τους της ζωής, τι σημαίνει να υπηρετείς τη σημαία μέχρι της «τελευταίας ρανίδας του αίματός σου».

Η ελληνική κοινωνία, κληρονόμος της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς του Έθνους, αντιμετωπίζει τη θυσία όλων των πεσόντων αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως πράξη με ιδιαίτερο ηθικό συμβολισμό, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα και ως αδιαμφισβήτητο στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδεώδη της φυλής μας.

Η θυσία τους λοιπόν, εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, την συλλογική μνήμη, αναδεικνύοντας με αυτόν το τρόπο, το αδούλωτο φρόνημα του περήφανου ελληνικού λαού, τις αιώνιες αξίες του πολιτισμού του, τα ιδεώδη της παιδείας του και την αδιαπραγμάτευτη απόφασή του να αγωνίζεται πάντα με πάθος για τα πιστεύω και τα ιδανικά του.

Με τη σημερινή εκδήλωση, δεν τιμούμε ως μια τυπική και μόνο υποχρέωση αυτούς που έθεσαν την Πατρίδα υπεράνω της ζωής τους, αλλά δράττουμε την ευκαιρία, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, να αναδείξουμε το αγωνιστικό τους πνεύμα και να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας να πορευτούμε το ιστορικό μας πεπρωμένο, το δρόμο του καθήκοντος για την υπεράσπιση των ιδεωδών του Ελληνισμού.

Από τη θυσία των αεροπόρων μας, δεν αντλούμε μόνο διδάγματα αρετής, θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, αλλά και πρότυπα πίστης, αδούλωτου πνεύματος και υψηλού φρονήματος, ικανά να οδηγήσουν στην αφύπνιση των αστείρευτων δυνάμεων του Ελληνισμού, για μελλοντική πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη.

Εδώ από το λόφο του Αγ. Κοσμά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πέντε αδικοχαμένους αεροπόρους μας, όλοι τους παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου, του μικρού αυτού αλλά ιστορικού τόπου με την ιδιαίτερη διαχρονική συμβολή στο ιστορικό γίγνεσθαι της Πατρίδας. 

Και οι πέντε «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος:

Ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, κατέπεσε με το αεροσκάφος του κοντά στον Αγ. Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών, στις 18 Ιουνίου 1992.

Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, σκοτώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1988, όταν το αεροσκάφος του, χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης άσκησης εναερίου μάχης.

Ο Αρχισμηνίας Ευάγγελος Σταθόπουλος, έχασε τη ζωή του στις 10 Μαΐου 1948, εκτελώντας πολεμική αποστολή στην περιοχή των Γρεβενών, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και συνετρίβη κατά την προσπάθεια αναγκαστικής προσγείωσης.

Ο Σμηνίας Βασίλειος Κουρκούτας, σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου 1943, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής του στην Αίγυπτο, όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε στο έδαφος και κάηκε μαζί του.

Ο Σμηνίας Ευστάθιος Τσίγκας, χάθηκε στις 9 Ιουνίου 1942, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη σε περιοχή της Νότιας Ροδεσίας.

Ας ελπίσουμε ότι, το πνεύμα όλων των πεσόντων υπέρ Πατρίδος ηρώων μας, θα φωλιάζει για πάντα στην καρδιά μας, θα πλημμυρίζει με υπερηφάνεια την ψυχή μας και θα χαλυβδώνει τη θέλησή μας για αγώνα, οδηγώντας τις σκέψεις και τα βήματα όλων μας προς τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διάγουμε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση.

Οι συνεχώς εντεινόμενες προκλήσεις και απειλές, που θέτουν σε αμφισβήτηση τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, την ισχύ των Συνθηκών και την γεωπολιτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, μας επιβάλουν να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θέτοντας ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους όλου του αμυντικού μας σχεδιασμού.

Υπό αυτή την έννοια, Κυβέρνηση και Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα, επαυξάνοντας διαρκώς το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να αποτελούν τον θεματοφύλακα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Με τις άοκνες ενέργειές μας, στοχεύουμε στην διαρκή αναβάθμιση του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε μέσα και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζουμε το Στράτευμα με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος τελευταίας γενιάς, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αλλά και το αποτρεπτικό του στίγμα.

Παράλληλα, με την άσκηση ενεργούς αμυντικής διπλωματίας, έχουμε επιτύχει τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Αξιοποιούμε έτσι, κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για επαύξηση της Εθνικής Ισχύος και καθιστούμε τη χώρα βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι βασική μας επιδίωξη, παραμένει πάντα η εφαρμογή μιας πολιτικής αξιών, η οποία στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με αυτόν τον τρόπο, προκρίνουμε  την απαρέγκλιτη αφοσίωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα απερίφραστα κάθε παράνομη ενέργεια αναθεωρητισμού ή μεγαλοϊδεατισμού, που πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υποσμηναγέ Νικόλαε Σιαλμά,

Ανθυποσμηναγέ Κωνσταντίνε Κοντογιώργο,

Αρχισμηνία Ευάγγελε Σταθόπουλε,

Σμηνία Βασίλειε Κουρκούτα,

Σμηνία Ευστάθιε Τσίγκα,

σας ευχαριστούμε για το ήθος, την ανδρεία και την αυτοθυσία σας. Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσφέρατε για την Πατρίδα. Η φλόγα του πατριωτισμού σας θα παραμείνει άσβεστη για πάντα μέσα στην ψυχή μας.

Ας είστε πάντα «Αθάνατοι».Σας ευχαριστώ».