13.3 C
Athens
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Φόβος για θερμό επεισόδιο

Φόβος για θερμό επεισόδιο

Ανεβάζουν την ένταση την περίοδο των γιορτών – Ένοπλες Δυνάμεις και ελληνική διπλωματία παραμένουν σε ετοιμότητα, ιδιαίτερα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με δεδομένη την «αδυναμία» της Τουρκίας να κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε εορταστικές ημέρες

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Το βλέμμα στην Άγκυρα στρέφει για ακόμα μία φορά η Αθήνα, με την προσδοκία να επικρατήσει ηρεμία και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος έντασης. Ιδιαίτερα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και με δεδομένη την «αδυναμία» της Τουρκίας στη δημιουργία κρίσεων και κλιμάκωση της έντασης σε περιόδους εορτών.

Το τουρκικό σεισμό γραφικό «Ορούτς Ρέις» αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 29 Νοεμβρίου, με την Άγκυρα να δηλώνει ότι «ολοκλήρωσε τις έρευνες του». Χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια ΝAVΤΕΧ για την αποστολή άλλου τουρκικού ερευνητικού ή πλωτού γεωτρύπανου. Ωστόσο η αποκλιμάκωση δεν είναι δεδομένη, με τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς να παραμένουν ενεργοποιημένα.

Η τουρκική πλευρά επιμένει στην επιθετική ρητορική εναντίον της Αθήνας, επιχειρώντας να την υποδείξει ως τη μοναδική υπεύθυνη για το πάγωμα και την άρνηση επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ επιχειρεί μια νέα προσέγγιση με την ΕΕ. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα την κρατήσει και μακριά από νέες προκλήσεις…

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ. Ο φαύλος κύκλος της διαρκώς κλιμακούμενης έντασης που καλλιέργησε η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα άνοιξε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2019, με την υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών. Ακολούθησε η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα και η προσπάθεια καθοδήγησης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η κρίση είχε ξεκινήσει το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, με τις τουρκικές δυνάμεις να επενδύουν -όπως φάνηκε – σε μια υποτιθέμενη «χαλαρότητα» λόγω γιορτής. Στόχος, ο εκβιασμός της ΕΕ με αιχμή του δόρατος το Μεταναστευτικό και η δημιουργία έκρυθμης κατάστασης στα σύνορα.

Αρχές καλοκαιριού, την 1η Ιουνίου η Τουρκία δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας τα νέα αιτήματα αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων που κατέθεσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, συμπεριλαμβάνοντας και τις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στις 10 Αυγούστου η Άγκυρα επέστρεψε στις προκλήσεις εκδίδοντας νέα ΝΑVΤΕΧ για το «Ορούτς Ρέις», μετά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης με πρόσχημα τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Κάιρου – Αθήνας. Το «Ορούτς Ρέις» αποχώρησε τον Σεπτέμβριο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, για να επανέλθει λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 12 του ίδιου μήνα, και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συμφωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του για επανάληψη των διερευνητικών σε συνάντηση που είχαν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου, μένοντας στην περιοχή μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ. Σε αυτό το πλαίσιο δεδομένων και των διαρκών δηλώσεων της Άγκυρας ότι θα «υπερασπιστεί τα – κατά δήλωσή της – κυριαρχικά της δικαιώματα» και δεν θα εγκαταλείψει την περιοχή, οι μέρες κάθε άλλο παρά ακίνδυνες χαρακτηρίζονται, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα και την ελληνική διπλωματία σε εγρήγορση.

Η Αθήνα δηλώνει πιστή στον διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, δίνοντας πράσινο φως για τις διερευνητικές, απαιτείται η Τουρκία να αποδείξει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας. Σημειώνεται δε ότι η Αθήνα αποδέχεται τις διερευνητικές μόνο για τη μία διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και όχι για το σύνολο των θεμάτων που θέλει να ανοίξει η Άγκυρα, απαιτώντας διάλογο εφ’ όλης της ύλης και άνευ όρων. Για την ελληνική πλευρά ο κίνδυνος η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας να εκφραστεί με μια νέα πρόκληση, όπως η αποστολή ενός ερευνητικού ή γεωτρύπανου στην περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο ή ανατολικά της Κρήτης ή η έκδοση των νέων αδειών της ΤΡΑΟ που εκκρεμούν από το καλοκαίρι, είναι υπαρκτός…

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 19/12/2020