13.3 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαρδαλιάς: «Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Χαρδαλιάς: «Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην Ελληνοαμερικανική εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (6 – 14 Οκτωβρίου 2022), βρέθηκε στην έδρα της Ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», στη Νέα Υόρκη, όπου παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Χριστόδουλο Αθανασάτο. Ακολουθεί ολόκληρο το σώμα της συνέντευξης.

«Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ξεκάθαρη προτεραιότητα της Ελλάδας για διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την απόλυτη θέση όμως ότι η εθνική εδαφική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε κατά την εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος αλλά και η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώνεται, έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα συνεχίζει στον δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις όμως πάντα σε ετοιμότητα.

«Η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στέκεται απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιθυμούμε το διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη, παραμένουμε όμως αδιαπραγμάτευτοι σε θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μεμψιμοιρούμε, δεν απειλούμε και προτιμάμε την σκληρή δουλειά και τη διαρκή επαγρύπνηση από τα παραληρήματα και τις απειλές», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις «με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα».

«Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, ενώ θωρακίζουμε την πατρίδα μας με ένα από τα πιο φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ιστορία της», τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Παραγωγικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον»

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, η επίσκεψή του κινήθηκε σε τέσσερα επίπεδα: το πρώτο, ήταν στο πλαίσιο της πρόσκλησης να εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας. Το δεύτερο, μια σειρά επαφών με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Το τρίτο, οι επαφές με την ελληνοαμερικανική ομογένεια -όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε.Κ.»- ενώ το τέταρτο στην προώθηση της συνεργασίας με αμερικανικές στρατιωτικές σχολές.

«Αρχικά, να τονίσω ότι η παρουσία των εταιρειών στην Έκθεση ήταν εξαιρετική. Είχαμε 15 ελληνικές εταιρείες, μαζί με το Κέντρο Έρευνας Δημόκριτος, που συμμετείχαν εκεί. Η παρουσία μας εδώ ήρθε να καταδείξει το ενδιαφέρον για την προτεραιότητα που δίνουμε στα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας. Στις επαφές με συναδέλφους και αξιωματούχους, συναντήθηκα στο Πεντάγωνο με την αναπληρώτρια υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για θέματα Πολιτικής, Shasha N. Baker, την αναπληρώτρια υφυπουργό Άμυνας αρμόδια για την Πολιτική στον Κυβερνοχώρο κ. Mieke Εοyang, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Dereck J. Hogan. Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εστιάσαμε στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης των χωρών μας, τόσο μέσω διμερών αλλά και πολυμερών σχημάτων στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Διοικητή των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, τον εμβληματικό -και ελληνικής καταγωγής- Gen. Andrew P. Poppas, με τον οποίο συζητήσαμε και τα θέματα της στρατιωτικής συνέργειας με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που όχι μόνο θα ενισχυθεί, αλλά θα πολλαπλασιαστεί τους επόμενους μήνες.

Επίσης, επισκέφθηκα τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ (US Naval Academy) στην Ουάσιγκτον, καθώς και την Στρατιωτική Ακαδημία Ουέστ Πόιντ (United States Military Academy West Point) στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήσαμε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ΦILIA, αντικείμενο του οποίου αποτελεί η ανταλλαγή σπουδαστών μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημαϊκών σχολών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτόμο και σημαντικό για την ακαδημαϊκή μας διπλωματία, που θα δώσει την δυνατότητα στους σπουδαστές να συνεκπαιδευτούν και το κυριότερο να αναπτύξουν τα απαραίτητα αισθήματα εμπιστοσύνης τόσο αναγκαία για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσεις με τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος επίσης έκανε ειδική αναφορά στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και τον πολιτειακό γερουσιαστή του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη (Lou Raptakis).

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα της Άμυνας, αλλά και σε άλλους τομείς διάδρασης, αποτελεί μια «θεμελιώδη επιλογή» για την Ελλάδα.

«Ανανεώσαμε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με την οποία εξασφαλίζεται μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία, με τις προβλέψεις της δεύτερης τροποποίησης που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο να παρέχουν την δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Λάρισας, το Στεφανοβίκειο, τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ύψιστη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο για τις νατοϊκές δυνάμεις, όσο και ως ενεργειακός κόμβος», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο ολιστικό σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα 20 αεροσκάφη F-35, αλλά και τη δυνατότητα προμήθειας άλλων 20, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη επιστολή ζήτησης (letter of request).

«Είναι ένα αεροσκάφος που θα πλαισιώσει τα υπόλοιπα, δημιουργώντας έναν ισχυρό στόλο μαχητικών με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένας συνεπής και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και δημιουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με προφανή στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Ξεχωριστό ταξίδι η Πολιτική Προστασία»

Αναφερόμενος στη θητεία του στην Πολιτική Προστασία, η οποία συνέπεσε με τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, που αποτέλεσε μια άγνωστη παγκόσμια απειλή, με τον ίδιο και τους συναρμόδιους αξιωματούχους να καλούνται να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

«Δεν βρήκαμε έτοιμο κανέναν δρόμο. Κληθήκαμε να τον χαράξουμε στην παγκόσμια αυτή πρόκληση. Συγκροτήσαμε τους μηχανισμούς που χρειάζονταν για αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα, πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των ειδικών και των επιστημόνων. Καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχημένη διαχείριση ήταν η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε εξ αρχής την απειλή, η χάραξη στρατηγικής και η δημιουργία ενός κέντρου αποφάσεων σε στενή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους λοιμωξιολόγους, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ανακούφισή του για το γεγονός πως, παρά τις 23.330 πυρκαγιές επί των ημερών του, το τηλεφωνικό κέντρο 112 και η εν γένει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες, αναφέροντας πως «σώθηκαν οι ζωές τουλάχιστον 7.500 ανθρώπων».