13.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΑΣΜΥ: Οικονομικά – Νέο Μισθολόγιο. Αποκατάσταση Αδικιών Αποφοίτων ΑΣΣΥ

ΣΑΣΜΥ: Οικονομικά – Νέο Μισθολόγιο. Αποκατάσταση Αδικιών Αποφοίτων ΑΣΣΥ

Η θέσπιση νέου μισθολογίου δικαιότερου, ειδικά για τα ποιο χαμηλόβαθμα στελέχη ήταν μια προεκλογική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού προς τα στελέχη των ΕΔ. Μετά την παρέλευση 3,5 ετών διαπιστώνουμε καθημερινά ότι έχει αθετήσει την υπόσχεση του (δεν έχει ψηφιστεί κάτι μέχρι στιγμής).

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων σχετικά με το ζήτημα του μισθολογίου. Η αλήθεια είναι ότι το ισχύον μισθολόγιο δεν ικανοποίησε την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, διότι αφενός δεν αποκαταστάθηκαν οι αποδοχές στο επίπεδο του 2012, όπως αποφάνθηκε με την ιστορικής σημασίας απόφασή του το ΣτΕ και αφετέρου το συγκεκριμένο νομοθέτημα υπήρξε άτολμο από πλευράς περιεχομένου, καθόσον δεν είναι αντιπροσωπευτικό του έργου και της προσφοράς των μελών μας, στελεχών των ΕΔ.  

Η προσεκτική μελέτη του σχετικού νόμου Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74) ,που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναδεικνύει τις βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και την ελλιπή επεξεργασία που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο περιεχόμενό του. Οι διατάξεις δεν διασφαλίζουν την απαιτούμενη εσωτερική ισορροπία, ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Επιπλέον δεν ικανοποιείται μια σειρά παγίων διεκδικήσεων του ΣΑΣΜΥ, όπως παρακάτω: 

 α.    Χορήγηση Ειδικής Αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση που θα αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου για όλες τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης.

      β.   Αναπροσαρμογή του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών Εργασίας, που χορηγείται με το ισχύον μισθολόγιο, με επαύξηση της τάξεως των 100,00€, αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό που αποδεδειγμένα εκτελεί υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας 24ωρης διάρκειας.

      γ.  Καθιέρωση ημερήσιας αποζημίωσης ποσού 46,00€, για κάθε ημέρα εργασίας Πέραν του Πενθημέρου την εβδομάδα (μέχρι 2 ημέρες το μήνα κατ’ ανώτατο όριο για εργασία σε αργίες και επιλέξιμες), όπως  ισχύει μέχρι σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πλην μόνο των ΕΔ. 

      δ.  Καθιέρωση Επιδόματος Στέγασης (ενδεικτικά: ποσού ύψους 100,00€) για το προσωπικό που υπηρετεί σε τόπο μη επιθυμίας του, εφόσον αφενός δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία σε απόσταση έως 50 χλμ από τον τόπο υπηρέτησης και αφετέρου δεν στεγάζεται σε Στρατιωτικό Οίκημα.

      ε.   Ρύθμιση μισθολογικών κλιμακίων αποφοίτων ΑΣΣΥ για όσους εντάσσονται στη Β’ Κατηγορία, καθόσον μεταξύ εισαγωγικού και καταληκτικού κλιμακίου ο ΒΜ αποκλίνει σημαντικά 

(Αναλυτικές προτάσεις στο  συνημμένο έγγραφο). 

.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την, εκ μέρους σας, ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό την αποτροπή θεσμοθέτησης ρυθμίσεων που διαιωνίζουν μία κυριαρχική αντίληψη εις βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ,  διευρύνουν επιλεκτικά το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν συνάδουν με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των κρατικών οργάνων και φορέων της δημόσιας διοίκησης. 

Ο ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από παρότρυνση των μελών του συνέταξε και σας αποστέλλει το εν λόγω έγγραφο με σκοπό να σας γνωστοποιήσει τους προβληματισμούς των μελών του για το συγκεκριμένο ζήτημα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (Σ.Α.Σ.Μ.Υ) Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ’ αριθ. 07/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018. Ηλεκτρονική διεύθυνση :http://www.sasmy.gr Εmail                                  :[email protected] ΟμάδαFacebook              :   https://web. facebook.com/groups

Αρ. Πρωτ.: 16/2022

Τρίκαλα, 16 Δεκ 22

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο,

               Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ  : Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά

              Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιο Οικονόμου

              Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων

              κ.κ. Α/ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ

              ΠΟΕΣ – ΠΟΜΕΝΣ – ΣΑΣΜΥΝ – ΣΑΣΥΔΑ – ΣΑΣ – ΣΑΙΡ- ΣΑΑΥΣ-ΠΟΣ –ΣΟΕΔ

              ΜΜΕ – Στρατιωτικοί συντάκτες

ΘΕΜΑ :   Οικονομικά – Νέο Μισθολόγιο. Αποκατάσταση Αδικιών Αποφοίτων ΑΣΣΥ.

ΣΧΕΤ.   : Ν. 4472/2017

              Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η θέσπιση νέου μισθολογίου δικαιότερου ειδικά για τα ποιο χαμηλόβαθμα στελέχη ήταν μια προεκλογική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού προς τα στελέχη των ΕΔ. Μετά την παρέλευση 3,5 ετών διαπιστώνουμε καθημερινά ότι έχει αθετήσει την υπόσχεση του.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων σχετικά με το ζήτημα του μισθολογίου. Η αλήθεια είναι ότι το ισχύον μισθολόγιο δεν ικανοποίησε την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, διότι αφενός δεν αποκαταστάθηκαν οι αποδοχές στο επίπεδο του 2012, όπως αποφάνθηκε με την ιστορικής σημασίας απόφασή του το ΣτΕ και αφετέρου το συγκεκριμένο νομοθέτημα υπήρξε άτολμο από πλευράς περιεχομένου, καθόσον δεν είναι αντιπροσωπευτικό του έργου και της προσφοράς των μελών μας, στελεχών των ΕΔ.

Η προσεκτική μελέτη του σχετικού νόμου Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74) αναδεικνύει τις βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και την ελλιπή επεξεργασία που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο περιεχόμενό του. Οι διατάξεις δεν διασφαλίζουν την απαιτούμενη εσωτερική ισορροπία, ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Επιπλέον δεν ικανοποιείται μια σειρά παγίων διεκδικήσεων του ΣΑΣΜΥ, όπως παρακάτω:

α.      Χορήγηση Ειδικής Αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση (μέχρι 64 ώρες το μήνα κατ’ ανώτατο όριο), στο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί νυχτερινή υπηρεσία, από 22:00 έως 06:00, η οποία να ανέρχεται ωριαία στο ποσό των 2,77€ και θα αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου για όλες τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης. Ναι μεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη στην παρ. δ του άρθρου 127, πλην όμως η συγκεκριμένη διάταξη ουδέποτε υλοποιήθηκε.           

β.      Αναπροσαρμογή του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών Εργασίας, που χορηγείται με το ισχύον μισθολόγιο, με επαύξηση της τάξεως των 100,00€, αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό που αποδεδειγμένα εκτελεί υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας 24ωρης διάρκειας (ως μερικό αντιστάθμισμα για την υπερωριακή απασχόληση η οποία, ακόμη και μετά την λήψη της καθιερωμένης απαλλαγής, υπερβαίνει κατά πολύ τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως).

γ.  Καθιέρωση ημερήσιας αποζημίωσης ποσού 46,00€, για κάθε ημέρα εργασίας Πέραν του Πενθημέρου την εβδομάδα (μέχρι 2 ημέρες το μήνα κατ’ ανώτατο όριο για εργασία σε αργίες και επιλέξιμες), όπως  ισχύει μέχρι σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πλην μόνο των ΕΔ.

δ.      Καθιέρωση Επιδόματος Στέγασης (ενδεικτικά: ποσού ύψους 100,00€) για το προσωπικό που υπηρετεί σε τόπο μη επιθυμίας του, εφόσον αφενός δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία σε απόσταση έως 50 χλμ από τον τόπο υπηρέτησης και αφετέρου δεν στεγάζεται σε Στρατιωτικό Οίκημα. Η εκτίναξη του κόστους των ενοικίων ροκανίζει καθημερινά των οικογενειακό προϋπολογισμό των μελών μας.

Τέλος μελετώντας προσεκτικά τη διάρθρωση του μισθολογίου, ανά μισθολογική κατηγορία, καθώς και το ανάπτυγμα μεταξύ των κλιμακίων του Βασικού Μισθού (ΒΜ), προκύπτουν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Επί της ουσίας δεν  διατηρείτε η αρχή της αναλογικότητας με την πάροδο του χρόνου μεταξύ Α΄ και Β΄ κατηγορίας (ανοίγει η ψαλίδα) και το όλο ανάπτυγμα στην τελική του μορφή επιφυλάσσει μια επιλεκτικά δυσμενή μεταχείριση για όσους εντάσσονται στη Β’ Κατηγορία, καθόσον μεταξύ εισαγωγικού και καταληκτικού κλιμακίου ο ΒΜ αποκλίνει σημαντικά. Επίσης σχεδόν κανένας από τους απόφοιτους ΣΜΥ που είναι ενταγμένοι βαθμολογικά στον Ν.2439/96 δεν θα καταφέρει να λάβει το κλιμάκιο «1» λόγω αυτεπάγγελτης αποστρατείας  στα 35 έτη υπηρεσίας.

Για την άρση της συγκεκριμένης αδικίας, προτείνεται η σταδιακή αναπροσαρμογή και επαύξηση των κλιμακίων της Β’ Κατηγορίας, αρχής γενομένης από το 10ο κλιμάκιο κατά 1%, το 9ο κλιμάκιο κατά 2%, το 8ο κλιμάκιο κατά 3% κ.ο.κ, ώστε σταδιακά το 1ο κλιμάκιο να αυξηθεί κατά 10% και έτσι το ανάπτυγμα της Β’ Κατηγορίας να προσεγγίσει -κατ’ αναλογία- το αντίστοιχο της Α΄ Κατηγορίας, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα με το ισχύον μισθολόγιο. Επίσης να ληφθεί υπόψη  κατά την σύνταξη του νέου μισθολογίου και να επέλθει τροποποίηση των μισθολογικών κλιμακίων σε αντιστοιχία με τα χρόνια υπηρεσίας και τον κατεχόμενο βαθμό ως εξής:

1. Λήψη μισθολογικού κλιμακίου «3» για τον βαθμό του Ταγματάρχη από τα 33 έτη υπηρεσίας αντί των 34 ετών που έχει ορισθεί σήμερα.

2. Λήψη μισθολογικού κλιμακίου «1» για τον βαθμό του Συνταγματάρχη από τα 35 έτη υπηρεσίας αντί των 36 ετών που έχει ορισθεί σήμερα.   

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την, εκ μέρους σας, ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό την αποτροπή θεσμοθέτησης ρυθμίσεων που διαιωνίζουν μία κυριαρχική αντίληψη εις βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ,  διευρύνουν επιλεκτικά το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν συνάδουν με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των κρατικών οργάνων και φορέων της δημοσίας διοίκησης.

Κύριε υπουργέ ο προϋπολογισμός ψηφίζεται, τα προβλήματα τα γνωρίζεται προχωρήστε στην επίλυση τους.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για περεταίρω εξειδίκευση των θέσεων μας εφόσον το κρίνεται σκόπιμο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο- Πρόεδρος   Ευάγγελος Στέφος 6936504322 -Ο- Γεν. Γραμματέας   Γεώργιος  Κυλινδρής 6937319540