13.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαιρετισμός ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Εκδήλωση για τα 144 χρόνια του Ελληνικού...

Χαιρετισμός ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Εκδήλωση για τα 144 χρόνια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη στην εορταστική εκδήλωση συμπλήρωσης 144 ετών συνεχούς προσφοράς & αλληλεγγύης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στις 10 Ιουνίου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τιμήθηκαν οι εθελοντές και το σύνολο του προσωπικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη διαρκή συνδρομή και το έργο ανθρωπιστικού χαρακτήρα που προσφέρουν.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρα Αντώνιου Αυγερινού και βρίσκομαι εδώ, σήμερα, στον εορτασμό των 144 χρόνων ανθρωπιστικής προσφοράς του Οργανισμού, σε μια μακρά πορεία σταθερής αφοσίωσης στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική παροχή βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

            Από την ίδρυσή του, το 1877 μέχρι και σήμερα, ο Οργανισμός, ακολουθώντας πιστά το πρόταγμα του Ερρίκου Ντυνάν, παραμένει διαχρονικό σύμβολο αλτρουισμού, συνδράμοντας ανελλιπώς σε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, χωρίς να υπολείπεται διεθνούς συμμετοχής, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγέντες συνανθρώπους μας, σε συνεργασία πάντα με τους αντίστοιχους εθνικούς συλλόγους άλλων χωρών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνιστά έναν από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς της χώρας, με ένα πολυδιάστατο έργο εθελοντικής δράσης και προσφοράς, που στοχεύει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, όχι μόνο σε πολεμικές περιόδους, αλλά και στην ειρηνική καθημερινότητα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι δράσεις του είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη, τη φιλαλληλία και συνώνυμες της ιδιοτέλειας και της αφιλοκερδούς προσφοράς, βασισμένες αποκλειστικά στον εθελοντισμό και πάντα με πλήρη προσήλωση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζουν πολλά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διότι η συνδρομή και συνεπικουρία στο έργο των υγειονομικών υπηρεσιών μας κρίνεται καθοριστική για την επιτυχία της αποστολής τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε καιρό ειρήνης, τίθεται αρωγός, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του έργου του Οργανισμού, σε ό,τι αφορά στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδρομή, με τα μέσα και τις υπηρεσίες του, στα θύματα φυσικών καταστροφών και επιδημιών, με στόχο την ανακούφιση και την στήριξή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα της εξαιρετικής συνεργασίας του Οργανισμού με τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την από κοινού συνέργεια, αφενός για την υγειονομική κάλυψη του Συμπλέγματος της Μεγίστης κατά τους θερινούς μήνες και αφετέρου για την εκπαίδευση των στελεχών του Στρατού Ξηράς στην ειδικότητα του Διασώστη και την παροχή υγειονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Μονάδων του Στρατού Ξηράς σε δράσεις που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα.

Ο σημερινός εορτασμός των 144 χρόνων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνιστά ευκαιρία εκπομπής ενός ισχυρού μηνύματος αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, ώστε με την άμεση κινητοποίηση και την πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, να ενδυναμωθεί περαιτέρω το εθελοντικό κίνημα».