13.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι και για ένστολους

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι και για ένστολους

Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους ένστολους – Βαριά πρόστιμα για ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου στη χώρα, με τα 4.608 κρούσματα να αποδεικνύουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει. Ταυτόχρονα οι 326 διασωλημωμένοι, που είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, δείχνουν ότι η πίεση στα νοσοκομεία ολοένα και αυξάνεται και θέτουν σε συναγερμό τις Αρχές.

Η έκρηξη των κρουσμάτων ήταν κάτι που διαφαινόταν εδώ και μέρες πως θα συμβεί, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι θα μπούμε για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας όταν οι εκδρομείς του καλοκαιριού θα επιστρέψουν από τα νησιά μετά τον Δεκαπεντάυγουστο. Μια π΄ροβλεψη που, όπως αποδεικνύεται ήταν σωστή.

Προκείμενου να περιοριστούν κρούσματα και διασωληνωμένοι ασθενείς, νωρίτερα την Τρίτη ανακοινώθηκε μία σειρά μέτρων που «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες και θα εφαρμοστούν από τις 13 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι κινήσεις τις κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς

Παράλληλα, από τον Βασίλη Κικίλια ανακοινώθηκε ότι στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μπαίνουν ιδιώτες γιατροί, φαρμακοποιοί, ενώ τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε όσους δεν τα τηρήσουν θα είναι αυστηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ την πρώτη φορά και 10.000 ευρώ την επόμενη για όσους δεν εμβολιαστούν. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω Μητρώου Εμβολίων. Σημειώνεται ότι από  1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε στρατό 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την κυβέρνηση απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Μάλιστα το γεγονός ότι το εμβόλιο της Pfizer, πήρε πλέον οριστική έγκριση από τον FDA στις ΗΠΑ, σβήνει οποιοδήποτε αφήγημα για «πειραματικά εμβόλια» που «δεν έχουν πάρει έγκριση» και διευκολύνει την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ήδη στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για τον στρατό σε όλη τη χώρα αλλά και για το εκπαιδευτικό προσωπικό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.  

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο στράτευμα, δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το τραπέζι της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τόσο σε όσους στρατεύσιμους καταταγούν για να υπηρετήσουναλλά και γενικότερα σε όλους τους ένστολους -και στα στελέχη-.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στο ΕΣΥ από τις αναστολές

Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών που αρνούνται ακόμα και τώρα να εμβολιαστούν δεν θα μείνουν ακάλυπτα, αλλά θα καλυφθούν με

  • μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.
  • συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό
  • πρόσληψη επικουρικών όπου θα υπάρξουν κενά με βάση τις καταγραφές που έκαναν οι διοικητές των Νοσοκομείων

Σχετικά με τον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας, όπου είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει – σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • ότι θα προσληφθούν επικουρικοί όπου δεν υπάρχουν εταιρείες,
  • στις περιπτώσεις που οι ελλείψεις θα είναι μεγάλες, θα γίνουν συμβάσεις εξπρές με ιδιωτικές εταιρείες που ούτως ή άλλως διαθέτουν κάποια νοσοκομεία.