13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΠΟΕΣ: ''Οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ δεν εκπροσωπούν τους εν ενεργεία στρατιωτικούς''

ΠΟΕΣ: ”Οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ δεν εκπροσωπούν τους εν ενεργεία στρατιωτικούς”

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σειρά πρωτοβουλιων συγκεκριμένης θεσμικής Ένωσης αποστράτων του ΣΞ (ΕΑΑΣ), η οποία επιχειρεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό, ή μαλλον μοναδικό, ρόλο σε θέματα των Μετοχικών Ταμείων που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς, δηλαδή και τους εν ενεργεία. Ενα από τα αιτήματα που παρουσιάζουν με την επισήμανση είναι είναι και “δίκαια”, δίχως να διευκρινίζεται για ποιους, είναι και αυτό της ενοποιησης των Μετοχικών Ταμείων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεσμική ένωση αποστράτων δείχνει να αδιαφορεί για το γεγονός ότι η θεσμική εκπροσωπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών καθορίζεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι πουθενά δεν μνημονεύει το συντονιστικό των Ενώσεων Αποστράτων. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕΣ καλεί την ΕΑΑΣ να σταματήσει τις παρεμβάσεις και προειδοποιεί να εγκαταλειφθούν οι όποιες προσπάθειες εις βάρος των Μετοχικών Ταμείων, ενώ ταυτόχρονα διερωτάται εάν έχουν αναληφθεί όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την εξυγίανση του ΜΤΣ, το οποίο η ίδια η ΕΑΑΣ έχει αποκαλέσει πρόσφατα “μεγάλο ασθενή”.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Μετοχικά Ταμεία ΕΔ

ΣΧΕΤ.:  α.   Απάντηση Φ. 900α/8779/12152/8-9-2011/ΥΕΘΑ

β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 849/2023 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε ότι επιχειρούνται να τεθούν σε κάποιο τραπέζι συζητήσεων άσχετα ζητήματα ως δήθεν δίκαια, από συγκεκριμένους θεσμικούς αποστράτους του ΣΞ (ΕΑΑΣ), οι οποίοι αυτόκλητα και αυθαίρετα επιχειρούν να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι όλων των στρατιωτικών, όλων των Όπλων και Σωμάτων (εν ενεργεία και εν αποστρατεία).

Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» ήταν η συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Θεοχάρη την 26/10, για την οποίαν διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο σχετικό Δελτίο Τύπου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εν λόγω Ένωσης ότι «Η ενημέρωση περιέλαβε πάγια και διαρκή αιτήματα της Ενώσεως όπως η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων η αναστολή εφαρμογής της ψηφισθείσας ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ αλλά και άλλα λιγότερο ουσιώδη», ενώ προστίθεται με νόημα ότι «Ο κ. Υφυπουργός συμφώνησε στο δίκαιο των αιτημάτων».

Βεβαίως και ουδόλως  μας απασχολεί η ατζέντα μιας θεσμικής Ένωσης αποστράτων, ωστόσο μας προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι επί σειρά μηνών επιχειρείται η προσπάθεια επιβολής μιας θεσμικής εκτροπής, στο πλαίσιο της οποίας μόνο η μία εκ των θεσμικών Ενώσεων αποστράτων, απαιτεί να υπάρξει «λύση» για κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τους αποστράτους. Εν λόγω ενέργειες, κατά βάση, ενδιαφέρουν αφενός όλους τους εν ενεργεία στρατιωτικούς οι οποίοι είναι μέτοχοι των Μετοχικών Ταμείων και ως εκ τούτου έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση, αφετέρου τα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων. Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να διερωτηθούμε δημόσια, μιας και άλλα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: το Συντονιστικό των Θεσμικών Ενώσεων αποστράτων έχει διαλυθεί και ως εκ τούτου η ΕΑΑΣ λειτουργεί αυτόνομα, ή τα «δίκαια αιτήματα» έχουν την έγκριση του Συντονιστικού άρα και η ΕΑΑΣ την εξουσιοδότηση να δρα μονομερώς;

Επί τούτου να υπενθυμίσουμε ότι, η ανωτέρω Ένωση με την από 17/5/23 ανακοίνωση της, έχει αποκαλέσει το ΜΤΣ «Μεγάλο Ασθενή». Διερωτόμαστε λοιπόν, τι ακριβώς μέτρα έχουν ληφθεί για τον «Μεγάλο Ασθενή»; Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν έχει υπάρξει σειρά από αναλογιστικές μελέτες [εταιρίας Deloitte το 2006, εταιριών Delloitte και Hewitt το 2010, καθώς και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010] που επιβεβαίωναν το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας το οποίο ήταν εις γνώση της Ηγεσίας [ιδέτε (α) σχετικό]. Υπενθυμίζουμε δε, ότι η πρόθεση για ενοποίηση «των Διοικητικών Συμβουλίων των Μετοχικών Ταμείων» είχε εκφραστεί και τότε και, βεβαίως, εγκαταλείφθηκε κακήν κακώς διότι προκάλεσε ιδιαίτερα σοβαρές αντιδράσεις. Ωστόσο φαίνεται ότι παρακολουθούμε το ίδιο έργο, ξανά.

              Κύριε Υπουργέ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους γίνονται αυτές οι ενέργειες και γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να τις επιτρέψουμε. Ο καθένας οφείλει να απλώνει το χέρι του ως εκεί που του επιτρέπει ο Νόμος. Όπως υποστηρίξαμε τα δίκαια αιτήματα των αποστράτων κατά τη διαδικασία ψήφισης του ν. 5018/2023 προτείνοντας σημαντικές βελτιώσεις (μία εκ των οποίων η προσθήκη εκπροσώπου Αξιωματικού εξ Υπαξιωματικών στο ΜΤΣ, που βεβαίως δεν «πέρασε»), έτσι θα κόψουμε το βήχα σε κάθε επεκτατική ενέργεια που επιχειρεί να ζημιώσει τα ΜΤ και τους στρατιωτικούς. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι δεν θα επιλέξετε να γίνετε μέρος του προβλήματος.

Οι θεσμικές Ενώσεις αποστράτων του ΣΞ έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν μόνο τα μέλη τους και κανέναν άλλον. Εάν κάποια κίνηση είναι κοινή, αυτό οφείλεται να ανακοινώνεται ώστε να γνωρίζουμε ποιους έχουμε απέναντί μας. Η εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών καθορίζεται από το άρθρο 30Γ του ν.1264/1982, το οποίο δεν αφορά τους αποστράτους. Είναι ως εκ του περισσού αυτονόητο δε, να υπενθυμίσουμε ότι τα ΜΤ διέπονται από διαφορετικούς νόμους και έχουν διαφορετικού Κανονισμούς, ενώ διαφορετικές είναι ακόμα και οι κρατήσεις.

Ως εκ τούτου, και λαμβανομένου υπόψιν ότι οι αιμοδότες των ΜΤ είναι κατά βάση τα εν ενεργεία στελέχη (ΕΔ και ΣΑ), το καθένα για το ΜΤ του Όπλου του, δεν είναι δυνατόν να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση κατά την οποίαν συγκεκριμένοι απόστρατοι επιχειρούν να αποκτήσουν αυθαίρετα πρωταγωνιστικό, συνολικό ρόλο. Εάν οι συγκεκριμένοι κ.κ. (πρώην) συνάδελφοι του ΣΞ επιθυμούν στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης να ασχολούνται και με θέματα των εν ενεργεία είναι δικό τους ζήτημα, αλλά τους συνιστούμε συναδελφικά να θυμούνται ότι δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί προς τούτο. Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητο ότι τυχόν πρόκλησης βλάβης, δεν θα μας αφήσει απαθείς.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να συνδράμετε στην προσπάθειά μας ώστε τα Μετοχικά Ταμεία να παραμείνουν στην ησυχία τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Εάν υφίστανται προβλήματα, υφίστανται μηχανισμοί που να επιτρέψουν την καθ’ αρμοδιότητα διερεύνησή τους ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν αυτές υφίστανται. Το παραμύθι με την κατσίκα του γείτονα πρέπει να λάβει οριστικό τέλος.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.