13.3 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος: ''Το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης''

Παναγιωτόπουλος: ”Το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης”

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου 2023, επίσκεψη στην Τουρκία, στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του κ. Χουλουσί Ακάρ.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του  στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, εν συνεχεία δε, μετέβη, με τον Τούρκο ομόλογό του, με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους, όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό.

Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός, κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Χουλουσί,

Αρχικά θα ήθελα να επαναλάβω και σήμερα, προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Χουλουσί Ακάρ, την Τουρκική κυβέρνηση και τον Τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί.

Και μια που σήμερα βρέθηκα με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας της γείτονος Τουρκίας και το επιτελείο του, να υπενθυμίσω ότι αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού.

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του Υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές. Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω την δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Κι εδώ θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψή μου, ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και βέβαια, ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα την θερμότητα με την οποία με υποδεχθήκατε, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τον Τουρκικό λαό. Σας ευχαριστώ».