13.3 C
Athens
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ''Πράσινη'' με ενέργειες του Στρατηγού Φλώρου η 1η Στρατιά. Ακολουθούν Δ'ΣΣ, 12η...

”Πράσινη” με ενέργειες του Στρατηγού Φλώρου η 1η Στρατιά. Ακολουθούν Δ’ΣΣ, 12η και 16η Μ/Κ ΜΠ

Την Τρίτη 04Ιανουαρίου 2022ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στην Τελετή Εγκαινίων του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Στρατηγείου της 1ηςΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα παρουσία τουΠεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης:

    Ο Αντιδήμαρχος Eπιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργωνκ. Γεώργιος Σούλτης ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη.
 • Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
 • Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας.
 • ΟΔιοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας ΑρχιπύραρχοςΕυάγγελος Φαλάρας.
 • Ο Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Λάρισας Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Βλάχος.
 • Ο Πρόεδρος της Εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» κ. Δημήτριος Σαράντης και ο κ. Απόστολος Μωραΐτης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου που σχεδιάστηκε και προωθήθηκε επί της Διοικήσής του στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, με την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως προς την ένταξή του στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ενεργειακής αναβάθμισης του Στρατηγείου, με την οποίαβραχυπρόθεσμα εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι τόσο από την μείωση των λειτουργικών απαιτήσεων όσο και του κόστους συντήρησης του κτιρίου, συμβάλλοντας στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Στρατοπέδου «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη υπογραφή αντίστοιχων Συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των Στρατηγείων του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, της 12ηςΜηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και της 16ηςΜηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, τονίζονταςτην διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμειςσυνεργαζόμενες με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την μείωση του ενεργειακούαποτυπώματος των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑκλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό για την συμβολή του στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη για την διαχρονική συνδρομή του στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεωνστην περιοχή, το σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, καθώς και τον Πρόεδρο του Ομίλου «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ» κ. Ιωάννη Καντώνια, τον Πρόεδρο της Εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε» κ. Δημήτριο Σαράντη και τον κ. Απόστολο Μωραΐτη για την διαρκή ανιδιοτελή προσφορά τους στις ΕΔ με δωρεές και χορηγίες.

Το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς με προϋπολογισμό 1.523.000€ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας,μείωσε το ενεργειακό του αποτύπωμα κατά 86% σε πρωτογενή ενέργειακαι συμπεριέλαβε τις ακόλουθεςενεργειακές αναβαθμίσεις:

 • Μόνωση του κελύφουςτου κτηρίου και του δώματός του.
 • Αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων.
 • Εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης με νέα Κεντρική Εγκατάσταση Κλιματισμού που διαθέτει 9 νέες αντλίες τύπουVRV(VariableRefrigerantVolume).
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκούσυστήματος συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 100KWA.
 • Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας LED.
 • Εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης (Building Energy ManagementSystem – BEMS).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λάρισα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτηκ.κ. Ιερώνυμο με τον οποίον αντάλλαξαν ευχές με την ευκαιρία της έλευσης του Νέου Έτους.

Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.