13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΥπέρ της οικονομικής αποκατάστασης αδικιών στα στελέχη των ΕΔ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υπέρ της οικονομικής αποκατάστασης αδικιών στα στελέχη των ΕΔ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Του Ηλία Προύφα

Υπέρ της οικονομικής αποκατάστασης αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τάσσεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αν και είναι καθαρά αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για ανάληψη από μέρους του σχετικών πρωτοβουλιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΥΕΘΑ, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και στηρίζει το προσωπικό και τις οικογένειές τους, παρεμβαίνοντας όπου κριθεί απαραίτητο.

Μη ξεχνάμε ότι η χορήγηση του επιδόματος στα στελέχη του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των μαχητών της πρώτης γραμμής, φέρουν την υπογραφή Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου.

Δείτε το κείμενο της απάντησής του στη ΒτΕ:

Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7302/12-06-2020) με θέμα: «Χορήγηση Επιδόματος Παραμεθόριων Περιοχών»
Σε απάντηση της (γ) σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Χορήγηση Επιδόματος Παραμεθόριων Περιοχών», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, την εφαρμοζόμενη εκάστοτε δημοσιονομική πολιτική.
Το επίδομα των Απομακρυσμένων και Παραμεθόριων περιοχών καταβάλλεται στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από τις οικείες διατάξεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν και αποτελεί κίνητρο παραμονής τους στις υπηρεσίες των περιοχών αυτών.
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς και επομένως δεν είναι εφικτή η επέκταση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και στους στρατιωτικούς. Το μισθολόγιο τους είναι ενιαίο και ρυθμίζει τις αποδοχές σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, τη φύση, τον τρόπο και το χώρο της προσφερόμενης εργασίας.
Πάγια θέση του ΥΠΕΘΑ είναι η αποκατάσταση αδικιών και η ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων, αναλαμβάνοντας, όπου είναι εφικτό, σχετικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση όμως η πολιτική που θα εφαρμοσθεί, ανήκει στη αποκλειστικότητα του ως άνω Υπουργείου, ενώ τυχόν προβαλλόμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν με το πλαίσιο των αρχών και των ορίων τουεκτελούμενου εκάστοτε δημοσιονομικού προγραμματισμού.
Κατά τα λοιπά επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στη (β) σχετική απάντησή μου επί της (α) όμοιας Ερώτησης που είχατε καταθέσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ