13.3 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Τελετές Επαναπατρισμού των Οστών του Ήρωα Καλμπουρτζή,...

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Τελετές Επαναπατρισμού των Οστών του Ήρωα Καλμπουρτζή, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στην Κύπρο την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, όπου παρέστη σε τελετές για τον επαναπατρισμό των οστών του Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 23 Ιουλίου 1974.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), μετά την επιμνημόσυνη δέηση. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών (ΝΔ) κ. Γιάννης Λοβέρδος, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών (ΝΔ) κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Στυλιανός Τίτανας.

Στη συνέχεια, παρέστη στην τελετή υποδοχής του οστεοφυλακίου και στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Ήρωα Καλμπουρτζή, στο ομώνυμο Στρατόπεδο.

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, παρέστη στην επίσημη τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων του Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ηρωικά πεσόντα Διοικητή της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ), στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, την Ευρωβουλευτή (ΝΔ) κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον Επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, οι οποίοι πρόσφατα είχαν επισκεφθεί την Οικία Παύλου Μελά, στην Αθήνα, κατά το οδοιπορικό τους σε τόπους ιστορικής μνήμης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσημη τελετή επαναπατρισμού των οστών, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Πολιτεία και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και εξαιρετικά υπερήφανος που βρίσκομαι στη σημερινή σεμνή τελετή παραλαβής και επαναπατρισμού των λειψάνων του Αντιστρατήγου Καλμπουρτζή Στυλιανού, αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Ήρωα που έχασε τη ζωή του στις 23 Ιουλίου 1974, προασπίζοντας τα ιερά και τα όσια του Κυπριακού Ελληνισμού, κατά την επαίσχυντη τουρκική εισβολή στη μαρτυρική μεγαλόνησο.

Στο πρόσωπο του Διοικητή της 181 ΜΠΠ εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους πεσόντες αγωνιστές εκείνης της περιόδου, Ελλαδίτες και Κυπρίους, οι οποίοι, με πνεύμα αυτοθυσίας και φιλοπατρίας, έμειναν συνεπείς στους όρκους τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τί σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της «τελευταίας ρανίδας του αίματός σου».

Η θυσία όλων των ηρωικών αγωνιστών στα πεδία μαχών της Μεγαλονήσου που τίμησαν τη σημαία προασπίζοντας τις αξίες του Ελληνισμού, αποτελεί στο διηνεκές, φωτεινό φάρο για τους απανταχού Έλληνες, επεκτείνοντας τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειάς τους.

Η ιστορική αναδίφηση των τραγικών εκείνων γεγονότων του Ιουλίου 1974, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να στοχεύει απλώς σε μια άγονη και στείρα αναδρομή στο παρελθόν ή σε μια απλή αναβίωση ηρωισμών και ηρώων, αλλά να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της εθνικής συγκυρίας για άντληση διδαγμάτων και προτύπων, ως ενέργεια αγωνιστικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά άφθαρτες αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης.

Ο απανταχού Ελληνισμός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία όλων των Αγωνιστών της Κύπρου κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα, ως στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής και ως προϋπόθεση εθνικής ανασύνταξης και ιστορικής ανάτασης.

            Η παράνομη τουρκική εισβολή που στιγμάτισε την Κύπρο θα συνιστά πάντα κοινό, βαρυσήμαντο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των δύο κρατών του Ελληνισμού και η θυσία των πεσόντων ηρώων θα αποτελεί τον ηθικό σφραγιδόλιθο στην προσπάθεια της οριστικής λύσης του κυπριακού ζητήματος.

Κυρίες και Κύριοι,

Σαράντα επτά χρόνια από τον Αττίλα, η οδύνη παραμένει αναλλοίωτη. Καθίσταται αδύνατο να ξεχάσουμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, αλλά και των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο τμήμα της Νήσου, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον παράνομο τουρκικό εποικισμό και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

   Η ασύλληπτη τραγωδία μάς υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή τη μνήμη του φρικτού αυτού εγκλήματος και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα, να απειλεί και να παραβιάζει με τρόπο βάναυσο όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ηθικής.

            Σταθερός κοινός στόχος Ελλάδας και Κύπρου παραμένει η οριστική λύση του κυπριακού ζητήματος, ο τερματισμός της επονείδιστης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα συνεχίζει σθεναρά να υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια συμπεφωνημένη, δίκαιη και ισορροπημένη λύση, που θα αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα, η οποία παραβιάζεται κατάφωρα από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως χώρα διαθέτουμε σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που μας επιτρέπουν να εφαρμόζουμε την εξωτερική μας πολιτική με σύνεση, σταθερότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας, ως παράγοντα ευημερίας και ασφάλειας, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, πιστές στον όρκο τους, τιμώντας τη βαριά ιστορική τους κληρονομιά, συνιστούν κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος και τίθενται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του Έθνους μας, ενάντια σε κάθε πρόκληση ή απειλή.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, ώστε τα ιερά οστά όλων των πεσόντων Ελλαδιτών και Κυπρίων Αγωνιστών να περισυλλέγουν, να ταυτοποιηθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές.

 Στρατηγέ Στυλιανέ Καλμπουρτζή,

Πέρασες με την ανδρεία σου στην αθανασία. Η γενναιότητά σου, σαράντα επτά χρόνια πριν, προστέθηκε στις ανδραγαθίες του Έθνους μας. Δεν εγκατέλειψες, δεν πτοήθηκες. Δεν νικήθηκες. Φρόντισες τα παλικάρια σου, τους συντρόφους σου. Κάποιοι από αυτούς, σήμερα, 100 χρόνια από τη γέννησή σου, θα σε συνοδεύσουν στην πατρώα γη. Σε τιμούν όπως τίμησες εσύ τη Κύπρο και η Κύπρος εσένα. Σε τιμούν, γιατί υπήρξες και παραμένεις ο Διοικητής που δεν τους εγκατέλειψε, που δεν λύγισε την ύστατη ώρα της μάχης.

Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Σου οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποκλινόμαστε, για άλλη μια φορά στην ηρωική μορφή σου. Η φλόγα του πατριωτισμού σου θα παραμείνει άσβεστη μέσα στην ψυχή μας. Ο σεβασμός και η βαθιά μας εκτίμηση για τη μεγάλη θυσία σου θα σε συνοδεύουν για πάντα».