13.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ Συγκίνηση: Οι Ταξίαρχοι Μπογδάνος και Κολέζας ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο

Συγκίνηση: Οι Ταξίαρχοι Μπογδάνος και Κολέζας ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο

Του Ηλία Προύφα

Ρίγη συγκίνησης, περηφάνιας και εθνικής ανάτασης, προκάλεσε χθες στην Ορεστιάδα, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τον οποίο έψαλλαν δύο Ταξίαρχοι του Ελληνικού Στρατού.

Μαζί με τον κλήρο, τους φορείς και το λαό της ακριτικής πόλης του Βόρειου Έβρου, ο Υποδιοικητής της 16ης Μεραρχίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Μπογδάνος και ο Διοικητής της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Αναστάσιος Κολέζας, έψαλλαν κατά τον εορτασμό της 98ης επετείου ιδρύσεως της Ορεστιάδας, τον εθνικό μας ύμνο.

Η Νέα Ορεστιάδα, η πόλη που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, εκεί που συναντώνται τρεις πολιτισμοί, γιόρτασε την 98η επέτειο της ιδρύσεώς της. Έξι χιλιάδες πρόσφυγες από την Αδριανούπολη, το Κάραγατς και από διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης, μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αναζητώντας μια καινούργια πατρίδα για να στεγάσουν τις ζωές και τα όνειρά τους διάλεξαν να εγκατασταθούν λίγο νοτιότερα από τις πατρογονικές τους εστίες, μόλις 15 χιλιόμετρα μακρύτερα από την όμορφη Αδριανού, για να αντικρίζουν την παλιά τους πατρίδα, για να αναπολούν και για να μην ξεχάσουν…

Η Νέα Ορεστιάδα μπορεί να έχει ζωή ενός μόλις αιώνος αλλά η ιστορία των προγόνων των σημερινών κατοίκων της χάνεται στα βάθη των χιλιετιών.

Τα 98α γενέθλια της Νέας Ορεστιάδος γιορτάσθηκαν φέτος με σεμνές εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας, την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου, όπως από δεκαετιών έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται. Με την ευκαιρία αυτή η τοπική Εκκλησία την ημέρα αυτή τιμά την μνήμη «πάντων των εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων αγίων», διενθυμουμένη ότι το αίμα των μαρτύρων και τα δάκρυα των οσίων της εις Χριστόν πίστεως επότισαν την γη των προγόνων της.

Την Κυριακή, 27η Ιουνίου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, μετά την Θεία Λειτουργία εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία, προεξάρχοντος του επιχωρίου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Ακολούθησε Μνημόσυνο στη μνήμη των θεμελιωτών της πόλεως και Τρισάγιο ενώπιον του αδριάντος του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδος Πολυκάρπου (Βαρβάκη), πρωτεργάτου της εγκαταστάσεως των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Ρυζιώτης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ορεστιάδος.

Στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Μπογδάνος, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αναστάσιος Κολέζας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Το εσπέρας της προηγουμένης στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απέναντι από την Αδριανούπολη, εψάλη ο Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, ο οποίος με την ευκαιρία συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής και Αρχιερατικό Επίτροπο Ορεστιάδος, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αστεριάδη, για την άοκνη και φιλότιμη προσπάθειά του για τη αναβάθμιση της ιεραποστολικής δραστηριότητος στην παραμεθόρια αυτή περιοχή.