<
13.3 C
Athens
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΠΕΘΑ: Έρχονται προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΥΠΕΘΑ: Έρχονται προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Ταχύτατη ανασύνταξη αλλά και διαρκή επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ηγεσίας του «Πενταγώνου», την επόμενη μέρα μετά την πολύμηνη τουρκική προκλητικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Απαίτηση του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Οι εντολές των επιτελών είναι από τη μία να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός μονίμων αλλά και οπλιτών προκειμένου να αναστραφεί η καθίζηση στον αριθμό του μάχιμου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι πλήρως στελεχωμένες όλες οι κρίσιμες μονάδες. Και από την άλλη έχει ζητηθεί όσα μέσα και οπλικά συστήματα έχρηζαν επιδιορθώσεων και συντηρήσεων να επανέλθουν άμεσα σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και βέβαια να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την απόκτηση νέων όπλων και στους τρεις κλάδους.

Σε ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Άμυνας επιχειρούν τους τελευταίους μήνες ολική επαναφορά στο στράτευμα με στόχο ο αριθμός μονίμων και οπλιτών να αυξηθεί και να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά. Επιδίωξη είναι οι διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης) να προχωρήσουν ταχύτατα από τις πρώτες μέρες του 2021.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας άσκησε πιέσεις – επισημαίνοντας το επείγον για την ενίσχυση του στρατεύματος -ούτως ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, προ ημερών ανέβηκε το όριο ηλικίας (από 28 ετών σε 31) για τους ΟΒΑ που επιθυμούν να προσληφθούν ως ΕΠΟΠ.

Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ). Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών. Και βέβαια έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό, καθώς έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες.

«ΕΞΥΠΝΕΣ» ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ. Την ίδια ώρα η οικονομική ευχέρεια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, καθώς οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα για το 2021 εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω κατά 375% και φτάνουν τα 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί προσδοκίες για ανανέωση σε όπλα και μέσα. Η απόκτηση όμως νέων συστημάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση ακόμη κι όταν υπάρχει οικονομική άνεση, καθώς πολλές φορές οι διαπραγματεύσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι – σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό – να κινηθούμε «έξυπνα» εκμεταλλευόμενοι και τις ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας. Για παράδειγμα, η αγορά νέων φρεγατών (τουλάχιστον τεσσάρων), που τις χρειάζεται οπωσδήποτε ο ελληνικός Στόλος είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Άμυνας με όποια χώρα κι εταιρεία κι αν συζητάει βάζει στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης αν όχι την απαίτηση, την επιθυμία να μας δοθούν άμεσα 2 φρεγάτες με τη μορφή ενοικίασης (leasing) είτε άλλες μεγάλες μονάδες επιφανείας που θα μπορούσαν να είναι μεταχειρισμένες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 08/01/2020