13.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο Τσεσμέ, το υποβρύχιο ‘’Πόντος’’ κι ο Κανάρης. Άρθρο του Στρατηγού Μανωλάκου

Το Τσεσμέ, το υποβρύχιο ‘’Πόντος’’ κι ο Κανάρης. Άρθρο του Στρατηγού Μανωλάκου

Το Τσεσμέ

Τοτουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Τσεσμέ, τις ημέρες αυτές πλέει στα διεθνή ύδατα, δυτικά της Λήμνου, στα πλαίσια  τουρκικής NAVTEX.

Πολλοί αναρωτιούνται, αν δικαιούται ή παρανόμως κινείται το τουρκικό πλοίο και  με ποιον τρόπο πρέπει να απαντήσει η χώρα μας.Για να το ξεκαθαρίσουμε, στα διεθνή ύδατα, ανεξαρτήτως αν ο βυθός ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εφόσον οι έρευνες εξαντλούνται στα νερά, το τουρκικό πλοίο δεν παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας. Παραπέρα, θεωρώ ότι το Τσεσμέ, και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να κάνει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, λόγω παλαιότητας. Συνεπώς γιατί το κάνουν;  

Μα, για να μας προκαλέσουν.Να μας θυμίσουν πόσο δυνατοί είναι. Και αν εμείς ΄΄τσιμπήσουμε΄΄,θα τους ευχαριστούσε ένα θερμό επεισόδιο. Γιατί πιστεύουν ότι θα καθίσουμε ως ηττημένοι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι κινήσεις του Τσεσμέ, παρακολουθούνται από κοντά και καταγράφονται. Απαντήσαμε  διπλωματικά  για την παράνομη NAVTEX. Από την άλλη πλευρά, όπως έχει αναγγείλειο Πρωθυπουργός, ενισχύουμε με προσωπικό και μέσα τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ταχείς ρυθμούς.

Το υποβρύχιο ‘’Πόντος’’

Το  ‘’Πόντος’’, είναι από το 1979,  στο Πολεμικό Ναυτικό.Πριν  λίγο καιρό, συμμετείχε σε ασκήσεις με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS “Porter”  και την φρεγάτα  μας, «Αδρίας».

Το υποβρύχιο κατάφερε, χρησιμοποιώντας κατάλληλα το ανάγλυφο του βυθού, να φθάσει, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τα ηλεκτρονικά συστήματα των ΄΄αντιπάλων’’, σε απόσταση δυνατότητας τορπιλισμού των πλοίων της άσκησης.

Ο Κανάρης

Ο  Ναύαρχος Κανάρης, ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης, έκανε όλον τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν, με την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας το 1822, ανοιχτά της Χίου, όπου 2000 Τούρκοι βρήκαν φριχτό θάνατο, σε εκδίκηση της σφαγής της Χίου, αλλά και για την τόλμη του, να πλήξει τον αιγυπτιακό στόλο, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Επιμύθιο

Το Τσεσμέ προκαλεί στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν σταματάει να βρυχάται και να απειλεί, είμαστε ‘’τόσα’’ εκατομμύρια, έχουμε ‘’τόσο’’ στρατό, έχουμε υπεροπλία, θα σας συντρίψουμε…

Εμείς, ως διαχρονικοί Έλληνες, τους απαντάμε, ΄΄μολώνλαβέ΄΄. Ας  λάβουν,όμως,υπόψη τους, την ικανότητα και τη γνώση του  κυβερνήτη και του πληρώματος του υποβρυχίου ‘’Πόντος’’, που σαν κι αυτούς διαθέτουμε πολλούς,κι ας θυμηθούν τον αποφασισμένο Κανάρη και από ποιους ξεκίνησε το ‘’ξήλωμα’’ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Και να ξέρουν όλοι, πως είτε μόνοι, είτε μετά πολλών,  με λίγα ή περισσότερα οπλικά συστήματα, στην κόλαση που κάποιοι ετοιμάζουν  για μας … θα στείλουμε εκείνους.

Να μην αμφιβάλλουν!

Μανωλάκος Νικόλαος

Αντιστράτηγος ε.α. -Επίτιμος Διοικητής  ΑΣΔΕΝ

Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων