<
13.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Τελέστηκε το μνημόσυνο Φλωράκη και αξιωματικών της Ε.Φ.

Τελέστηκε το μνημόσυνο Φλωράκη και αξιωματικών της Ε.Φ.

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, που επέφερε το θάνατο του αείμνηστου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη, του Διοικητή της Αεροπορίας Στυλιανού Δεμέναγα, του κυβερνήτη του ελικοπτέρου Σμηναγόυ Πάρη Αθανασιάδη,του Συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή και του Υπασπιστή του Αρχηγού, Υποπλοίαρχου Νικόλα Γεωργίου.

Το πρωί τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αποστόλο Λουκά στα Κούκλια το ετήσιο μνημόσυνο των πέντε αδικοχαμένων ανδρών της Εθνικής Φρουράς, στην παρουσία του νέου Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πέτριδη.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και σεβασμού απέναντι στη μνήμη τους, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος». Μιλώντας για τον Ευάγγελο Φλωράκη, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι «ο Αντιστράτηγος Φλωράκης, που τόσο την Κύπρο αγάπησε, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στα χώματα της Πάφου, της γενέτειρας της συζύγου του Αθηνάς». Τον χαρακτήρισε ως ένας μάχιμο Αρχηγό και ευρισκόμενο πάντοτε κοντά στο προσωπικό. «Ο Ευάγγελος Φλωράκης με την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ως στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας της χώρας, με απώτερο σκοπό την προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας». Η παρουσία του στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, συνέβαλε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της, εμπνέοντας με την ακτινοβολία της προσωπικότητας του, τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του και το αίσθημα της ασφάλειας στο λαό, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.Ο Αρχηγός Φλωράκης αγαπούσε τη δουλειά του, πρωτίστως όμως αγαπούσε τους ανθρώπους γύρω του, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας. «Ήταν ένα κράμα ηγετικής φυσιογνωμίας, εργατικότητας και στρατιωτικής πειθαρχίας με έντονο και το στοιχείο της ανθρωπιάς και της κατανόησης. Η απλότητα ήταν η στάση της ζωής του, μ’ αυτήν πορεύτηκε, μ’ αυτήν έφυγε…» Για τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμένεγα, είπε ότι ήταν άριστος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, με πέραν των τεσσερισήμιση χιλιάδων ωρών πτήσης, είχε μόλις συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας ως Διοικητής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. «Στο σύντομο χρονικό διάστημα που διετέλεσε Διοικητής Αεροπορίας, εργάστηκε μεθοδικά για την αναβάθμιση της Αεροπορίας και κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση αυτών που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και να συνεργαστούν μαζί του».

«Ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, ικανότατος αξιωματικός, άριστος και πολύτιμος συνεργάτης, έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του για το χαρακτήρα του, αλλά και του θαυμασμού τους για την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε αποστολής του», τόνισε ο κ. Πετρίδης.
Camera Icon  +5Στο πλάι του αείμνηστου Πάρη Αθανασιάδη, ήταν  ο συγκυβερνήτης του μπελ 206, Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. «Ένας υποδειγματικός αξιωματικός, πιστός στο καθήκον του και στον όρκο του προς την πατρίδα. Άνθρωπος ευγενής στο ήθος που διακρινόταν για τη λεβεντιά, την καλοσύνη και το φιλότιμό του».  Και τέλος, ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο Υπασπιστής του Αρχηγού Φλωράκη. Σεμνός και ταπεινός, πράος και ανιδιοτελής, ήταν μέχρι τέλους δίπλα στον Αρχηγό του, όπως ορίζει το καθήκον. «Αρχηγέ μας Ευάγγελε Φλωράκη, Aντιπτέραρχε Στυλιανέ Δεμένεγα, Επισμηναγέ Πάρη Αθανασιάδη, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, Σμηναγέ Μιχάλη Σιακκαλή, καταθέσατε στο βωμό του καθήκοντος ό,τι πολυτιμότερο  είχατε, την ίδια σας τη ζωή. Εφαρμόσατε στο έπακρο τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, πως ταχθήκατε να υπερασπιστείτε μέχρι την τελευταία σας πνοή την πατρίδα μας και τις σημαίες μας». Η κοινή τους θυσία, υπέδειξε ο ΥΠΑΜ, υπήρξε σύμβολο ενότητας, σύμβολο δεσμού που ενώνει τους απανταχού Έλληνες. «Είστε για μας η πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη, για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.  Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία σας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.»Camera Icon  +5Σημείωσε ακόμα ότι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.  «Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα. Επιθυμούμε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Ο κ. Πετρίδης κατέληξε λέγοντας ότι αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή, η καλύτερη αναγνώριση της θυσίας του Αρχηγού Φλωράκη αλλά και των υπόλοιπων ηρώων του μοιραίου ελικοπτέρου αλλά και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λύτρωση της Κύπρου μας.

ΠΗΓΗ :http://www.reporter.com.cy