13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΕΣ: Έρχονται δύσκολα για τους στρατιωτικούς...

ΠΟΕΣ: Έρχονται δύσκολα για τους στρατιωτικούς…

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                                                             Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2023

Η Ομοσπονδία μας παρατηρώντας προσεκτικά όλα τα γεγονότα των περασμένων μηνών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων η κακή κατάσταση των οποίων εξάλλου ουδέποτε κρύφθηκε από την πολιτική Ηγεσία, επί μήνες έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για όσα δυσμενή διαφαινόταν ότι είχαν προγραμματιστεί εις βάρος των στρατιωτικών για την επομένη των εκλογών.

Πολλές συναδέλφισσες και συνάδελφοι δεν μας πίστεψαν και θεωρούσαν ότι κινδυνολογούσαμε «προεκλογικά», όμως τα γεγονότα (που μετουσιώνονται διαρκώς σε αυξανόμενες παραιτήσεις) αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα όσων έρχονται. Προς μεγάλη μας λύπη, διαπιστώσαμε καθ’ όλο το διάστημα ότι για πολλά εξ αυτών υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι υποστηρίζονταν από την έτερη Ομοσπονδία. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να προειδοποιήσουμε εκ νέου υπενθυμίζοντας όσα έχουμε ήδη αποκαλύψει στο παρελθόν:

 • Στα εν όψει υπάρχει σχέδιο για αλλαγή του υφιστάμενου σταδιοδρομικού νόμου με αύξηση πραγματικών ετών υπηρεσίας κατά πέντε (5) έτη και συγκεκριμένα από τα 35 που ισχύει, στα 40 [υπενθυμίζουμε ότι η έτερη Ομοσπονδία, τόσο με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 24/2021, όσο και με το από 9 Ιουνίου 2022 ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της, έχουν ζητήσει την εν λόγω αύξηση των πραγματικών ετών υπηρεσίας και μάλιστα με «ρητή διατύπωση».].
 • Επακόλουθο του ανωτέρω νόμου θα είναι οι επιμηκύνσεις των ετών παραμονής σε συγκεκριμένους βαθμούς, για όλες τις προελεύσεις και υφιστάμενες καταστάσεις (και προφανώς με κάποια οριζόντια γραμμή), με όλα όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εξυπακούεται ότι τα υφιστάμενα προβλήματα των ηλικιακών ορίων που σχετίζονται με το ΝΔ 445/1974 αναμένεται να οξυνθούν.
 • Προγραμματίζεται νέο μισθολόγιο στο πνεύμα της «‘‘προσαύξησης’’ στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας» προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση και με το νέο σταδιοδρομικό πλαίσιο. Εν λόγω μισθολόγιο αναμένουμε να φέρει ονομαστικές (μικτές) αυξήσεις με πραγματικές μειώσεις (έμμεσες και άμεσες), ακριβώς όπως έγινε και με την προαναφερθείσα «προσαύξηση» [υπενθυμίζουμε ότι η έτερη Ομοσπονδία έχει ζητήσει με την από 30/10/2018 ανακοίνωση και το από 9 Ιουνίου 2022 ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της γενικώς και αορίστως ένα «δικαιότερο» μισθολόγιο με μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας, θέση που παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει έκτοτε (συμπεριλαμβανομένου και του φιάσκου με τις υποσχέσεις για ανύπαρκτα μισθολογικά κλιμάκια για τους αξιωματικούς ΕΜΘ) δεν έχει αναπροσαρμόσει.].
 • Αναμένεται (πιθανώς σύντομα) η κατάθεση νόμου που θα επιχειρεί να ενοποιήσει τα Μετοχικά Ταμεία σε ένα, συνδυάζοντας δύο αιτήματα: αφενός συγκεκριμένους φορείς αποστράτων που ζητάνε ενοποίηση, αφετέρου την έτερη Ομοσπονδία που ζητάει επικουρική ασφάλιση [βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. 295/2021 και το από 9 Ιουνίου 2022 ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της]. Εν λόγω αιτήματα σχετίζονται διότι ο ν.4808/2021 δεν αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συνδυαστεί η μετοχική σχέση με την επικουρική σύνταξη. Προς αποφυγή παρερμηνειών και επειδή ήδη καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι με την ενοποίηση θα ωφεληθούν τα στελέχη του ΣΞ τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ΕΛΟΑΣ και το ΒΟΕΑ, γνωρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, σύμφωνα με όσα διαφαίνονται, οι μόνοι που μετά βεβαιότητας δεν πρόκειται να ωφεληθούν θα είναι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί λόγω της μη εισέτι επίλυσης των παθογενειών που επί σειρά ετών φέρονται να ταλαιπωρούν το ΜΤΣ.
 • Κατά τη συζήτηση στη Βουλή με τους φορείς στο πλαίσιο της ψήφισης του ν.5036/2023 του Υπ. Οικονομικών, ο πρόεδρος της έτερης Ομοσπονδίας εξέφρασε ρητά θέση υπέρ του κατακερματισμού (άρα κατάργηση) του Επιδόματος Στόλου, υπεραμυνόμενος με αυτό τον τρόπο των έμμεσων περικοπών που υπέστη το προσωπικό του ΠΝ, αντί να συνταχθεί με την ΠΟΕΣ απαιτώντας τη θέσπιση πρόσθετων επιδομάτων [βλ. συζήτηση της 21/3/23: επισημαίνοντας κατά τη δευτερολογία ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση»].
 • Κατά τους προηγούμενους μήνες και πριν την ψήφιση του ν.4997/2022 (άρθρο 23), η έτερη Ομοσπονδία ζητούσε επιτακτικά τη θέσπιση ασφάλισης 5 ετών στο διπλάσιοδήθεν διότι δεν υπήρχε σχετική πρόνοια. Αυτό φυσικά ήταν αναληθές διότι το πρόβλημα είχε επιλυθεί με το άρθρο 11 του ν. 4609/2019, το οποίο όμως δεν εφαρμοζόταν. Τελικώς η ευεργετική διάταξη του νόμου αντικαταστάθηκε με δυσμενέστερη [βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. 24/2021 και το από 9 Ιουνίου 2022 ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της.]
 • Μια ακόμα πάγια απαίτηση της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι η έκδοση ΠΔ για εναρμόνιση των ημερησίων αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας υπό τους ιδιαίτερα δυσμενείς όρους του μνημονιακού νόμου 4336/2015, ο οποίος αυστηροποιεί τις συνθήκες και ελαχιστοποιεί του δικαιούχους [βλ. έγγραφο με αρ.πρωτ. 19/2021 και το από 9 Ιουνίου 2022 ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου].
 • Προσφάτως, ως αποκαλύψαμε, η έτερη Ομοσπονδία νομιμοποίησε διά της δημοσιοποιήσεως ένα κυριολεκτικώς ανύπαρκτο non paper αναφορικά με το μείζον πρόβλημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ, το οποίο ατυχώς κατέστησε ως «πρόταση» στο τραπέζι των συζητήσεων [βλ. έγγραφο με αρ.πρ. 679/2023].
 • Διαφαίνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει η πάγια θέση της έτερης Ομοσπονδίας για δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών (όχι με την υφιστάμενη έννοια), το οποίο διά της δημιουργίας Πανεπιστημίου ΕΔ θα σηματοδοτήσει την κατάργηση όλων των ΑΣΣΥ. Εν λόγω απόφαση, εάν υλοποιηθεί από την πολιτική Ηγεσία, θα συμπαρασύρει συνολικά τους Υπαξιωματικούς (ιδίως εν όψει σχεδιαζόμενου σταδιοδρομικού νόμου) ανεξαρτήτως προελεύσεως με όσα αυτό συνεπάγεται, όπως το μισθολόγιο που είναι συνδεδεμένο με τη σταδιοδρομία [βλ. το από 14/10/2019 Δελτίο Τύπου και το από 9 Ιουνίου 2022 ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της].
 • Αναφορικά με την απασχόληση στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το αίτημα της έτερης Ομοσπονδίας για διάθεση (γενικώς) εξειδικευμένου προσωπικού, δήθεν για την «αμεσότερη εκκαθάριση των συσσωρευμένων Στρατιωτικών συντάξεων», βάζοντας με αυτό τον τρόπο πλάτη στην ανεξέλεγκτη απασχόληση των στρατιωτικών σε οποιοδήποτε κενό του κρατικού μηχανισμού, όταν η υποστελέχωση στις ΕΔ δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο [βλ. Δελτίο Τύπου της 13/3/20].
 • Υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το παρελθόν η έτερη Ομοσπονδία είχε ζητήσει την επέκταση εφαρμογής του μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε περισσότερους εργαζόμενους στο πλαίσιο «ισότιμης» αντιμετώπισης, ενέργεια που όπως όλοι θυμόμαστε οδήγησε σε απολύσεις οι οποίες απετράπησαν στις ΕΔ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λόγω απόφασης του ΣτΕ που αφορούσε «τρίτους» [βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. 03/2022].
 • Υπενθυμίζουμε τέλος, την απόρριψη του «δικαστικού ακτιβισμού» και κατ’ επέκταση την εναντίωση στις διεκδικήσεις των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων μας, ως είχε σχολιαστεί με άνευ ημερομηνίας ανακοίνωση του Προέδρου της έτερης Ομοσπονδίας, ενώ είχε υποστηριχθεί με παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων που είχαν εκφράσει την ευαρέσκειά τους την αποτροπή του προσωπικού. Εν λόγω θέση ουδέποτε αναιρέθηκε ρητώς αν και αναγνωρίζουμε ότι υφίστανται σημάδια σιωπηρής μεταστροφής της, ακολουθώντας την ΠΟΕΣ στο δρόμο των δικαστικών διεκδικήσεων.

Θεωρούμε αναμενόμενο η Κυβέρνηση να επιχειρεί να ασκεί την οικονομική της πολιτική έμμεσα ή άμεσα εις βάρος των στελεχών των ΕΔ. Το έχει δηλώσει ανοικτά εξάλλου. Υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το παρελθόν έχουμε αποκαλύψει ότι, στο πλαίσιο των αδιαμφισβήτητων οικονομικών στενοτήτων, η κυβέρνηση κάνει διαρκώς διαχείριση δαπανών εκ των έσω (βλ. απολύσεις προσωπικού για να προσληφθεί νέο, υπέρμετρες περικοπές που βαφτίζονται «παροχές», αυξανόμενη μη / πλημμελώς αποζημιούμενη εργασία, μη αναγνώριση υπερωριών κλπ). Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι να υπάρχουν στρατιωτικοί που βάζουν πλάτη στον ήδη υλοποιούμενο γενικότερο Αρμαγεδδώνα και μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις.

Τα λάθη συγχωρούνται αρκεί να αναγνωρίζονται. Ακόμα και η άγνοια μπορεί να ξεπεραστεί αν διαπιστωθεί εμπράκτως και αντικατασταθεί από διάθεση για προσφορά έργου. Οι σκοπιμότητες όμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Για το λόγο αυτό και εν όψει όσων έρχονται, επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί, οι ανωτέρω τοποθετήσεις της έτερης Ομοσπονδίας σε ποια από τις τρεις κατηγορίες ανήκουν.

Επειδή οι εποχές προμηνύονται ιδιαίτερα δύσκολες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς, καλούμε την έτερη Ομοσπονδία να λάβει επίσημα θέση, δίχως τα συνηθισμένα επικοινωνιακά τεχνάσματα, προκειμένου να διαπιστωθεί από όλες και όλους τους στρατιωτικούς ποιοι και πως θα βρίσκονται απέναντι στα δυσμενή μέτρα που βρίσκονται ήδη, διότι ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει.

Από τους αγώνες που θα χρειαστεί να δοθούν σύντομα, περισσεύουν μόνο όσοι θα θέσουν συνειδητά εαυτούς εκτός μάχης. Ο εχθρός είναι τα προβλήματα κατά των στρατιωτικών και η ΠΟΕΣ καλεί άπαντες σε συστράτευση. Είμαστε όλοι ιστορικά υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.