13.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΣημαντικό! Η Νova μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone της UCANDRONE (EFA GROUP)...

Σημαντικό! Η Νova μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone της UCANDRONE (EFA GROUP) στις Μικρές Κυκλάδες

Η Nova μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία UCANDRONE–μέλος του EFA GROUP υλοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα, ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, μέσω drone, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα μικρά κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

Το καινοτόμοπιλοτικό πρόγραμμα με διάρκεια τέσσερις μήνες, πραγματοποιήθηκε υπότην αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με στόχο να εξυπηρετήσει και να εξοπλίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό, νησιά στα οποία δεν υπάρχουν φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας. Το droneείχε καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις από το νησί της Νάξου προς τα μικρά  νησιά Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα, καθώς και έκτακτες πτήσεις, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, για τη μεταφορά όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας 5G και αναπτυχθήκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης  μέσω συγκέντρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας.Το πρόγραμμακατέδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέληστις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς με την χρήση του drone μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων και το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά κυρίως προσφέρονται πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος στη Σχοινούσα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ.: Θανάσης Πλεύρης, Υπουργός Υγείας,Χρήστος Ροϊλός, Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,Γιώργος Κουκουλάς, Προϊστάμενος Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Δημήτριος Λιανός,Δήμαρχος Νάξου,Παναγιώτης Γεωργιόπουλος,CEO της NOVA,Δημήτρης Στεφανάκης,CEOτης UCANDRONE,Αλέξανδρος Μπρέγιαννης Public Sector & ICT Executive Director της Nova, Αγγελική Ελευθερίου, Corporate Affairs & ESG Senior Manager της Nova και Κηρύκος Καρτελιάς,Public Sector Account Manager της Nova.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, κ.Θάνος Πλεύρης,δήλωσε: «Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και οι  κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς να στερούνται παροχές. Το πιλοτικό στάδιο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία και πλέον εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κατοίκων των  απομακρυσμένων περιοχών με την μεταφορά του απαραίτητου υγειονομικού υλικού».

Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός,δήλωσε:«Το πιλοτικό πρόγραμμα για την μεταφορά φαρμάκων και βιολογικού υλικού από την Νάξο προς Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια ξεκίνησε στις 18/3/2022. Tο Μη Επανδρωμένο Όχημα πετούσε καθημερινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, από τη Νάξο στις Μικρές Κυκλάδες.Στόχος μας, ήταν η αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Μη Επανδρωμένου Οχήματος για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων. Η πιλοτική λειτουργία κατέδειξε και ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των συνανθρώπων μας, που μένουν μόνιμα σε νησιά.Θεωρώ βέβαιο ότι, αυτό που ξεκινήσαμε, θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και  σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις που ήδη κάνουμε, όπως η τηλεϊατρική, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των νησιωτών μας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης όλων σε υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEOτης Nova δήλωσε: «Η Nova, είναι ένας ανερχόμενος πάροχος υποδομών ευρείας κλίμακας πουόχι μόνο προσφέρει νέες επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και τις επιχειρήσεις μετά από πολλές δεκαετίες, αλλά βοηθά και τις τοπικές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του αύριο, σήμερα. Το διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο 5G μαζί με το ευρύ οικοσύστημα συνεργατών βοηθά την χώρα μαςνα εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, όπου όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της τεχνολογίας. Hεφαρμογή του καινοτόμου αυτού έργουστα αγαπημένα μας νησιά του Αιγαίου αναδεικνύει ακριβώς αυτό».

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η UnitedGroup για την εξαγορά της Nova και της WindHellas. Με το επενδυτικό της σχέδιο, η Nova, όχι μόνο θα αναπτύξει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, αλλά  θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα 5G, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομώνμε τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σχετικά με τη Nova

Η Νova είναι ο πάροχος που έφερε πρώτος στην Ελλάδα το Internet, την κινητή τηλεφωνία και την συνδρομητική τηλεόραση. Είναι μέλος του United Group και είναι ο ενιαίος πάροχος που προέρχεται από την ενοποίηση της Nova με την Wind Ελλάς. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, ευρυζωνικού internet, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια πελάτες. Η Nova με την μακρά κληρονομιά καινοτομίας ενισχύεται από τη διεθνή εμπειρία, την τεχνογνωσία και το επενδυτικό σχέδιο της United Group για την Ελλάδα.

Σχετικά με την UCANDRONE

Η UCANDRONE A.E. είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία μελέτης, σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων από εξ’ολοκλήρου σύνθετα αεροναυπηγικά υλικά, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε αισθητήρες και ωφέλιμα φορτία. Από το 2020, η UCANDRONE A.Ε. είναι μέλος του Ομίλου ΕFA GROUP, γεγονός που αναβάθμισε σημαντικά τις δυνατότητες της εταιρίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που ανέπτυξε ειδικές εφαρμογές βασισμένες σε drones, προσφέροντας βελτιωμένες παρεχόμενες υπηρεσίες σε τομείς όπως η χαρτογράφηση, η επισκόπηση, αλλά και η εναέρια επιτήρηση ενσωματώνοντας τεχνολογίες ΑΙ.

Από αριστερά: Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO Nova, Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας
 

Από αριστερά: Ιωάννης Μαργαρίτης, Έπαρχος Νάξου, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO Nova, Δημήτριος Λιανός, Δήμαρχος Νάξου, Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Χρήστος Ροϊλός, Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας