13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΜΕΝΣ: Διοικητικά θέματα Μονίμων Υπαξιωματικών Προελεύσεως ΕΠΟΠ. Απαιτούνται άμεσες λύσεις

ΠΟΜΕΝΣ: Διοικητικά θέματα Μονίμων Υπαξιωματικών Προελεύσεως ΕΠΟΠ. Απαιτούνται άμεσες λύσεις

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

 1.    Η Γραμματεία ΕΠ.ΟΠ/ΠΟΜΕΝΣ και η Ομοσπονδία, για πολλοστή φορά εκφράζουν με την παρούσα, την έντονη δυσαρέσκεια τους και επανέρχονται με την ευκαιρία των απαντήσεων του κ. ΥΕΘΑ τους τελευταίους μήνες σε ερωτήσεις όλων των κομμάτων στη διαδικασία Κοινοβουλευτικού ελέγχου στη ΒτΕ, για θέματα που απασχολούν Μονίμους Υπαξιωματικούς προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), για να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους, λόγω της εφαρμογής αναχρονιστικών νόμων, που τους εξαναγκάζει πλέον των άλλων ακόμη και σε έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 2.    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, με τα (α), (β), (δ) και (ε) σχετικά έγγραφα της προς την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, κατέθεσε τις προτάσεις της και πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις για:

       α. Την Βαθμολογική Εξέλιξη Μονιμοποιηθέντων Υπξκων Προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1165-epomeno-dynato-stoixima-pomens-vathmologiki-ekseliksi-monimopoiithenton-ypkskon-proelefsis-ep-op

       β. Την τροποποίηση του N. 2936/2001 που αφορά το βαθμολογικό – προαγωγές ΜονίμωνΕπαγγελματιώνΟπλιτώνπροελεύσεωςΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1192-pomens-apokatastasi-tis-adikias-ton-synadelfon-mas-proeleyseos-ep-op

       γ. Προτάσεις για το συνταξιοδοτικό-βαθμολογικό των Υπξκων Προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1392-nai-stis-protaseis-pomens-sto-syntaksiodotiko-vathmologiko-ton-ypkskon-proerxomenon-apo-ep-op-oxi-stis-lyseis-typou-eoth

       δ. Πρόταση της Συμβουλευτικής επιτροπής ΕΦΚΑ για το συνταξιοδοτικό στρατιωτικών ΟΛΩΝ των προελεύσεων

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1421-pomens-syntaksiodotikes-rythmiseis-gia-oles-tis-proeleyseis-prosopikoy

οι οποίες τυγχάνουν ρεαλιστικής εφαρμογής, αποκαθιστούν ανάμεσά στους ΕΠ.ΟΠ. τόσο αυτούς που επιθυμούν να αποχωρήσουν όσο και εκείνους που επιζητούν με ασφάλεια δικαίου να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τυγχάνουν θετικής αποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων προερχόμενους από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.).

3.    Υπενθυμίζουμε τα παρακάτω νομοθετικά πλαίσια που αφορούν το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών:

        α. Ο Ν.3865/2010, άρθρο 20 παρ. 4 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4336/2015, άρθρο 1, παρ.7 που αναφέρει τα εξής: «Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.»

       β. Ο Ν.4387/2016, Κεφάλαιο Β’, άρθρο 4, παρ.1(α) και (β) αναφέρονται τα εξής: «Από 1.1.2017 οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) που συνιστάται με τις διατάξεις του άρθρου 51 και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος. β. Για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού».

     γ. Όλες οι προκηρύξεις του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ αναφέρουν μέχρι την συμπλήρωση  35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για του ομοιόβαθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

4.   Πέραν όμως των συνταξιοδοτικών θεμάτων, υπάρχουν και άλλα προβλήματα τα οποία έχει αναδείξει κατά καιρούς η Γραμματεία ΕΠ.ΟΠ και η Ομοσπονδία με τα (γ), (στ), (ζ) και (η) όμοια έγγραφα της προς την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τη Πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. όπως:

       α. Την βαθμολογική αναβάθμιση του θεσμού.

https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1497-grammateia-ep-op-pomens-ta-themata-ton-ypkskon-proeleyseos-ep-op-se-proti-proteraiotita

       β. Την άμεση κατάργηση των ΣΟΕΠΟΠ και την συμπερίληψη των συναδέλφων μας ΕΠΟΠ στους δικαιούχους των ΣΟΜΥ.

https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/1526-pomens-oikimata-stegasis-epaggelmation-opliton-soepop-i-stegasi-einai-koinoniki-paroxi

       γ. Προβλήματα βαθμολογικά και οικονομικά που έχουν υποστεί στελέχη προελεύσεως Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), οι οποίοι έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1445-pomens-vathmologiko-misthologiko-metatagenton-ypaksiomatikon-proeleyseos-ep-op

       δ. Πρόταση για την κατάργηση του προθέματος  ΕΠΟΠ.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1332-pomens-oxi-stis-diakriseis-ton-ypaksiomatikon-proeleyseos-ep-op

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.    Τα στελέχη του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι Μόνιμο Στρατιωτικό Προσωπικό σύμφωνα με το Ν.2936/2001 και αποτελούν δυναμική δομή για την αντιμετώπιση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών  ειδικοτήτων, οι οποίες, απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση στελεχώνοντας πλήθος θέσεων των Μονάδων και των Υπηρεσιών οι οποίοι αδιαμφισβήτητα υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους και την αποστολής τους.

 6.    Η πάγια θέση της Γραμματείας ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. είναι ότι θα πρέπει όλοι οι ΕΠ.ΟΠ να έχουν δικαίωμα στην επιλογή της παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα και με την πρόταση που έχουμε καταθέσει με το (α) σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας την 25 Ιουνίου 2020  για να υφίσταται η δυνατότητα συμπλήρωσης πλήρης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ούτως ώστε η σύνταξη που θα λαμβάνει το προσωπικό να βρίσκεται σε αναλογία με τις αποδοχές ενέργειας και να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή  διαβίωση του.

7.    Υπενθυμίζουμε ότι από την στιγμή που από τον ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται η συμπλήρωση τουλάχιστον 40 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, για την καταβολή πλήρους συντάξεως, απαιτείται η ΡΗΤΗ διατύπωση ότι κανείς στρατιωτικός δεν αποστρατεύεται πριν την συμπλήρωση των απαιτούμενων 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας, εκτός από αυτούς που υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας.

8.    Η ΠΟΜΕΝΣ θα τονίσει για ακόμη μία φορά, ότι σε περίπτωση που η Υπηρεσία επιλέγει την αποστρατεία συναδέλφων στα πλαίσια των τακτικών ή εκτάκτων κρίσεων, είτε λόγω κάλυψης ηλικιακού ορίου, κάτω των 60 ετών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να καταβάλει η Υπηρεσία, τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου για το υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή το 60 έτος της ηλικίας. Για αυτό  άμεση κατάργηση κάθε ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης πέραν του εκ του νόμου ορίου του 60ου έτους της ηλικίας.

 9.    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.,  καλεί την Πολιτική και την Στρατιωτική Ηγεσία σε διάλογο, ώστε να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες λύσεις οι οποίες τυγχάνουν ρεαλιστικής εφαρμογής, αλλά και αποκαθιστούν ανάμεσά στους ΕΠ.ΟΠ. το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης.

10.    Καλούμε  όλους  τους  Επαγγελματίες  Οπλίτες  να  στηρίξουν  με  την  εγγραφή  και  την συμμετοχή  τους,  στα  πρωτοβάθμια  σωματεία  που  ανήκουν  στην  Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.  για  να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την δικαιοσύνη.

11.   Εισηγητές θέματος: Γραμματέας θεμάτων ΕΠ.ΟΠ.: Επχίας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος τηλ. 6971601974.

12.   Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων & Προσωπικού: Τχης (ΑΠΒ) Θεόδωρος Κουτσίδης τηλ. 6944055135.

                                                                                                                Μετά τιμής

                                                                                            Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Ρώτας Ασμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος Θεοδώρου Τχης (ΠΖ)