13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτ. Καλαφάτης: «Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι...

Στ. Καλαφάτης: «Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι κραυγές»

Στις εκδηλώσεις συνεορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης της Έδεσσας και της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώναπαρέστη, σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την Επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

Μακεδόνισσες και Μακεδόνες,

Η ιστορία όρισε την 18η Οκτωβρίου ως την πιο μεγάλη μέρα για την Έδεσσα. 

Τιμούμε σήμερα εκείνους που αγωνίστηκαν και πέτυχαν την απελευθέρωση της. Τιμούμε ταυτόχρονα όλους εκείνους που μετείχαν στον αγώνα για μια ελεύθερη Μακεδονία. Όλους εκείνους που θυσιάστηκαν πιστοί στα λόγια του Παύλου Μελά, ότι «αξίζει να πεθάνει κανείς για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα».

Τιμούμε όλους εκείνους που συνέχισαν, έναν αιώνα μετά το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης, τους αγώνες για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ακόμα εδαφών μας.   

Τιμούμε -καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία- και όλους εκείνους που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για χτίσουν και να παραδώσουν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος.

Αντλούμε δύναμη και διδαχή από το παράδειγμά τους. Ότι δεν οραματιζόμαστε στη βάση των αριθμών, αλλά με τη δύναμη της ψυχής. Ότι οι Έλληνες ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα. Ότι με πίστη στα ιδανικά του Έθνους μπορούμε να κάνουμε εφικτό, εκείνο που οι άλλοι θεωρούν ανέφικτο.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της  γειτονιάς μας. Στην πόρτα ωστόσο του διαλόγου υπάρχει ένα και μόνο κλειδί. Είναι το Διεθνές Δίκαιο, η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι Διεθνείς Συνθήκες. Όσοι το αγνοούν ας κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Οι Μακεδόνες στέλνουμε σήμερα  από την Έδεσσα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματά μας. Σε όσους διεκδικούν ρόλο ταραξία στη γειτονιά μας. Σε όσους απερίσκεπτα και ανόητα εκτοξεύουν απειλές. Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι κραυγές. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα, τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Ενώνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες. Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία  με χώρες της γειτονιάς μας. Με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία. Έχουμε συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πετύχαμε τώρα και συμφωνία εγκαθίδρυσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Γαλλία, με ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης. Ανανεώσαμε και διευρύναμε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. Και οι συμφωνίες αυτές παράγουν μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική  που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της, θωρακίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. 

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με εθνική αυτοπεποίθηση, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.​