13.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις...

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε σήμερα Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, στο Συμβούλιο των Υπουργών  Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των Αποστολών και Επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο κ. Υφυπουργός υπεγράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια. Επιβάλλεται συνεπώς αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων ΚΠΑΑ προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι Αποστολών και Επιχειρήσεων. Δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Βελτίωση ανθεκτικότητας  πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ. Αξιοποίηση European Peace Facility στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε, επίσης τους Υπουργούς  Άμυνας ΕΕ για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, αναφέροντας ειδικότερα τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και  αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

 Ο κ. Υφυπουργός συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού, «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν αποτελέσματα ανάλυσης EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Υφυπουργός, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση τις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική  Δήλωση της Χώρας μας κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, με συμμετοχή του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας, κ. Ολέκσιι Ρέζνικωφ (Oleksii Reznikov) μέσω τηλεδιασκέψεως και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Μιρτσέα Γκεοάνα (Mircea Geoană), ο κ. ΥΦΕΘΑ ανέφερε ότι η χώρα μας καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα του Ουκρανικού λαού.

Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και Σουηδίας, ανακοίνωσαν απόφαση των Κυβερνήσεών τους να υποβάλλουν αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους Υπουργούς Άμυνας, διότι θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και την συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.  

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Προσήλθαμε στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και έτοιμες προτάσεις πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των συνεργασιών καθώς και ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη στρατηγικής κουλτούρας, αμυντικής αυτονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και καταδείξαμε με αποφασιστικότητα την απερίφραστη καταδίκη μας για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς. Τέλος, εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία κατ’ εξοχήν αμυντική Συμμαχία, ώστε να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».