13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε εγρήγορση στα σύνορα -«Πορτοκαλί» συναγερμός για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Σε εγρήγορση στα σύνορα -«Πορτοκαλί» συναγερμός για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Γιώργος Ευγενίδης

Χωρίς δραματοποίηση της κατάστασης, αλλά με αυξημένη εγρήγορση για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ έθεσαν επί τάπητος στη χθεσινή δίωρη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου όλα τα σενάρια για την εξέλιξη επί του πεδίου, αλλά και τις πιθανές συνέπειες για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. Σε μια εκτενή συζήτηση, όπου ακόμα κυρίαρχη παράμετρος ήταν η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των πραγμάτων, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ «έδειξαν» ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη θωράκισης της εσωτερικής ασφάλειας, με δεδομένη την εκτίμηση ότι το σκηνικό κρίσης δεν θα εκτονωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η εικόνα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι «σφοδρή» ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα είναι αιματηρή. Πρακτικά, ακόμα και αν μια ισραηλινή επιχείρηση διαρκέσει λίγο, οι συνέπειες αυτής θα απασχολήσουν την ευρύτερη περιοχή για καιρό, υπό αυτό το πρίσμα τα σενάρια ετοιμότητας για τη χώρα μας καθίστανται επιτακτική προτεραιότητα.

«Συναγερμός» στο εσωτερικό

Με δεδομένη, συνεπώς, την ανάγκη εσωτερικής θωράκισης έναντι κάθε πιθανού κινδύνου, κεντρικό ρόλο στα επιχειρησιακά σχέδια θα έχουν η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. Χθες, εισηγήσεις έκαναν στη συνεδρίαση τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Επί του πρακτέου, όπως πληροφορείται το protothema.gr, αναβαθμίζεται περαιτέρω το status φύλαξης στόχων που συνδέονται με το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ επαυξημένος είναι και ο συναγερμός στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα και με δεδομένη τη γειτνίαση της χώρας μας με τη Μέση Ανατολή, η ΕΥΠ αναλαμβάνει να “σαρώσει” τα πάντα, αξιολογώντας τις κινήσεις προσώπων που μπορεί να έχουν κάποια διασύνδεση με τη Χαμάς και βρίσκονται εντός χώρας. Πέραν αυτών, όμως, θα βρίσκεται σε εγρήγορση και για κινήσεις προσώπων που μπορεί να φτάσουν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Τέλος, εγρήγορση υπάρχει και στα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών, ειδικά στα νησιά, όπου προ ημερών υπήρξαν πανηγυρισμοί για τις εχθροπραξίες της Χαμάς εις βάρος ισραηλιτικών στόχων.

«Θωράκιση» στα σύνορα

Από εκεί και πέρα, μια κρίσιμη παράμετρος της εξίσωσης έχει να κάνει με την περαιτέρω θωράκιση των συνόρων της χώρας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι μεταναστευτικές ροές τον Οκτώβριο είναι σημαντικά μειωμένες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, αυτός όμως δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Ήδη, τις τελευταίες μέρες οι περιπολίες του Λιμενικού στο Αιγαίο έχουν ενισχυθεί με στελέχη που τους προηγούμενους μήνες βρίσκονταν στο Ιόνιο, ενώ οι ροές από τον Έβρο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου έχουν μειωθεί σημαντικά. «Είμαστε στο maximum του συναγερμού», λέει στο protothema.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Πάντως, αρμόδιες πηγές του ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζουν ότι, αν υπάρξουν μεταναστευτικές ροές, αυτές δεν θα φανούν άμεσα, καθώς απαιτούνται περίπου 15-20 μέρες από τότε που θα παρατηρηθεί οργανωμένη μετακίνηση, προκειμένου να μεταφερθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Πολλοί από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους εκτιμάται ότι θα βρουν καταφύγιο στην Αίγυπτο, με την οποία υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ελληνικής συνεννόησης, ενώ ήδη έχουν ασκηθεί στην κυβέρνηση Αλ-Σίσι οι αναγκαίες ευρωπαϊκές πιέσεις. Ο προβληματισμός, πάντως, είναι μήπως, με δεδομένη την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, δελεαστούν μετανάστες από άλλες περιοχές να δοκιμάσουν να περάσουν μέσω Τουρκίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες “παίζει μπάλα” για να «κλείσει η στρόφιγγα».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στο πλαίσιο εξέτασης όλων των δεδομένων, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε αναφορά και στη στάση της Τουρκίας, η οποία ανέβασε τους τόνους έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός στόχος του κ. Ερντογάν είναι ακόμα ασαφές, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να θέλει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο από κοινού με το Κατάρ ή και την Αίγυπτο. Στην Αθήνα, πάντως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σημάδι για αλλαγή στάσης της Άγκυρας εν σχέσει με τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε διμερές επίπεδο και έχουν επιφέρει αποκλιμάκωση της έντασης. Σημειωτέον, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν στην Αθήνα δύο καίρια ραντεβού για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αυτό του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα και την Τρίτη της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον κ. Ακτσαπάρ για τον πολιτικό διάλογο, τα «βαθιά νερά» των ελληνοτουρκικών διαφορών.