13.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΠρώτη φορά: Στέλνουμε στρατό και ιδρύονται φυλάκια σε Γαύδο και Οθωνούς

Πρώτη φορά: Στέλνουμε στρατό και ιδρύονται φυλάκια σε Γαύδο και Οθωνούς

Για πρώτη φορά στρατιωτική παρουσία σε Γαύδο και Οθωνούς, νησιά τα οποία οχυρώνονται με φυλάκια του στρατού λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, ο Ελληνικός Στρατός ίδρυσε φυλάκιο στη Γαύδο το καλοκαίρι, αποκτώντας για πρώτη φορά παρουσία στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία φυλακίου στο νησί των Οθωνών.

Ειδικότερα στη Γαύδο, το φυλάκιο δυναμικότητας 9 ατόμων όπως αναφέρει η εφημερίδα στήθηκε σε μόλις μια εβδομάδα μετά από εντολή του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, μεσούσης της πρώτη ελληνοτουρκικής κρίσης. Οι εργασίες για το στρατιωτικό φυλάκιο στους Οθωνούς έχουν ήδη ξεκινήσει, ένα έργο που προσανατολίζεται στην αύξηση της ελληνικής κυραρχίας στα δυτικά της χώρας μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Αποτελεσματικότερη επιτήρηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του “Πενταγώνου” είναι η ισχυρή παρουσία του στρατού σε νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της χώρας ενώ όσον αφορά το φυλάκιο της Γαύδου η δημιουργία στοχεύει στην αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται συνεχώς.

Το φυλάκιο στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει σε βάθος 30 χιλιομέτρων την περιοχή. Με αυτό τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επιτήρηση της περιοχής, τη στιγμή που η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες και στα νότια της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr