13.3 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠ.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ - Έχετε την πολιτική βούληση να δώσετε λύση στους...

Π.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ – Έχετε την πολιτική βούληση να δώσετε λύση στους ΕΠΟΠ; – Τολμήστε το τώρα

Έγγραφο του Έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δημιούργησε έντονη ανησυχία ότι όταν πληρωθεί ο χρόνος προς αποστρατεία Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) οι φόβοι τους θα επαληθευτούν.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου, που όπως η ίδια λέει προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι θα καταθέσει άμεσα προς ψήφιση, του ζητά να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμη και με τη μορφή οδηγιών/κατευθύνσεών του προς τα Γενικά Επιτελεία (εκτός εάν τούτο ήδη το έχει πράξει), ώστε αυτά (τα ΓΕ) καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξασφάλιση των ΕΠ.ΟΠ.

Όλο το έγγραφο της ΠΟΕΣ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 701

Πίνακας αποδεκτών Αθήνα, 14 Μαΐου 2021

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Συνταξιοδοτικά Θέματα Επαγγελματιών Οπλιτών

ΣΧΕΤ : α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 975/17.6.2020 έγγραφό μας

β. Ερώτηση 7655/23.6.2020 της Βουλής των Ελλήνων (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

γ. Απάντηση Φ.900α/2598/17160/13.7.2020 (ΥΕΘΑ)

δ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 22315/23.4.2021 έγγραφο ΥΠ.Ε.Κ.Υ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με το (α) σχετικό έγγραφό μας αναδείξαμε ένα μείζον πρόβλημα που αφορά στα ηλικιακά όρια των συναδέλφων μας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία τους με την κατάληψη του 50ου έτους τους, χωρίς προηγούμενη κρίση με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας, ζητώντας να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσετε με κάθε μέσο και τρόπο, ως πολιτικός προϊστάμενός τους, τη δυνατότητα λήψης μια αξιοπρεπούς σύνταξης, ειδικώς για τα στελέχη που εισήλθαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε μεγάλη ηλικία.

Με τη (γ) σχετική απάντησή σας, επί της (β) όμοιας ερώτησης του βουλευτού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και απόστρατου συναδέλφου μας Αντώνη Μυλωνάκη, για το εν θέματι αντικείμενο, μεταξύ των άλλων απαντήσατε ότι: «… τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα, ιδιαίτερα οικονομικά, και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μελλοντική εξέταση του ζητήματος δύναται να προσκληθεί κατόπιν στοιχειοθετημένων προτάσεων των Γενικών Επιτελείων …».

Ωστόσο, το (δ) σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο σας κοινοποιούμε συνημμένως, μας δημιουργεί έντονη ανησυχία ότι όταν πληρωθεί ο χρόνος προς αποστρατεία συναδέλφων μας Επαγγελματιών Οπλιτών οι φόβοι μας θα επαληθευτούν.

Κατόπιν τούτου και ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου, που όπως προαναγγείλατε θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση, παρακαλούμε όπως καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμη και με τη μορφή οδηγιών/κατευθύνσεών σας προς τα Γενικά Επιτελεία (εκτός εάν τούτο ήδη το έχετε πράξει), ώστε αυτά (τα ΓΕ) καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξασφάλιση των ως άνω συναδέλφων μας.

Πέραν των ανωτέρω όμως κε Υπουργέ, το όλο ζήτημα δύναται να επιλυθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Άλλωστε αυτό μας λέει και το Υπουργείο Εργασίας με το (δ) σχετικό έγγραφό του: «… όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των ΕΔ ρυθμίζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ….». Το ίδιο ακριβώς θέμα παρουσιάστηκε και με τους συναδέλφους μας Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), άρα υπάρχει δεδικασμένο, το οποίο επιλύθηκε την τελευταία στιγμή, κατά τη συζήτηση ανάλογου συναφούς νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία είχε την τιμή να παρασταθεί και να καταθέσει πρόταση η Ομοσπονδία μας, η οποία (πρόταση) με περίσσιο θάρρος και ισχυρή πολιτική βούληση αποδέχθηκε ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Ρήγας και την εισήγαγε (την πρότασή μας) με τη μορφή τροπολογίας και σήμερα εκατοντάδες συνάδελφοί μας ΕΜΘ καρπώνονται. Τολμήστε το κε Υπουργέ. Βούληση χρειάζεται. Μην αφήσετε να περάσει ο χρόνος. Έχτε και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους ωσαύτως κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800Ο Γεν. Γραμματέας Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αποδέκτες για Ενέργεια

ΥΕΘΑ

Αποδέκτες για Πληροφορία

ΥΦΕΘΑ

Βουλευτές της ΒτΕ

ΓΔΟΣΥ/Δντής

Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

Π.Ο.Ε.Σ.

Περιφερειακές ενώσεις – μέλη μας (για ενημέρωση των μελών τους)

Περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών (για ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί συντάκτες

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]