13.3 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Πρώτος σε δημοσκόπηση 9000 πολιτών ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πρώτος σε δημοσκόπηση 9000 πολιτών ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Του Ηλία Προύφα

Πρώτος στην αξιολόγηση των υπουργών από τους πολίτες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε δημοσκόπηση 8831 ατόμων, που διενήργησε το έγκυρο ΘΕΜΑ Radio 104.6, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, λαμβάνει τις περισσότερες θετικές ψήφους των ερωτηθέντων ατόμων, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ως ο καταλληλότερος υπουργός.

Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη σε όσους γνωρίζουν τα της άμυνας, αφού στον ενάμιση περίπου χρόνο της θητείας του ως επικεφαλής του Ελληνικού Πενταγώνου, έχει καταγράψει μια ανοδική πορεία, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο στην εκτίμηση του κόσμου τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως έχουμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν παρακολουθώντας και καταγράφοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ, ο ήπιος, ειλικρινής και αποφασιστικός, όπου απαιτείται, χαρακτήρας του πολιτικού Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε συνδυασμό με το άριστο επιτελείο του (Θανάσης Βάλαρης, Μάνος Πιτσιδιανάκης κλπ), έχτισαν μέσα από σκληρή δουλειά υπέρ της Εθνικής Άμυνας, το προφίλ του υπουργού, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες το επικροτούν.

Η αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο, οι δύο καλοκαιρινοί ”συναγερμοί” στις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας κάτι που επετεύχθη επιτυχώς, οι επαφές του με ξένους υπουργούς, που είχαν ως αποτέλεσμα την σύναψη σημαντικών επικερδών συμφωνιών για τη χώρα, το εξοπλιστικό πρόγραμμα με την ενίσχυση και με έμψυχο δυναμικό των ΕΔ, η αντιμετώπιση από πλευράς ΕΔ της κρίσης στον καταυλισμό της Μόριας, έβγαλαν τη χώρα ασπροπρόσωπη, καταγράφονται στα θετικά του Υπουργού.

Οι πολίτες δεν παρέλειψαν επίσης να προσμετρήσουν τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πανδημία του Κορονοϊού, με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, εργοστάσια για την παρασκευή ειδικών σκευασμάτων και τη διάθεση προσωπικού υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Σημαντικό κομμάτι επίσης, η στήριξη με πολλούς τρόπους του προσωπικού και των τριών κλάδων των ΕΔ και κυρίως των χαμηλόβαθμων στελεχών.

Σύμμαχοί του σε αυτή την προσπάθεια πρώτα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει απόλυτα καθώς και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ακολουθεί το δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

ΘΕΜΑ Radio 104.6: Πρώτος ο N. Παναγιωτόπουλος, μετά ο Άδωνις στο γκάλοπ για τους υπουργούς

To γκάλοπ διεξήχθη στο Facebook και ψήφισαν 8831 χρήστες

Με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναδεικνύεται δημοφιλέστερος στους χρήστες του διαδικτύου που έλαβαν μέρος στο γκάλοπ του ΘΕΜΑ Radio 104.6, και με πολλές θετικές και αρνητικές εκπλήξεις στην κατάταξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ολοκληρώθηκε μία συγκλονιστική τετραήμερη αναμέτρηση για την αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση που διοργάνωσε το ΘΕΜΑ Radio 104.6 είχε σκοπό να «μετρήσει» τρόπον τινά την απήχηση που έχουν οι υπουργοί στο χρήστες των social media, καθώς η όλη διαδικασία έγινε μέσω του Facebook και πήραν μέρος μόνο όσοι έχουν λογαριασμό στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο. Προφανώς δεν αποτελεί μία κλασική έρευνα κοινής γνώμης, ούτε είχε σκοπό να εμφανιστεί ως τέτοια. Φυσικά ο κάθε συμμετέχων είχε δικαίωμα να λάβει μέρος μόνο μία φορά.

Το γεγονός ότι έλαβαν μέρος σχεδόν 9000 άνθρωποι (8831 για την ακρίβεια), καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η διαδικασία και προφανώς κάποιες τάσεις που υπάρχουν για την εικόνα και το έργο των υπουργών σε ένα σημαντικό κομμάτι κόσμου. Το πώς «περνάνε» δηλαδή οι υπουργοί στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, οι «φίλοι» που τους ακολουθούν, η αποδοχή τους από το κοινό, αλλά και τι μηχανισμό ενδεχομένως διαθέτουν και μπορούν να κινητοποιήσουν είναι σημεία που μέτρησαν στις προτιμήσεις. Με δεδομένη τη μεγάλη συμμετοχή οι θέσεις που έλαβαν οι υπουργοί μπορεί να ερμηνευτεί και ως μία γενικότερη αίσθηση που υπάρχει γι’ αυτούς το συγκεκριμένο διάστημα. Για παράδειγμα ο κ. Παναγιωτόπουλος χειρίζεται τους τελευταίους μήνες τα κρίσιμα θέματα της εθνικής άμυνας και το μέτωπο στα ελληνοτουρκικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει τη μεγάλη προσοχή της κοινής γνώμης, η οποία βλέπει στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού τις προσπάθειες ολόκληρης της χώρας.

Ο δεύτερος στη δημοσκόπηση Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχασε μόλις την τελευταία στιγμή την πρωτιά, είναι γνωστό ότι διαθέτει ισχυρή δύναμη στα social, αλλά και ότι παραμένει δημοφιλής στις τάξεις του εκλογικού σώματος. Οι άλλοι τρεις που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα (Πιερρακάκης, Δένδιας, Χρυσοχοίδης) είναι από τους υπουργούς που έχουν θετική παρουσία.

Σημειωτέον ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι χρήστες που ψήφισαν, άφησαν και τα στοιχεία τους (που είναι στη διάθεση του συστήματος) προκειμένου να λάβουν μέρος στην κλήρωση για τα δέκα δώρα, που προέβλεπε η διαδικασία.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος των «ψήφων», που έδινε κάθε συμμετέχων στη διαδικασία είναι περίπου 1,8 και ενώ μπορούσε να «ψηφίσει» έως τρεις υπουργούς. Οι περισσότεροι δηλαδή δεν επέλεξαν το «μονοκούκι», άρα δεν ανήκουν στο σκληρό μηχανισμό κάποιου υπουργού, αλλά έκαναν τις επιλογές τους με ευρύτερα πολιτικά κριτήρια.

Τα αποτελέσματα

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 1825 ψήφους και ποσοστό προτίμησης 20,7% κεφαλαιοποίησε προφανώς τη συμπάθεια των Ελλήνων στο πρόσωπό του για το συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει για την άμυνα της χώρας απέναντι στις τουρκικές επιβουλές αυτού του διαστήματος. Η πρωτιά του αποτελεί εν μέρει και έκπληξη πάντως, καθώς πρόκειται για ένα νεαρό ανερχόμενο πολιτικό της κυβερνώσας παράταξης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης που έδωσε μάχη για την πρώτη θέση μέχρι την τελευταία στιγμή (1812 ψήφοι) βρέθηκε αρκετές στιγμές πρώτος και αντιπαρατέθηκε στα ίσα με τον υπουργό Άμυνας. Ο κ. Γεωργιάδης απέδειξε ότι διαθέτει μεγάλη απήχηση τουλάχιστον στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά με τις πολύ δυναμικές θέσεις που εκφράζει σε πολιτικά και ιδεολογικά θέματα.

Στην τρίτη θέση πλασαρίστηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαιώνοντας ένα γενικότερο κλίμα συμπάθειας προς το πρόσωπό του, λόγω των πολιτικών για την ψηφιοποίηση του κράτους. Το γεγονός ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς, αφού δεν είναι κομματικό στέλεχος, μετράει στα υπέρ του.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το εκλογικό σώμα, αφού ως υπουργός Εξωτερικών καταγράφει σημαντικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επιβεβαίωσε με την πέμπτη θέση ότι παραμένει σταθερά από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως φαίνεται και στα περισσότερα γκάλοπ των εταιριών ερευνών.

Θετική έκπληξη ήρθε από τον Κώστα Τσιάρα, ο οποίος με την έκτη θέση φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετριοπαθής και προσεκτικός αξιοποίησε και τη συγκυρία, αφού επί των δικών του ημερών στο δύσκολο αυτό υπουργείο καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε μία φοβερή αντεπίθεση την τελευταία μέρα του γκάλοπ, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι παραμένει αρκετά ψηλά στο «χρηματιστήριο αξιών» των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Και οι επτά πρώτοι έσπασαν το φράγμα των 1000 ψήφων.

Στην όγδοη θέση είναι μία έκπληξη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έκανε αντεπίθεση την τελευταία ημέρα και κατάφερε να βρεθεί πολύ ψηλά σε σχέση με άλλα μεγάλα ονόματα της κυβέρνησης. Η κυρία Μενδώνη έχει αμφισβητηθεί πολύ τελευταία και το πλασάρισμά της ίσως σημαίνει ότι διατηρεί ακόμα δυνάμεις και απήχηση.

Ακολουθεί η μία ακόμη μεγάλη έκπληξη του γκάλοπ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έως την Τετάρτη βρισκόταν πολύ χαμηλά, αλλά κατάφερε να κερδίσει έδαφος την τελευταία ημέρα. Ο κ. Θεοχάρης διαχειρίστηκε το δύσκολο εγχείρημα ανοίγματος του τουρισμού στην περίοδο της πανδημίας και πιθανόν αυτό ήταν κάτι που πιστώθηκε.

Στη δέκατη θέση περιορίστηκε τελικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ήταν για το πρώτο τριήμερο πιο ψηλά, αλλά φάνηκε να μην αντέχει στο τέλος.

Ο Βασίλης Κικίλιας είναι πιθανό να πληρώνει την έξαρση της πανδημίας με την 11η θέση στην οποία περιορίστηκε τελικά, αλλά αυτό μένει να φανεί και στις έρευνες κοινής γνώμης των εταιριών, οι οποίες μέχρι τώρα τον έβρισκαν στις πρώτες θέσεις της δημοφιλίας των υπουργών. Εκεί θα φανεί εάν το καμπανάκι από το γκάλοπ του ΘΕΜΑ Radio 104.6 στο διαδίκτυο αποτυπώνει κάποια υπαρκτή και μόνιμη τάση ή είναι απλώς συγκυριακό φαινόμενο για τον νεαρό και φιλόδοξο υπουργό Υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απέφυγε τα χειρότερα, αλλά η 12η θέση δείχνει ότι ακόμα κινείται σε ένα εύθραυστο πεδίο και πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να ξεπεράσει φθορές των τελευταίων μηνών. Δεν είναι πάντως από τους χαμένους του γκάλοπ.

Στη συνέχεια αρχίζουν τα δύσκολα. Η 13η θέση στην οποία περιορίστηκε ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής δείχνει ότι ο υπουργός Μεταφορών οφείλει να προβληματιστεί για τις πολιτικές του στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι μόνο. Η επίδοσή του αυτή, ενώ διαχειρίζεται τομείς της καθημερινότητας και διαθέτει ένα ιστορικό όνομα για την παράταξη, μάλλον δεν είναι από τις καλύτερες που θα περίμενε και ο ίδιος.

Ο Μάκης Βορίδης με την 14η θέση φανερώνει ότι δεν διαθέτει ιδιαίτερη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο «εγκλωβισμός» του σε ένα περιφερειακό υπουργείο όπως αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης δεν βοηθά στο πολιτικό του προφίλ.

Χαμηλών τόνων και επίσης σε «περιφερειακό» υπουργείο (το Ναυτιλίας) ο Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε στην 15η θέση μάλλον αναμενόμενα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατετάγη στην 16η θέση επιβεβαιώνοντας πιθανόν εκείνους που λένε ότι έχει προβλήματα με τους χειρισμούς των σχολείων στον καιρό της πανδημίας, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και άλλα παρόμοια θέματα.

Η 17η θέση στην οποία βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας είναι εξαιρετικά πιθανό να αντιπροσωπεύει απλώς το γεγονός ότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι εξακολουθεί να μην έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην κοινή γνώμη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στην προτελευταία θέση, όντας μία από την αρνητικές εκπλήξεις του γκάλοπ. Δεν αποκλείεται απλώς να πληρώνει το φιάσκο με τις μάσκες και το ότι έχει μάλλον «τραβηχτεί» κάπως από τα «φώτα» αυτή την περίοδο.

Ο τελευταίος του γκάλοπ Νότης Μηταράκης φαίνεται να πληρώνει τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση με τη μεταναστευτική της πολιτική και τις συγκρούσεις με πολλές τοπικές κοινωνίες.

Η κλήρωση για τα δέκα δώρα

Οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία, είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν και το ενδιαφέρον για την κλήρωση των δώρων, που προέβλεπε η διαδικασία, αφήνοντας τα στοιχεία τους στο σχετικό αρχείο. Πρόκειται για τα εξής δώρα:

· Ένα πενταήμερο ταξίδι στα Γιάννενα, προσφορά του Manessistravel. Περιλαμβάνει διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο και ημιδιατροφή.

· Έξι δωροεπιταγέςPublic, αξίας 50 ευρώ έκαστη.

· Τρία καλάθια με προϊόντα της Ηπείρου, προσφορά του AcheloosValleyHouse, ένα κατάλυμα AIRBNB στην κοιλάδα του Αχελώου που ανοίγει σύντομα τις πόρτες του.

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης ανακοινώθηκαν χθες Παρασκευή 9 Οκτωβρίου από τη συχνότητα του ΘΕΜΑ 104.6 (στο τέλος της εκπομπής Πρωινές Διαδρομές στις 9πμ) και τη σελίδα του ραδιοφώνου στο Facebook https://www.facebook.com/radiothema