13.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΜΕΝΣ: Φαρμακευτική Περίθαλψη Προσωπικού Ε.Δ. σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς

ΠΟΜΕΝΣ: Φαρμακευτική Περίθαλψη Προσωπικού Ε.Δ. σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς

 Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ» αναδεικνύει μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Θ.) και Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ), τα προβλήματα που παρατηρούνται ως προς την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

2.   Συγκεκριμένα ο Φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), έχει αναστείλει από τις 01 Ιουλίου 2022, την χορήγηση φαρμάκων συνολικά στα στελέχη του Στρατού Ξηράς και έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε ανάλογη ενέργεια από 01 Αυγούστου 2022, για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της μη αποζημίωσης από τα Γενικά Επιτελεία, άυλων συνταγών φαρμάκων συγκεκριμένων συνάδελφων μας, που είχαν εκτελεστεί από φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, καθόσον μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η συνταγογράφηση τους έγινε εκ παραδρομής από ιδιώτες ιατρούς και όχι από Στρατιωτικούς γιατρούς όπως πράγματι προβλέπεται.

3.   Επί του θέματος απαντώντας στη Βουλή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αιτιολογώντας την στάση των Γενικών Επιτελείων, τα οποία αρνούνται να καταβάλλουν την οφειλή προς τον ΦΣΘ για τις συγκεκριμένες συνταγές, τόνισε:

‘’Τυχόν άρνηση πληρωμών των φαρμακευτικών δαπανών σε φαρμακεία της Επικράτειας προκύπτει μόνο, όταν μετά από έλεγχο και εκκαθάριση από τις  εντεταλμένες υπηρεσίες, που πραγματοποιείται στο σύνολο των συνταγών με βάση το  δημόσιο λογιστικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαπιστωθεί η μη τήρηση της  προβλεπόμενης διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων σε εν ενεργεία στελέχη.’’

4.   Αυτό όμως που δεν απαντάται από τον κ. Χαρδαλιά και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος, το οποίο έχει θέσει σε ομηρία τους συναδέλφους μας και τις οικογένειες τους. Η αδυναμία άλλωστε του συστήματος να αποκλείει έγκαιρα όσους προβαίνουν παράτυπα σε μη προβλεπόμενες συνταγογραφήσεις δεν μπορεί να καταλήγει σε βάρος όλων των στρατιωτικών οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας και των υπηρεσιακών διαταγών.

Ευθύνη άλλωστε κύριε Υπουργέ της Πολιτικής Ηγεσίας είναι να επιλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν και όχι να αρκείται σε δημοσιογραφικές διαπιστώσεις.

5.   Επιπρόσθετα και σε σχετική ενημέρωση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς (ΦΣΚ), κ. Κατσιάνο Κωνσταντίνο, μας μεταφέρθηκε ότι ο Σύλλογος βρίσκεται σε καθυστέρηση πληρωμών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η ανωτέρω πολύμηνη καθυστέρηση, επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διότι αναγκάζει τους φαρμακοποιούς να επωμιστούν το βάρος των οικονομικών δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ικανό χρονικό διάστημα.

            Αρνητικό επακόλουθο των ανωτέρω, είναι η ειλημμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, να προχωρήσει σε αναστολή, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι νεωτέρας, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διάθεση φαρμάκων με κάλυψη από το μέλος της συνολικής αξίας.

6.   Όπως γίνεται κατανοητό η παραπάνω εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν αγόγγυστα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες την Πατρίδα, καταβάλλοντας κανονικά τις εισφορές τους προς το Κράτος και αξιώνουν την ισότιμη αντιμετώπιση με το σύνολο των Ελλήνων ασφαλισμένων. Εν μέσω πανδημίας του COVID-19 αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων των συναδέλφων μας, η αποκατάσταση της ομαλής χορήγησης φαρμακευτικών αγωγών για το σύνολο του προσωπικού  και των τριών Κλάδων του ΥΠΕΘΑ και των οικογενειών τους, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας.

     Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

7.    Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών  – ΠΟΜΕΝΣ, καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία να ενσκήψουν με προσοχή στα συγκεκριμένα προβλήματα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, επίλυση τους. Επιπρόσθετα ζητούμε όπως εξεταστούν όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από τα Γενικά Επιτελεία και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας ως προς τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων των Φαρμακευτικών Συλλόγων με το ΥΠΕΘΑ στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται προς κάλυψη το σύνολο των στρατιωτικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ.

8.   Καλούμε επίσης τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης και Κιλκίς σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς των ασφαλισμένων Στρατιωτικών να αναστείλουν για εύλογο χρονικό διάστημα τις όποιες δικαιολογημένες ενστάσεις υπάρχουν, ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων τους με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρώντας στην απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων προς τα στελέχη τους, προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων και ενδεδειγμένων λύσεων.

Το θέμα της ομαλής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γενικότερα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.» και όλων των Ενώσεων Στρατιωτικών της Χώρας και το ανωτέρω γεγονός θα το παρακολουθούμε στενά μέχρις αποκαταστάσεως του.

Παρακαλούμε για την σοβαρότητα και την συναίσθηση της ευθύνης όλων μας.

9.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος ΘεοδώρουΤχης (ΠΖ)