13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤο ΠΝ πήρε μέρος στην ανάβαση Ριτσώνας με ένα υπέροχο και σπάνιο...

Το ΠΝ πήρε μέρος στην ανάβαση Ριτσώνας με ένα υπέροχο και σπάνιο αυτοκίνητο

Μάλλον δεν το περίμενες ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδα παίρνει μέρος και σε αναβάσεις. Ναι, συνέβη και αυτό στην Ριτσώνα και μάλιστα με ένα υπέροχο αυτοκίνητο.

Ναι, αυτή είναι μια υπέροχα ελληνική είδηση. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βγήκε στη στεριά -όχι για περιπολία αλλά- για να πάρει μέρος σε μια ανάβαση ιστορικών αυτοκινήτων. 

Volkswagen Type 181 του Πολεμικού Ναυτικού

Ναι, αυτοκινήτων και όχι σκαφών. Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε η 4η Ανάβαση Ριτσώνας ιστορικών αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο του Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, ΠΝ-273 -ένα VW Type 181– πραγματοποίησε την έναρξη του αγώνα. Επίσης, ο ΚΣΑΝ συμμετείχε με προσωπικό και οχήματα υποστήριξης συνδράμοντας στη διοργάνωση.

Τι ξέρουμε για τo VW Type 181

Το Volkswagen Type 181 -επίσης γνωστό ως VW Thing στις Ηνωμένες Πολιτείες, Safari στο Μεξικό και Trekker στο Ηνωμένο Βασίλειο- είναι ένα δικίνητο, τετράθυρο κάμπριο που κατασκευάστηκε από τη Volkswagen από το 1968 έως το 1983. 

Το Πολεμικό Ναυτικό πήρε μέρος στην ανάβαση Ριτσώνας με ένα υπέροχο και σπάνιο αυτοκίνητο (εικόνες) - εικόνα 2

Πόσο πουλήθηκε σε δημοπρασία αυτό το υπέροχα ελληνικό Pony του 1980 (εικόνες, video)

Το Type 181 αναπτύχθηκε αρχικά για στρατιωτική χρήση. Προοριζόταν να χρησιμεύσει ως ένα ελαφρύ όχημα κοινής ωφέλειας για τη γερμανική Bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις), αντλώντας από την κληρονομιά του Kübelwagen της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Volkswagen Type 181 του Πολεμικού Ναυτικού

Λόγω του απλού σχεδιασμού και της στιβαρής κατασκευής του, η Volkswagen αποφάσισε να διαθέσει το Type 181 σε πολίτες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πωλήθηκε ως VW Thing από το 1973 έως το 1974.


Το Type 181 κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα του VW Beetle, μοιραζόμενο πολλά εξαρτήματα με το Beetle. Διέθετε αποσπώμενες πόρτες και αφαιρούμενη μαλακή οροφή.

Κινούνταν από έναν αερόψυκτο, πίσω τοποθετημένο επίπεδο κινητήρα 1,5 λίτρων ή 1,6 λίτρων και με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων τεσσάρων σχέσεων. Βασικό πλεονέκτημα του Type 181 ήταν η στιβαρότητα και η εκτός δρόμου ικανότητά του και όχι η ταχύτητα ή η ισχύς. Ο απλός σχεδιασμός του οχήματος το καθιστούσε εύκολο στην επισκευή και τη συντήρηση. 

Volkswagen Type 181 του Πολεμικού Ναυτικού

Το VW Thing πωλήθηκε στις ΗΠΑ από το 1973 έως το 1974. Παρά τη σύντομη παραγωγή του, απέκτησε φανατικούς οπαδούς για την ιδιόρρυθμη εμφάνιση και την ευελιξία του. Πλέον είναι ένα περιζήτητο συλλεκτικό αυτοκίνητο, που εκτιμάται για το μοναδικό σχεδιασμό και την ιστορική του σημασία. 

ΠΗΓΗ: https://www.topgeargreece.gr