13.3 C
Athens
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διυπουργικού Συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της Εφοδιαστικής Πολιτικής σε Περίοδο Κρίσης και Πολέμου», το οποίο πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι με μέριμνα της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθηναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ενώ την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Dr Werner FASSLABEND πρώην Ομοσπονδιακός Υπουργός Άμυνας της Αυστριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΑΙΕS). Παραβρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του Συνεδρίου, καθώς κατά τη διάρκειά του θα δοθούν απαντήσεις ως προς την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας της Διοικητικής Μέριμνας για την υποστήριξη των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη από τον καιρό της ειρήνης σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

Επίσης ιδιαίτερη μνεία έκανε στο σχεδιασμό της Εφοδιαστικής Πολιτικής, ο οποίος πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, να λαμβάνει υπόψη το γεωμορφολογικό τοπίο της χώρας μας, την πολυμορφία και διακλαδικότητα του σύγχρονου θεάτρου επιχειρήσεων, αλλά και τις αναφυόμενες ευκαιρίες και τα σημεία υπεροχής στο πεδίο της μάχης. Σε περιόδους κρίσης, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της Εφοδιαστικής Πολιτικής πρέπει να λαμβάνει πολυεπίπεδο χαρακτήρα, καθώς είναι απαραίτητη η συστράτευση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει με όρους αυτάρκειας και αυτονομίας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ότι αφορά στην εκκένωση από τα εμπρός προς τα μετόπισθεν προσωπικού, υλικών και εφοδίων που δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στο «Ρεύμα Εκκενώσεων-Διακομιδών» το οποίο περιλαμβάνει την περισυλλογή και μετακομιδή βαρέως τεχνικού υλικού, τη διάσωση υλικών και εφοδίων, όπως βεβαίως και τη διακομιδή απωλειών υγείας. Τόνισε δε ότι «Το εν λόγω κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας διασφαλίζει ενότητα σκοπού και συνταύτιση προσπαθειών μεταξύ των επιχειρησιακών τμημάτων και αυτών που παρέχουν υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέδειξε την ανάγκη ανάλυσης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας στην ανάπτυξη νέων προτύπων εφοδιασμού και στην εν γένει βελτίωση της εφοδιαστικής πολιτικής. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» σε ότι αφορά στις δράσεις και διαδικασίες υποστήριξης του εμβολιασμού της Χώρας μας, προβάλλοντάς την ως κατεξοχήν επιτυχημένο παράδειγμα επιτυχημένης εφοδιαστικής διαχείρισης, που επετεύχθη κατόπιν ορθού συντονισμού, σχεδίασης και επιτυχούς συνέργειας μεταξύ του συνόλου των συναρμόδιων φορέων του κρατικού μηχανισμού.

Επιπλέον εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα γόνιμο πλαίσιο για εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων στο σύνολό τους, καθώς και για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν σε κοινή αντίληψη και ομοιογενή τρόπο σκέψης και λειτουργίας στο κρίσιμο πεδίο του Εφοδιασμού.