13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαρδαλιάς από Καστελόριζο: ''Δικαίωμά μας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12...

Χαρδαλιάς από Καστελόριζο: ”Δικαίωμά μας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 Ναυτικά Μίλια”

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς,συμμετείχε, σήμεραΠέμπτη 21 Ιουλίου 2022, ως ομιλητής στο συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) με θέμα «το Δίκαιο της Θάλασσας» (“The Law of the Sea”) στο Καστελλόριζο.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ως κεντρικός ομιλητής, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διεθνολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Νούλας.

Επίσης, συμμετείχαν οι κάτωθι κ.κ ομογενείς πολιτειακοί Γερουσιαστές, Βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα:

Leonidas Raptakis, Rhode Island State Senator, USA και Πρόεδρος Π.α.Δ.Ε.Ε

Effie Triantafilopoulos, Member of Provincial Parliament for Oakville North Burlington, Ontario Canada – 1η Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε.

Steve Georganas,Member at Australian Parliament – 2ος Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε.

Stephan Pappas Wyoming State Senator, USA, Ταμίας Πα.Δ.Ε.Ε.

Emmanuella Lambropoulos,Member of Parliament for Saint-Laurent, Canada – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πα.Δ.Ε.Ε.

John Spiros Wisconsin State Representative, USA – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πα.Δ.Ε.Ε.

Andrea Michaels,Member at South Australian Parliament, Minister for Small and Family Business – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πα.Δ.Ε.Ε.

Tom Koutsantonis,Member at South Australian Parliament, Minister for Infrastructure and Transport – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πα.Δ.Ε.Ε.

Michael McCormack,Member at Australian Parliament, former Deputy Prime Minister – Μέλος Πα.Δ.Ε.Ε.

Aris Babikian, Member οf Parliament for Scarborough, Canada – Μέλος Πα.Δ.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος (εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου), ενώ τις εργασίες του φόρουμ παρακολούθησε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Αυστραλίας κ. Michael McCormack.

Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στο συνέδριο:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, και πραγματικά το εννοώ και το εκφράζω μέσα από την καρδιά μου, για εμένα να εκπροσωπώ την Ελληνική Δημοκρατία στο σημερινό Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μια τιμή που συνοδεύεται από αισθήματα ικανοποίησης, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι πρόκειται για μια συνάντηση διακεκριμένων πολιτών, παγκόσμιων πολιτών, με ελληνική καταγωγή από ολόκληρο τον κόσμο. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί όχι μόνο το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά και μια δυναμικά εξελισσόμενη κουλτούρα που συνεχίζει να αναδεικνύει εκπροσώπους, οι οποίοι διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο σε δημοκρατικούς θεσμούς σε διεθνές επίπεδο.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Μεγίστης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού για την εκ νέου διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης εδώ στο Καστελλόριζο. Ξέρετε, κάθε φορά, μα κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το νησί, νιώθω ότι έρχομαι όχι μόνο σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και στην παλλόμενη καρδιά της νησιωτικής μας επικράτειας. Πρόκειται για μία εξαιρετική τοποθεσία για τη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου, του οποίου η θεματική αναφορά είναι στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ένας από τους κλάδους του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου που, επιτρέψτε μου να πω, είναι «προορισμένοι» να παραμένουν επίκαιροι, ανεξαρτήτως της εκάστοτε διεθνούς συγκυρίας. Το Καστελλόριζο είναι γεωγραφικά τοποθετημένο σε μία περιοχή, όπου, πιστέψτε με, το διακύβευμα για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι διαχρονικά τόσο υψηλό, που η ορθή εφαρμογή του είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας.

Το βασικό και θεμελιώδες ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό όταν συζητάμε για το Δίκαιο της Θάλασσας σε ελληνικό έδαφος είναι ποια είναι η αλληλεξάρτηση της χώρας μας με τη θάλασσα. Το ξέρετε, το ξέρετε καλά για τους Έλληνες, τα τελευταία τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, το ναυτικό περιβάλλον αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί κέντρο βάρους, μία πραγματικότητα που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην αρχή του Θουκυδίδη, σύμφωνα με την οποία «μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος». Η έμφαση που δίδεται αποτελεί το φυσικό αποτέλεσμα της γεωγραφίας καθώς και μακροχρόνιων συμφερόντων που συσχετίζουν τη θάλασσα με την ασφάλεια αλλά και με την οικονομία, αλλά κυρίως με την προσήλωση στις αρχές μας.

Κατ’ επέκταση, η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρούσε ένα έντονο ενδιαφέρον για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω υπέρ της χρησιμότητας ή της σημασίας του. Θα αρκεστώ να πω ότι το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά το καλύτερο σημαντικότερο εργαλείο της ανθρωπότητας για την ρύθμιση ενός περιβάλλοντος που από τη φύση του είναι γεμάτο προκλήσεις και έχει υπάρξει πεδίο συνεργασιών αλλά και πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων.

Η εξέλιξή του, τόσο συμβατική όσο και εθιμική, κορυφώθηκε το 1982 με την υπογραφή και στη συνέχεια με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα πραγματικό, θα μου επιτρέψετε να πω «Σύνταγμα των ωκεανών», το οποίο αντιπροσωπεύει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια κωδικοποίησης και προοδευτικής ανάπτυξης του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα σαφώς και συντάσσεται με τη διεθνώς διαμορφούμενη άποψη ότι οι διατάξεις της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντανακλούν και κωδικοποιούν υφιστάμενες εθιμικές αρχές, αντιπροσωπεύουν τους βασικούς πυλώνες αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα διεθνές θαλάσσιο κράτος δικαίου.

Φυσικά, υφίσταται και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και οι απορρέουσες από αυτά ζώνες είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά. Επιπλέον, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέρος στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνεπώς, οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο εξευρωπαϊσμός της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ και στο θαλάσσιο πεδίο θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα έτη.

Είναι προφανές ότι η διασφάλιση ενός σταθερού αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς και μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τα έτερα κράτη της περιοχής, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, θα λειτουργούσαν ευεργετικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ιδανικά, η προσέγγιση αυτή θα έπρεπε να θεωρείται επωφελής και από τη μεριά της Τουρκίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νέα αμυντική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας στηρίζεται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει νομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές. Επιτρέψτε μου να γίνω πιο σαφής: 

Πρώτον, επιβεβαιώνουμε στην πράξη και ασκούμε ενεργά τα δικαιώματα της χώρας μας με βάση τις αρχές και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι αληθές ότι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει μια προσέγγιση, μίας, επιτρέψτε μου να πω, απλής κατοχύρωσης του “status quo” που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα». Αυτή η πολιτική έχει ίσως ξεπεραστεί, ίσως να ανήκει στο παρελθόν. Η Ελλάδα τώρα έχει και τα μέσα και τη βούληση να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτό το πλαίσιο, το 2020 υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και, το 2021, επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα της χώρας μας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια κατά μήκος της δυτικής της ακτογραμμής. Παράλληλα, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε μονομερώς τα υπόλοιπα χωρικά μας ύδατα σε οποιαδήποτε χρονική συγκυρία κριθεί αναγκαίο.

Δεύτερον, θωρακίζουμε την πατρίδα μας με την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, επικεντρωθήκαμε στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα, όπως αποδεικνύεται από την κομβικής σημασίας απόκτηση τριών φρεγατών Belharra (με option για άλλη μια) και είκοσι τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την αναβάθμιση μέρους των μαχητικών μας αεροσκαφών F-16 στην έκδοση VIPER και την επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και από διάφορα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η απόκτηση επτά ελικοπτέρων MH-60 “Romeo” με εξαιρετικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού αγώνα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα!

Τρίτον, εφαρμόζουμε μια άρτια, δομημένη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία, με στόχο να φέρουμε πιο κοντά ομοφρονούντες δρώντες με κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή μας. Ο αριθμός και η βαρύτητα των διεθνών συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τα τελευταία τρία έτη είναι χωρίς προηγούμενο. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά, τη σύναψη της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2021, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος είναι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών. Επίσης, την πρόσφατη πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία εξασφαλίζει μια αμοιβαία επωφελή ενίσχυση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στη χώρα μας, αλλά και τη σύναψη συμφωνίας με το Κράτος του Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2020.

Εν ολίγοις, αυτή η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά. Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη.

Κυρίες και κύριοι, ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιας και περιφερειακής αναταραχής. Η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, ως συνήθως, βρίσκεται κοντά στο «μάτι του κυκλώνα». Αλλά το πεπρωμένο του Ελληνισμού ανά τους αιώνες καθορίζεται πάντα από την ικανότητά μας να παραμένουμε ενωμένοι, να προσαρμοζόμαστε και κυρίως να υπερισχύουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι, παρά τις εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις των καιρών μας, η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου θα μας επιτρέψουν, για άλλη μία φορά να σταθούμε στο ύψος των μεγάλων προκλήσεων, στο ύψος των παγκόσμιων περιστάσεων. Σας ευχαριστώ».