13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Π.Ο.Ε.Σ. + Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.: Ανησυχία στα στρατόπεδα της Ξάνθης

Π.Ο.Ε.Σ. + Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.: Ανησυχία στα στρατόπεδα της Ξάνθης

ΘΕΜΑ : Μέτρα Προστασίας του Προσωπικού από την Covid-19

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 206/31.3.2020 έγγραφο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.

1. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένως, μας γνωρίζεται ότι:

α. Ήδη, σύμφωνα με φήμες, καθώς ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει στο προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατόπεδα της Π.Ε. Ξάνθης, υπάρχουν συνολικά πάνω από έξι (6) θετικοί συνάδελφοί μας στον κορωνοϊό, οι οποίοι υπηρετούν σε τουλάχιστον τρία (3) διαφορετικά Στρατόπεδα.

β. Παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας, τόσο τις δικές μας, όσο και τις δικές σας, η Υπηρεσία φαίνεται ότι δεν τήρησε ή τήρησε ελλιπώς τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς ακόμα και σήμερα, οι θάλαμοι φιλοξενούν συνωστισμένο προσωπικό, πραγματοποιούνται αναφορές Μονάδων όπου συμμετέχει αντίστοιχα πολυπληθές προσωπικό, πραγματοποιείται το ΣΠΕΝ, πραγματοποιούνται βολές ατομικού τυφεκίου, γίνονται μαζικές μεταφορές προσωπικού με υπηρεσιακά οχήματα στοιβάζοντας το ουσιαστικά στα πήγματά τους, δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προσωπικού σε χώρους όπως τουαλέτες, μαγειρεία και κυλικεία, ενώ δεν τηρήθηκε προσωπικό ασφαλείας στις οικείες του, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ασθενείς συναδέλφους τους, τα δε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικό, γάντια, μάσκες) είναι ανεπαρκή.

γ. Επιπλέον, παρά τον μεγάλο αριθμό των εμπύρετων συναδέλφων μας και στρατιωτών που κλίνονται στο ΚΙΧΝΕ και στο ΣΤΕΠ της Φρουράς Ξάνθης, παρά τον αριθμό ύποπτων κρουσμάτων για τα οποία αναμένει η Υπηρεσία αποτελέσματα, οι ρυθμοί και οι συνήθειες των περισσοτέρων Μονάδων φαίνεται ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί, δίδοντας την αίσθηση παντελούς αδιαφορίας και απώλειας συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης.

δ. Η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, θεωρείται από τις πληγείσες στον κορωνοϊό, ενώ οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην κατεύθυνση της μη εξάπλωσης του ιού. Τονίζεται ότι το «Αμοιρίδιο» κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης μετατρέπεται –προληπτικά- σε πρόχειρο νοσοκομείο, έτοιμο να περιθάλψει συμπολίτες μας εφόσον χρειαστεί. Η δε κοινότητα του Εχίνου, διανύει την πρώτη εβδομάδα καραντίνας, ενώ σε ξενοδοχεία της πόλης μας φιλοξενούνται συμπολίτες φοιτητές μας, επαναπατριζόμενοι από την Τουρκία.

ε. Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι η Ξάνθη αποτελεί πόλη ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος και χρήζει επιπλέον και αυξημένης υγειονομικής πρόληψης, καθώς η οποιαδήποτε έξαρση μετάδοσης του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας.

2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των υπηρετούντων συναδέλφων μας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αποτελεί ένα υπολογίσιμο ποσοστό ανάμεσα στους κατοίκους της και ότι αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην ευρύτερη κοινωνία (επισκέψεις σε σουπερ μάρκετ, φαρμακεία κλπ), η ΕΣΠΕΕΞ προτείνει όπως:

α. Περιοριστεί η προσέλευση του προσωπικού των Μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης σε επίπεδο οργάνων ασφαλείας, περιορίζοντας το λοιπό προσωπικό στις οικείες τους.

β. Σταματήσουν οι μεταθέσεις στρατιωτών σε Μονάδες έτερων Π.Ε., περιορίζοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Ξάνθης.

γ. Απολυμανθούν όλοι οι χώροι των Στρατοπέδων και να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας στο σύνολο του προσωπικού, ενημερώνοντάς το ταυτόχρονα για τον ορθό τρόπο χρήσης τους.

……………………

ΘΕΜΑ : Μέτρα Προστασίας του Προσωπικού από την Covid-19

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Μέλη – συνάδελφοί μας που υπηρετούν σε Μονάδες – Ανεξάρτητες Υπομονάδες της Π.Ε. Ξάνθης, μας μετέφεραν την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους, σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν, λαμβάνονται και πρόκειται να ληφθούν, στο πλαίσιο, τόσο της μη εξάπλωσης του κορωνοϊού, όσο και της αντιμετώπισης των κρουσμάτων αυτού.

Ήδη, σύμφωνα με φήμες, καθώς ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει τόσο στο προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατόπεδα της Π.Ε. μας, όσο και σε εμάς, ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησής τους, υπάρχουν συνολικά πάνω από 6 θετικοί συνάδελφοί μας στην Covid-19, οι οποίοι υπηρετούν σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά Στρατόπεδα. Από τις ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί σε κάποια από αυτά (περιορισμός λειτουργίας μιας εκ των Μονάδων με εφαρμογή καραντίνας του προσωπικού της στις οικίες του, απομόνωση εμπύρετων περιστατικών σε ιδιαίτερους χώρους), γίνεται αντιληπτό ότι η όποια κινητικότητα οφείλεται όχι στην προσπάθεια περιορισμού πλέον της μετάδοσης της ασθένειας έξω από τα στρατόπεδα προς τα μέσα, αλλά από τον περιορισμό της εξάπλωσής της εντός αυτών.

Παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας, τόσο τις δικές μας, όσο και τις δικές σας, η Υπηρεσία φαίνεται ότι δεν τήρησε ή τήρησε ελλιπώς τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς ακόμα και σήμερα, οι θάλαμοι φιλοξενούν συνωστισμένο προσωπικό, πραγματοποιούνται αναφορές Μονάδων όπου συμμετέχει αντίστοιχα πολυπληθές προσωπικό, πραγματοποιείται το ΣΠΕΝ, πραγματοποιούνται βολές ατομικού τυφεκίου, γίνονται μαζικές μεταφορές προσωπικού με υπηρεσιακά οχήματα στοιβάζοντας το ουσιαστικά στα πήγματά τους, δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προσωπικού σε χώρους όπως τουαλέτες, μαγειρεία και κυλικεία, ενώ δεν τηρήθηκε προσωπικό ασφαλείας στις οικείες του, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ασθενείς συναδέλφους τους. Τα δε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικό, γάντια, μάσκες) είναι ανεπαρκή.

Επιπλέον, παρά τον μεγάλο αριθμό των εμπύρετων συναδέλφων μας και στρατιωτών που κλίνονται στο ΚΙΧΝΕ και στο ΣΤΕΠ της Φρουράς, παρά τον αριθμό ύποπτων κρουσμάτων για τα οποία αναμένει η Υπηρεσία αποτελέσματα, οι ρυθμοί και οι συνήθειες των περισσοτέρων Μονάδων φαίνεται ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί, δίδοντας την αίσθηση παντελούς αδιαφορίας και απώλειας συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, θεωρείται από τις πληγείσες στον κορωνοϊό, ενώ οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην κατεύθυνση της μη εξάπλωσης του ιού. Τονίζεται ότι το «Αμοιρίδιο» κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης μετατρέπεται –προληπτικά- σε πρόχειρο νοσοκομείο, έτοιμο να περιθάλψει συμπολίτες μας εφόσον χρειαστεί. Η δε κοινότητα του Εχίνου, διανύει την πρώτη εβδομάδα καραντίνας, ενώ σε ξενοδοχεία της πόλης μας φιλοξενούνται συμπολίτες φοιτητές μας, επαναπατριζόμενοι από την Τουρκία.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι η Ξάνθη αποτελεί πόλη ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος και χρήζει επιπλέον και αυξημένης υγειονομικής πρόληψης, καθώς η οποιαδήποτε έξαρση μετάδοσης του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νικολάου Ευφραιμίδη, η επιβολή καραντίνας στην Π.Ε. είναι θέμα ημερών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των υπηρετούντων συναδέλφων μας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αποτελεί ένα υπολογίσιμο ποσοστό ανάμεσα στους κατοίκους της και ότι αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην ευρύτερη κοινωνία (επισκέψεις σε σουπερ μάρκετ, φαρμακεία κλπ), παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου ΑΜΕΣΑ:

α. Να περιοριστεί η προσέλευση του προσωπικού των Μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης σε επίπεδο οργάνων ασφαλείας, περιορίζοντας το λοιπό προσωπικό στις οικείες τους.

β. Να σταματήσουν οι μεταθέσεις στρατιωτών σε Μονάδες έτερων Π.Ε., περιορίζοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Ξάνθης.

γ. Να απολυμανθούν όλοι οι χώροι των Στρατοπέδων και να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας στο σύνολο του προσωπικού, ενημερώνοντάς το ταυτόχρονα για τον ορθό τρόπο χρήσης τους.

ΠΟΕΣ 532/2020 ΕΣΠΕΕΞ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΞΑΝΘΗΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd

ΕΣΠΕΕΞ 206/2020 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd

Επισυναπτόμενα αρχεία532-2020-ΕΣΠΕΕΞ-ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ-ΞΑΝΘΗΣ.pdf206-2020-ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ-ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ-ΣΤΑ-ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ-ΤΗΣ-ΞΑΝΘΗΣ.pdf