13.3 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠ.Ο.Ε.Σ. - Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Π.Ο.Ε.Σ. – Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Με αφορμή αφενός πρόσφατες απαντήσεις του Υπουργού Υγείας, αφετέρου τη “μυστική σύσκεψη” που αποκαλύφθηκε από ΜΜΕ και φέρεται να αφορούσε το μέλλον των στρατιωτικών νοσοκομείων, η ΠΟΕΣ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι συγχαίρει το Διευθυντή Υγειονομικού του ΓΕΝ και κατ’ επέκταση την Ηγεσία του ΓΕΝ για τη μη συμμετοχή στη σύσκεψη αυτή, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία στα όσα δυσμενή κυοφορούνται. Δηλώνει δε, ότι θα σταθεί θεσμικά δίπλα στην Ηγεσία των ΕΔ, εφόσον προασπίζεται τα δικαιώματα του προσωπικού. Το γεγονός ότι, παρά τις μη πειστικές διαψεύσεις της πολιτικής Ηγεσίας, οι εξελίξεις δείχνουν να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, δείχνουν ξεκάθαρα τι έρχεται στο μέλλον. Η ΠΟΕΣ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό, όπως κι αν ονομαστεί (ενιαία Διοίκηση, ενοποίηση, δημιουργία κοινού Σώματος, ενσωμάτωση κλπ) και ζητάει από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ξεκαθαρίσουν την στάση τους στο θέμα.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ :   Στρατιωτικά Νοσοκομεία

ΣΧΕΤ.:   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1028/2023 έγγραφό μας

         β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1159/2023 έγγραφό μας

  γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας

         δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2024 έγγραφό μας

         ε.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 225/2024 έγγραφό μας

         στ. Αρ.πρωτ. 8235/13.03.2024/Υπ. Υγείας

         ζ.  Αρ.πρωτ. 10472/28.03.2024/Υπ. Υγείας

         η.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 023/2024 έγγραφο ΕΣΠΕΕΝΠΑ

              Κύριε Υπουργέ.

              Κύριοι Αρχηγοί.

      Προσφάτως πληροφορηθήκαμε μέσα από ρεπορτάζ ιστοτόπου άμυνας τη διενέργεια «μυστικής σύσκεψης» που φέρεται να αφορούσε το μέλλον των στρατιωτικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως, στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΓΕΝ/ΔΥΓ) γεγονός που (κατά το άρθρο) υποδηλώνει ξεκάθαρη αντίδραση του ΓΕΝ έναντι των κυοφορούμενων αλλαγών.

      Στο πρόσφατο παρελθόν η Ομοσπονδία μας έχει αποκαλύψει το κυοφορούμενο μέλλον για τα στρατιωτικά νοσοκομεία με λεπτομέρεια. Παρά τις μη πειστικές προσπάθειες διάψευσης, τα γεγονότα δείχνουν ότι το θέμα τρέχει και μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς, για λόγους που, πλέον, δεν προκαλούν καμία απορία σε όποιον αντιλαμβάνεται τι επιφυλάσσει το μέλλον, πιθανώς δε και σύντομα.

      Υπενθυμίζουμε ότι, με το (γ) σχετικό είχαμε σχολιάσει τη «διαρροή» νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ σε ΜΜΕ, στο πλαίσιο του οποίου γινόταν ξεκάθαρα λόγος για ενοποίηση και μάλιστα περιγραφόταν το πρώτο βήμα, αυτό της έναρξης του οικονομικού στραγγαλισμού διά της διαγραφής μέρους των οφειλών (20%) του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλην του ΝΙΜΤΣ, που για λόγους που έχουμε, επίσης, αποκαλύψει αντιμετωπίζεται «κατ’ εξαίρεσιν».

      Το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Υγείας σε δύο απαντήσεις του σε ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου (του βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής με την Ελληνική Λύση, κ. Σ.Φωτόπουλου) στην προσπάθειά του να διαψεύσει τα γεγονότα, τα επιβεβαίωσε πλήρως:

              α.   Ως προς το θέμα των πληρωμών έναντι των στρατιωτικών νοσοκομείων που θέσαμε, απάντησε ότι «ο ΕΟΠΥΥ υπήρξε διαχρονικά συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στα στρατιωτικά νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΙΤΣ καθώς […] έχει αποδώσει συνολικό ποσό άνω των 657 εκατ. € που προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους», συμπληρώνοντας κάποια επιπλέον στοιχεία για το 2024 [σχετικό (στ)].

              β.   Επιβεβαίωσε ότι υφίστανται συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία από το 2012 μέχρι σήμερα, τα οποία ανέρχονται σε περισσότερα από 205 εκατομμύρια ευρώ [σχετικό (ζ)].

      Συνδυαστικά τα προαναφερθέντα δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα:

  • Για τις δαπάνες που έχουν δημιουργηθεί από το 2012 κι έπειτα έναντι των στρατιωτικών νοσοκομείων, έχει αποπληρωθεί μόνο το 75% του συνόλου, κι αυτό ως ληξιπρόθεσμο και υπό την παραδοχή ότι τα ποσά που αναφέρονται στα δύο έγγραφα είναι όντως το σύνολο των οφειλών.
  • Με τη ρύθμιση του άρθρου 66 του νομοσχεδίου «καινοτομίας», εφόσον αυτή ψηφιστεί, από τα περίπου 144 εκατομμύρια ευρώ του χρέους του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή πλην οφειλών προς το ΝΙΜΤΣ), σχεδόν τα 29 προορίζονται για διαγραφή, διότι το Κράτος θέλει και μπορεί να το κάνει.
  • Η μεγαλύτερη σύμπτωση όλων: τόσο οι απαντήσεις του κ. Υπουργού, όσο και το άθλιο άρθρο 66 της «διαρροής», αφορούν τις δαπάνες διαστήματος 2012-22, δηλαδή υπηρεσίες που έχουν καλυφθεί οικονομικά από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο πλαίσιο της, καθ’ ημάς, καταχρηστικής συμμετοχής τους στο ΕΣΥ.

      Μέσα σε αυτές τις δυστοπικές συνθήκες που, επαναλαμβάνουμε, θα οδηγήσουν στην τελική ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο ενός γενικότερου ανομολόγητου «εξορθολογισμού» που όμως θα παρουσιαστεί ως
«αναγκαστική λύση ελλείψει άλλων» που θα δημιουργήσει συνθήκες για περαιτέρω συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας με το πρόσχημα των λόγων δημοσιονομικού συμφέροντος, φαίνεται ότι έλαβε χώρα η «μυστική συνάντηση της 27ης Μαρτίου», η οποία αποτέλεσε και το αντικείμενο της εύλογα οργισμένης αντίδρασης της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής με το (η) σχετικό, το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα.

      Με το ανωτέρω έγγραφο η Ένωση, εκπροσωπώντας τα στελέχη του ΠΝ βεβαίως, υπενθυμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το ΝΝΑ, απαιτώντας την προστασία των στρατιωτικών νοσοκομείων συνολικά και τη διασφάλισης της αυτονομίας τους, ακριβώς διότι ανήκουν στις ΕΔ και όχι στην Πολιτεία. Ωστόσο, το ζητούμενο εδώ δεν είναι μόνο το ΝΝΑ και το γεγονός ότι χτίστηκε με δαπάνες των στρατιωτικών του ΠΝ, του ΜΤΝ και του Ταμείου Εθνικού Στόλου, αλλά τα στρατιωτικά νοσοκομεία γενικότερα, αφού το καθένα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχει τη δική του πορεία στο χρόνο και τη δική του ξεχωριστή σύνδεση με τα στελέχη του Όπλου του.

      Στο πνεύμα των ανωτέρω, θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά τη θέση μας ότι κάθε σενάριο που εμπλέκει την αλλαγή καθεστώτος στα στρατιωτικά νοσοκομεία (και όχι μόνο) οφείλει να εγκαταλειφθεί άμεσα. Κανένα τέχνασμα μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί αυτή η αλλαγή, όπως κι αν αυτό ονομαστεί (ενιαία Διοίκηση, ενοποίηση, δημιουργία κοινού Σώματος, ενσωμάτωση κλπ) δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

      Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπως ορθώς έσπευσε η ΕΣΠΕΕΝΠΑ να πράξει, έτσι και ως Ομοσπονδία συγχαίρουμε το Διευθυντή του Υγειονομικού του ΓΕΝ για την υπεύθυνη στάση του να μην συμμετάσχει στην ανωτέρω σύσκεψη για λόγους αντίδρασης προς τα κυοφορούμενα σχέδια, όπως αναφέρει η αρθρογραφία. Δηλώνουμε δε, προς πάσα κατεύθυνση ότι θα σταθούμε θεσμικά εξίσου αρωγοί στο έργο της Ηγεσίας των ΕΔ να προασπίσει τα συμφέροντα των στρατιωτικών. Ουδείς αμφιβάλλει ότι το επόμενο διάστημα θα φέρει πολλά αρμόδια πρόσωπα προ των ευθυνών τους. Ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι η ΠΟΕΣ θα είναι δίπλα σε όσα εξ αυτών σταθούν στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και για το λόγο αυτό η στάση τους θα πρέπει να γίνει γνωστή εκ των προτέρων.

              Κύριε Υπουργέ.

              Κύριοι Αρχηγοί.

      Σας καλούμε δημόσια να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα του στρατιωτικού προσωπικού και να μην συμμετάσχετε σε αυτό το προ πολλού προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα της στοχοποίησης της δημόσιας Υγείας, που εμφανώς συμπαρασέρνει και τις ΕΔ. Μην επιτρέψετε την ολοκλήρωση αυτού του καλά οργανωμένου «εγκλήματος». Η Δημόσια Υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μείζον, συνταγματικώς κατοχυρωμένο, ανθρώπινο Δικαίωμα και απαιτούμε να παραμείνει έτσι. Όσον, αφορά τα αιτήματά μας για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την Υγεία γενικότερα, εξυπακούεται ότι παραμένουν ως έχουν.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.