13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤι είπε σε ομιλία του ο Στρατηγός Φλώρος για Μητσοτάκη, Παναγιωτόπουλο, στελέχη...

Τι είπε σε ομιλία του ο Στρατηγός Φλώρος για Μητσοτάκη, Παναγιωτόπουλο, στελέχη ΕΔ

Του Ηλία Προύφα

Στη συνεργασία του τόσο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, κατά τη διάρκεια βράβευσης του από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττική, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πολιτικούς του προϊσταμένους, ενώ εξήρε την προσφορά και τις θυσίες, του προσωπικού και των τριών κλάδων των ΕΔ.

Χαιρετισμός στα 9α Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Βράβευση κ. Α/ΓΕΕΘΑ από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Κύριε…

Η αποψινή βράβευσή μου από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής συνιστά πραγματικά μεγάλη τιμή.

Και είναι τιμή πρώτα απ’ όλα διότι προέρχεται από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους ενός θεσμού ζωτικής σημασίας για την Χώρα, ενός θεσμού πανάρχαιου και ελληνικότατου -δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε- αφού η έννοια του Δήμου, ως κοινωνίας πολιτών, ως χώρου συνύπαρξης και συνοχής όχι απλώς ανθρώπων, αλλά πολιτών που σκέπτονται και δρουν «πολιτικά» για την αντιμετώπιση των κοινών τους προβλημάτων, συνελήφθη και γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα!

Γεννήθηκε και ήκμασε με τις αρχαιοελληνικές ΠΟΛΕΙΣ-ΚΡΑΤΗ και τις ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,τις συνελεύσεις δηλαδή του λαού στο πλαίσιο της πρωτοποριακής τότε άμεσης δημοκρατίας, του τελειότερου πολιτεύματος στον κόσμο, του πολιτεύματος που ενέπνευσε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες του ανεπτυγμένου κόσμου!

Όλα τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού γεννήθηκαν μέσα στις πόλεις-κράτη.Η δημοκρατία, η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τραγική τέχνη, όλα γεννήθηκαν μέσα από τη σκέψη και τη δράση των πολιτών των πόλεων-κρατών! Ακόμη κι αυτή η ίδια η άμυνα, η συλλογική άμυνα των πολιτών, απέναντι σε εξωτερικές απειλές, η συντεταγμένη άμυνα έναντι των εχθρών της πόλεως-κράτους, γεννήθηκε από την ανάγκη των δήμων με την αρχαία έννοια του όρου να δημιουργήσουν ασπίδες προστασίας της πόλεως και των μελών της, των πολιτών δηλαδή που όταν η ανάγκη το απαιτούσε έπαιρναν τα όπλα και εγένοντο οπλίτες της πόλεως και εμάχοντο υπέρ βωμών και εστιών, πυκνώνοντας τους στοίχους και τις γραμμές των διασήμων οπλιτικών φαλάγγων. Όπως σήμερα έτσι και τότε …

Περνώντας στο σήμερα, οι Δήμοι της εποχής μας, ως η σύγχρονη μετεξέλιξη των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών στο τοπικό επίπεδο,είναι τα δυναμικά και γεμάτα δημιουργική ζωτικότητα κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας,…

…είναι οι πολύτιμοι πυρήνες κοινωνικής ενεργοποίησης, όπου οι ενεργοί πολίτες,οι πολίτες που χαρακτηρίζονται από φαντασία, τόλμη και έμπνευση,συμμετέχουν στα κοινά των ιδιαίτερων πατρίδων τους, προσφέροντας, διεκδικώντας και ελπίζοντας.

Το ξέρω πολύ καλά, εξ ιδίας αντιλήψεως και πάντα το λέω: Στους δήμους υπάρχει πολύ σημαντική ανθρώπινη ποιότητα, υπάρχει πολύ ταλέντο, όρεξη και δημιουργικότητα,…

υπάρχουν Δήμαρχοι πραγματικοί Ηγέτες με κεφαλαία γράμματα, που τραβούν τις τοπικές κοινωνίες μπροστά,..

που οδηγούν σε διορατικά εγχειρήματα και πρωτοβουλίες που ευεργετούν τις ιδιαίτερές τους πατρίδες… Και δεν μιλάω μόνο για δρόμους και κτίρια, που κι αυτά βέβαια είναι εξαιρετικά αναγκαία και πολύτιμα,…

μιλάω για πολιτισμό, για οικοδόμηση δεσμών συνοχής μέσα στις πόλεις,

μιλώ για πραγματική ποιότητα ζωής!

Κυρίες και κύριοι,

Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη μία, ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων από την άλλη!

Δυο θεσμοί διαφορετικοί μεν,μα ταυτόχρονα πολύ κοντινοί, δυο θεσμοί που διέπονται από πνεύμα αλληλεγγύης και που φροντίζουν πάντοτε ναδιατηρούν άριστες συνεργατικές σχέσεις μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα,

από το στρατηγικό επίπεδο του ΓΕΕΘΑ ως και την αμοιβαία συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δημάρχους και τους κατά τόπους στρατιωτικούς διοικητές.

Η συνεργασία αυτή μεταφράζεται σεπλήθος δράσεων μεγάλης υπεραξίας, αρκετές από τις οποίες είναι μάλιστα πρωτοποριακές!

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών και Βιοαποβλήτων στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ που υπογράψαμε με το Δήμο Αθηναίων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα!

Αποκορύφωμα όμως της συνεργασίας των δύο θεσμών, είναι η συνδρομή που προσφέρουμε απλόχεραως Ένοπλες Δυνάμεις προς τους Δήμους και γενικά την τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέτοντας μέσα και προσωπικό, κάθε φορά που οι πολίτες πλήττονται από θεομηνίες, φυσικές καταστροφές ή και έκτακτες κρίσεις, όπως η μεταναστευτική κρίση ή η υγειονομική κρίση της πρόσφατης πανδημίας του κορονοϊού.

Και ξέρετε, την συνδρομή αυτή μπορεί να την παρέχουμε παράλληλα με την ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ μας,που είναι η υπεράσπιση της  εδαφικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας της Ελλάδος, από την οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΦΙΣΤΑΜΕΘΑ, 

ΔΕΝ αποτελεί όμως για μας πάρεργο!Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας έμφυτα, αυθόρμητα και αυτονόητα!

Όταν τον περασμένο Γενάρη τα στελέχη μας έσπευδαν να συνδράμουν τους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια εδώ στην Αττική, ένιωθαν ότι έκαναν το αυτονόητο. Κι ας λένε ότι θέλουν διάφοροι…

Το ίδιο και για την συνδρομή μας στην Επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για την αποτίναξη του COVID, το ίδιο και κατά τις επιχειρήσεις επιτήρησης και πυρασφάλειας των δασικών περιοχών, το ίδιο και στις περιπτώσεις διακομιδής ασθενών!

Γιατί ξέρετε, η στολή, η στρατιωτική στολή, έχει εκ της φύσεώς της κάτι το θυσιαστικό. Έχει μέσα της εγγενή την διάθεση της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, που έρχεται ως απόρροια του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου αισθήματος του ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ, από το οποίο εμφορούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ο στρατιωτικός σε περίπτωση πολέμου είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για την Πατρίδα, δεν θα σταθεί στο πλάι των συμπολιτών του στον καιρό της ειρήνης, σε ότι τον χρειαστούν;

Σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις, βάζουμε πάνω από όλα τη ζωή και την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών, των συμπολιτών μας δηλαδή, αφού κι εμείς αποτελούμε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.Το ένοπλο τμήμα της, το αναπόσπαστο και απολύτως αναγκαίο για την ύπαρξη και την ασφάλειά της ΕΝΟΠΛΟ ΤΜΗΜΑ της, που την προστατεύει από τις εξωτερικές απειλές, ώστε να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ασχοληθούν δημιουργικά με τα έργα τους, και να ευημερήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Αυτό είναι το έργο που παράγουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το παράγουν αθόρυβα,χωρίς τυμπανοκρουσίες ή εντυπωσιασμούς! Αθόρυβα μεν, αλλά απολύτως αποτελεσματικά! Είναι οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ!… με κεφαλαία γράμματα!!! Παράγουν μέσω του αποτρεπτικού τους ρόλου και των αποτρεπτικών τους δράσεων, ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Κι αυτό είναι το ύψιστο και πρωτογενές αγαθό για τις κοινωνίες που όταν υπάρχει ίσως να μην γίνεται αντιληπτό, να θεωρείται δεδομένο,… όταν όμως λείψει τότε όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει και λείπει, όλοι αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς την έλλειψη και την επίπτωση που έχει στα υπόλοιπα αγαθά που παράγουν οι κοινωνίες…

Βασική και προεξάρχουσα αποστολή μας φυσικά,δεν είναι άλλη από την Εθνική Άμυνα, όπως άλλωστε δηλώνεται πολύ εύγλωττα και από τον τίτλο του Γενικού Επιτελείου του οποίου είμαι Αρχηγός. Και για να επιτύχουμε την ΑΠΟΣΤΟΛΗ μας ακολουθούμε την ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ συνταγή που υπάρχει προς αυτό, που ονομάζεται «ΠΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΝ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ».

Προπαρασκευαζόμαστε προς πόλεμον, όχι γιατί αγαπάμε τον πόλεμο, αλλά γιατί έτσι μόνο μπορούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη, και γιατί ξέρουμε ότι την δύσκολη ώρα, την κρίσιμη στιγμή, την στιγμή που όλοι απευχόμαστε, τα μάτια όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών θα στραφούν και θα κοιτάξουν προς εμάς…

θα στραφούν και θα κοιτάξουν προς τα Ελληνικά Όπλα….

θα στραφούν και θα κοιτάξουν προς την Ηγεσία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων!

Και τότε δεν συγχωρούνται ούτε αστοχίες, ούτε καθυστερήσεις, ούτε λάθη, ούτε τίποτα!

Τότε υπάρχει μόνο ο «ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ», τότε υπάρχει μόνο η διακλαδική κινητοποίηση για την απόκρουση του επίβουλου και η προσήλωση στην ΝΙΚΗ των τιμημένων Ελληνικών Όπλων!

Κυρίες και κύριοι,

Κατά την μακρά επαγγελματική και προσωπική μου πορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις που μετρά αισίως 43 και πλέον χρόνια, από Εύελπις και νεαρός Ανθυπολοχαγός μέχρι και σήμερα, προσπαθώ να κάνω το ΚΑΘΗΚΟΝ μου προς την Πατρίδα και την Υπηρεσία με όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητες που με αξίωσε ο Θεός να διαθέτω.

Αυτό το ΚΑΘΗΚΟΝ που είναι ουσιαστικά και ΧΡΕΟΣ προς την Πατρίδα,προσπαθώ από τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑνα υλοποιήσω σε όλες τις πτυχές του, σε επίπεδο εξοπλισμών για την αμυντική θωράκιση της Χώρας… σε επίπεδο οργανώσεως και επιχειρησιακού σχεδιασμού… σε επίπεδο υποδομών… σε επίπεδο στρατιωτικής διπλωματίας με την οικοδόμηση διεθνών συμμαχιών, συνεργασιών και εταιρικών σχέσεων… αλλά και σε επίπεδο προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα βεβαίως με τις οδηγίες της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και του αρμοδίου Υπουργού Άμυνας…

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει, τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς το εκλεκτό και πανάξιο προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων!

Γι’ αυτό και η τιμή που γίνεται σήμερα προς το πρόσωπό μου απότην Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αντανακλά σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αντανακλά σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Χάρη στον άοκνο αγώνα που δίνουν 24 ώρες το 24ωρο, 365ημέρες τον χρόνο σε ξηρά, θάλασσα και αέρα οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες πολίτες νιώθουν ότι είναι ασφαλείς!

Νιώθουν ασφαλείς ακόμη κι όταν ακούν μεγαλόστομες έξωθεν αναθεωρητικές απειλές!Τις ακούν κι αμέσως τις περιφρονούν, αφού ξέρουν ότι αν τολμήσει κάποιος να τις κάνει πράξη, θα σκοντάψειπάνω μας!!!

Και σας διαβεβαιώ μετά λόγου απολύτου γνώσεως! Δεν είμαστε εύκολοι … Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύσκολος αντίπαλος, ισχυρός κι αν χρειαστεί θα γίνει αδυσώπητος! Αυτό το ξέρουν όλοι … κι οι φίλοι, κι οι εταίροι, κι οι σύμμαχοι κι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αντίπαλοι κι εχθροί. Σεβόμαστε τους πάντες, δεν φοβόμαστε κανέναν κι απαιτούμε σεβασμό απ’ όλους!

Διότι, κυρίες και κύριοι, η εδαφική μας ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη,και είναι έτσι,γιατί αποτελεί το ίδιο μας το είναι, είναι κομμάτι του dna μας, ταυτίζεται με τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξής μας.

Ακόμη και η πιο μικρή ελληνική βραχονησίδα, ακόμη και ο ελάχιστος κόκκος ελληνικού χώματος δεν είναι απλά εθνικό έδαφος, είναι το έρεισμα και το οροθέσιο της ύπαρξης, της οντότητας και του πολιτισμού μας!

Και από αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν πίσω ούτε χιλιοστό!

Εμείς λοιπόν είμαστε σίγουροι για τους εαυτούς μας! Και έτσι να είσαστε και σεις για εμάς και για την ασφάλεια κι επιβίωση του έθνους μας από εξωτερικές απειλές.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους είναι οι εγγυητές. Είναι παντού στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά και πέρα απ’ αυτή όπου και όταν χρειάζεται και δίνουν καθημερινά τον αγώνα τον καλό, για να μπορώ εγώ σήμερα να στέκομαι μπροστά σας ως εκπρόσωπός τους και φυσικός τους Αρχηγός και να το δηλώνω με τιμή και μεγάλη περηφάνια. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό!

Μπορούμε, ξέρουμε και θα το κάνουμε για πάντα!!!

Σας ευχαριστώ πολύ για την μεγάλη τιμή!