13.3 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαρδαλιάς: ''Ο φόβος είναι άγνωστη έννοια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις''

Χαρδαλιάς: ”Ο φόβος είναι άγνωστη έννοια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις”

Booking.com

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην εφημερίδα “REALNEWS” (Σάββατο 13 Αυγούστου 2022)

«Ο φόβος είναι άγνωστη έννοια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς μιλάει στην εφημερίδα “REAL NEWS”, για την ετοιμότητα της ελληνικής Άμυνας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας και επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να πέσουμε σε κάποια παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης, αλλά με απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση».

Την περασμένη Τρίτη, ολόκληρο το ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσοχή τη δραστηριότητα στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την έναρξη της τελετής απόπλου του πλοίου-γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δήθεν «πληροφορίες» ότι η Αθήνα παρακολουθούσε με φόβο.

«Ο φόβος είναι άγνωστη έννοια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας», δηλώνει αποφασιστικά ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και επισημαίνει ότι «η τακτική των γειτόνων μας, που μετουσιώνεται σε συστηματικές προκλήσεις στους αιθέρες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν τους αποφέρει κανένα όφελος, διότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Στον αντίποδα, κάθε παραβίαση ή υπερπτήση αντιμετωπίζεται άμεσα και απαντάται αποτελεσματικά, υπό το πρίσμα πάντα της διεθνούς νομιμότητας. Παράλληλα, παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας, στο νηφάλιο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας, χωρίς να παρασυρόμαστε από σπασμωδικές κινήσεις οποιουδήποτε. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πιο ισχυρές από ποτέ, συνεχίζουν να εξελίσσονται αδιαπραγμάτευτα με γεωμετρικά αυξανόμενο ρυθμό και εγγυώνται την ασφάλεια της πατρίδας μας, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες για την ευημερία του ελληνικού λαού». Βεβαίως δεν είναι αυτονόητο ότι οι Τούρκοι θα παραμείνουν συνεπείς στις γεωγραφικές συντεταγμένες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως η επόμενη ερώτηση βρίσκεται στο μυαλό κάθε Έλληνα και Ελληνίδας που παρακολουθούν την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα: Πώς θα αντιδράσουμε αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να παρεκκλίνουν από την αρχική τους NAVTEX; «Δυστυχώς για την ίδια, η Τουρκία δεν φαίνεται να αφουγκράζεται το πνεύμα της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας, που συνίσταται σε μια σαφή διάκριση μεταξύ των δημοκρατικών κρατών, τα οποία διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική με βασικό κριτήριο το Διεθνές Δίκαιο, και των κρατών εκείνων που αυταπατώνται ότι μπορούν να επιβάλουν τις προθέσεις τους με τη χρήση “σκληρής ισχύος”», απαντά ο Ν. Χαρδαλιάς και αναλύει την ελληνική στρατηγική: «Απέναντι σε αυτή την προκλητική και καθόλα αντιπαραγωγική στάση, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει αφενός τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αφετέρου τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρόκειται να πέσουμε σε κάποια παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης, αλλά με απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση. Η Κυβέρνηση διαχρονικά τοποθετείται απέναντι στις προκλήσεις με αμείωτη αποφασιστικότητα, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής όσο και στο πεδίο της εθνικής μας άμυνας. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι απολύτως κατοχυρωμένα από τις Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ισχυρά θεμέλια, που βασίζονται στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας, και αναμφισβήτητα στο γεγονός ότι έχει καταστεί σαφές διεθνώς ότι η χώρα μας βρίσκεται με την πλευρά του δικαίου απέναντι στον αναθεωρητισμό που υιοθετούν άλλες δυνάμεις. Η Ελλάδα διαθέτει και τη βούληση και την ικανότητα να είναι βασικός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε δύναμη ασφάλειας, είμαστε δύναμη ειρήνης!».

«Η άμυνα αποτελεί αυτοσκοπό»

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, οι τουρκικές κινήσεις επί του πεδίου έδειξαν ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να «τραβήξει το σκοινί». Εύλογα λοιπόν, η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για υπερεξοπλισμούς και προγράμματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. «Είναι προφανές ότι η προσέγγισή μας στο ζήτημα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας διαφέρει ουσιωδώς σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπληρώνει: «Για εμάς, η άμυνα της χώρας αποτελεί αυτοσκοπό και δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσουμε μια πολιτική του τύπου “θα το ρισκάρουμε”. Η πάγια αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη σημασία των στρατιωτικών εξοπλισμών και η κατεύθυνση που έχει πάρει το ΥΠΕΘΑ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ακόλουθη: Ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, που θα εξασφαλίζουν το απρόσβλητο της χώρας από κάθε εξωτερική απειλή, πάντοτε με σεβασμό στο υστέρημα του ελληνικού λαού και με εξασφαλισμένη την παράλληλη διατήρηση της αναγκαίας δημοσιονομικής ισορροπίας. Και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά και καθημερινά».

Δεν σας προβληματίζει η επιμονή της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αγοράσει ένα Rafale λιγότερο για να προμηθευτεί δέκα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι η επόμενη ερώτηση στην οποία ο κύριος Χαρδαλιάς απαντά χωρίς περιστροφές. «Πρόκειται για ένα ακόμα από τα φληναφήματα στα οποία μας έχει συνηθίσει η αντιπολίτευση, η οποία δυστυχώς συνεχίζει στην πλειοψηφία της να πορεύεται με μια λογική κοινοτοπιών, απλουστεύσεων και φτηνού λαϊκισμού», λέει και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι αποδίδει ύψιστη σημασία στο ζήτημα της προστασίας των ανθρώπινων ζωών από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές, και θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Πολιτικής Προστασίας. Είναι, όμως, αυτονόητο για εμάς ότι η εξασφάλιση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας συνιστά αναγκαίο προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των λοιπών εθνικών στόχων και προτεραιοτήτων. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει καμία “έκπτωση” στην προστασία αυτών των ύψιστης σημασίας δημοσίων αγαθών. Εξάλλου η απαίτηση αυτή, όπως είναι αντιληπτό από οποιονδήποτε, παρακολουθεί στοιχειωδώς τη διεθνή επικαιρότητα, είναι αδήριτη και δεν εξισώνεται με έτερες, διαφορετικής φύσεως ανάγκες». Εκτός από την τουρκική προκλητικότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθημερινή ενημέρωση και από το μέτωπο της Ουκρανίας. Μοιραία, η συζήτηση «κατευθύνεται» προς την Ρωσία: Μια μερίδα της κοινής γνώμης θεωρεί δίκαιη την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και ζητά από την κυβέρνηση αλλαγή στάσης. «Είναι δεδομένο ότι ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός συνδέονται με ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς αιώνων», είναι η ενστικτώδης αντίδραση του Ν. Χαρδαλιά στη διαπίστωση την οποία έθεσα με τη μορφή ερωτήματος και αναλύει: «Συνεπώς, η παρούσα κατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν μας προκαλεί καμία ευχαρίστηση. Η Ελλάδα όμως, ως μέλος του “σκληρού πυρήνα” του δυτικού κόσμου, τάσσεται με συνέπεια εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού, ενώ η εξωτερική της πολιτική έχει ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο. Αντιλαμβάνεστε, επομένως ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην έκνομη εισβολή που διέταξε ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν μονόδρομος. Παραμένουμε απέναντι σε κάθε εισβολέα! Και για εμάς πρόκειται για ξεκάθαρo ζήτημα αρχών».

Οι επισυνδέσεις

Η συζήτηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας γίνεται υπό το φως των αποκαλύψεων στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Τον ρωτάω λοιπόν: Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παράνομες πρακτικές, οι οποίες επιστρέφουν τη χώρα σε παλαιότερες, σκοτεινές εποχές. Ποια η άποψή σας; «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υπόθεση ψύχραιμα και υπεύθυνα, όπως άλλωστε κάθε ζήτημα που έχει κληθεί να διαχειριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, αποσκοπώντας τόσο στην προστασία του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και της εθνικής ασφάλειας. Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα και καίρια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιχείρησε να “κρυφτεί” πίσω από την πέραν πάσης αμφιβολίας τυπική νομιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας της ΕΥΠ, που υπενθυμίζω ότι πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο περί επισυνδέσεων, το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αντίθετα, αναγνώρισε ανοιχτά τον πολιτικά προβληματικό χαρακτήρα του συμβάντος, δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, με στόχο την περαιτέρω θεσμική της θωράκιση. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ, στις 9 Αυγούστου. Δεν πρέπει, όμως, κανείς μας να παραβλέπει την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία συμβάλλει καταλυτικά στην ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Είναι αδιαμφησβήτητο το έργο της στην κατεύθυνση της διαρκούς διπλωματικής και αμυντικής μας θωράκισης, της προάσπισης της εθνικής μας ασφάλειας και της προστασίας της πατρίδας μας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας και αφού του επισημαίνω ότι βλέπω αλλαγές στην εικόνα του προσώπου του από την τελευταία μας συνάντηση τον Απρίλιο του 2021, όταν βρισκόταν στη θέση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, ζητάω να μάθω τι άφησε και τι πήρε από την «Πολιτική Προστασία» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Η θητεία μου στην Πολιτική Προστασία ήταν ένα ξεχωριστό ταξίδι με πάρα πολλές εμπειρίες και πάρα πολλές γνώσεις. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την Πανδημία, πρωτόγνωρες για όλο τον Πλανήτη, και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Όλες οι διαδικασίες που δημιουργήσαμε και εφαρμόσαμε, η καθημερινή απαιτητική δουλειά, η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που εξελισσόταν συνεχώς, ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια ώρα και όλα τα αναμενόμενα μέτωπα των φυσικών καταστροφών, νομίζω έκανε και εμένα αλλά και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας πολύ πιο έμπειρα και πολύ πιο απαιτητικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Όλη αυτή η εμπειρία μου έδωσε την δυνατότητα να προσαρμοστώ πολύ πιο γρήγορα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ένα Υπουργείο με το οποίο είχαμε μία αγαστή και πολύ αποτελεσματική συνεργασία όσο ήμουν στην Πολιτική Προστασία. Ένα Υπουργείο που προσφέρει πολλά κάθε χρόνο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πέρα, από τον κύριο στόχο του που είναι η ασφάλεια όλων μας. Και προφανώς προσέφερε πάρα πολλά και στην Εθνική Προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Άλλωστε, η Πολιτική Προστασία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε μια συνεχή συνεργασία με έναν κοινό στόχο: την προστασία και την ασφάλεια των Ελλήνων. Η φιλοσοφία είναι παρόμοια και οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης είναι οι πλέον εξελιγμένες και στην Πολιτική Προστασία και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλα τα στελέχη ενεργούν με μοναδικό επαγγελματισμό, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τον ηρωισμό, και αυτοί οι δύο πυλώνες της Προστασίας των Ελλήνων δίνουν κάθε φορά σε κάθε ανάγκη τον καλύτερό τους εαυτό. Κάνουν το καθήκον τους χωρίς δεύτερη σκέψη».

Booking.com