13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟ Χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην εορτή του Προστάτη του ΠΝ Αγίου Νικολάου

Ο Χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην εορτή του Προστάτη του ΠΝ Αγίου Νικολάου

Χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην εορτή του Αγίου Νικολάου Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού:

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίηση να βρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του Πολεμικού μας Ναυτικού, των στελεχών του και των οικογενειών τους, με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της εκατοστής δέκατης επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου.

Είναι ιστορική πραγματικότητα, ότι η ελληνική ναυτική παράδοση έχει διανύσει με τον πλέον δυναμικό και εντυπωσιακό τρόπο μια διαδρομή δέκα χιλιετιών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κατοικώντας από τα βάθη των αιώνων σε έναν χώρο περιτριγυρισμένο από θάλασσες, οι Έλληνες αγάπησαν τις προκλήσεις και τις συγκινήσεις που προσφέρει το υγρό στοιχείο και κατανόησαν από πολύ νωρίς την δύναμη που αποκτά εκείνος που κατέχει ναυτική ισχύ. Οι πρόγονοί μας αρίστευσαν στην τέχνη της ναυσιπλοΐας και αναδείχθηκαν πραγματικοί θαλασσοκράτορες στον χώρο της Μεσογείου, αφού ταξίδεψαν με τα πλοία τους σε όλα τα παράλιά της, από τις Ηράκλειες Στήλες ως τη Φοινίκη και από την Καρχηδόνα ως τον Εύξεινο Πόντο, ιδρύοντας παντού ακμάζουσες ελληνικές αποικίες, των οποίων η ευημερία στηρίχθηκε στο θαλάσσιο στοιχείο.


Με πρώτο γνωστό σταθμό της ναυτικής ιστορίας μας την εκστρατεία κατά της Τροίας, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κυριαρχία στη θάλασσα, η ελληνική ναυτική αριστεία συνεχίστηκε με τη συντριβή της Περσικής απειλής στην Σαλαμίνα, αλλά και με τον Νέαρχο τον Αρχηγό του Στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τους μεγάλους βυζαντινούς ναυμάχους που κράτησαν όρθια την Βυζαντινή Αυτοκρατορία για πάνω από μία χιλιετία, αλλά και με την επιβλητική ελληνική ναυτική παρουσία σε όλες τις θάλασσες κατά την προεπαναστατική περίοδο, με απόγειο το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι ελληνικοί πάρωνες, τα θρυλικά μπρίκια με την μεγάλη ευελιξία και τις αξεπέραστες ικανότητες χειρισμού των ανέμων, έγιναν τότε ανίκητα όπλα στα ικανά και πανάξια χέρια των Ελλήνων Καπεταναίων και των ατσάλινων πληρωμάτων τους, επιτρέποντάς τους να σπάζουν ναυτικούς αποκλεισμούς και να κατανικούν αριθμητικά υπέρτερους στόλους. Την ίδια στιγμή, τα πυρπολικά έγιναν ο φόβος και ο τρόμος του εχθρού στα χέρια των ατρόμητων Ελλήνων μπουρλοτιέρηδων όπως ο Κανάρης, ο Πιπίνος και ο Παπανικολής, αλλά και ο Μιαούλης, ο Αποστόλης, ο Τομπάζης, ο Σαχτούρης, ο Ματρόζος και βεβαίως η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, που κατάφερναν να τρέπουν ολόκληρους στόλους σε άτακτη φυγή.

Οι θρυλικοί Ναυμάχοι της Επανάστασης συνέχισαν τη λαμπρή ναυτική πολεμική παράδοση του Θεμιστοκλή και του Κίμωνα,
εμπνεόμενοι σε απόλυτο βαθμό από αυτούς και τη δόξα τους. Έτσι, υδραίϊκα σκαριά βαφτίζονταν με ονόματα μεγάλων ναυάρχων της αρχαιότητας, όπως «ΚΙΜΩΝ» και «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», ενώ ο Κανάρης βάφτιζε τον πρώτο του γιο Νικόλαο, προς τιμήν του Αγίου προστάτη των ναυτικών, τον δεύτερο γιο του Μιλτιάδη και τον τρίτο του γιο Θεμιστοκλή. Αυτούς θαύμαζαν, τους αρχαίους τους προπάτορες, από αυτούς εμπνέονταν, από αυτούς αντλούσαν κουράγιο, τόλμη, δύναμη, και έτσι κατάφερναν να αριστεύουν και να μεγαλουργούν στην πολεμική δράση τους.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, την ώρα της Ναυμαχίας της Έλλης, νιώθει τη δόξα των Υδραίων Ναυμάχων του ΄21 να τον καλεί προς το δικό του λαμπρό πεπρωμένο. Αυτή η δόξα της παράδοσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τον ώθησε, ώστε την κρίσιμη ώρα να «πλεύσει μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του
Γένους», σύμφωνα με το ανεπανάληπτο σήμα που εξέπεμψε τότε το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ προς τα υπόλοιπα Πολεμικά Πλοία του Στόλου του Αιγαίου.

Τρεις δεκαετίες μετά, ο Ναύαρχος Ιωάννης Τούμπας του ΑΔΡΙΑ και της παράδοσης του Ιταλικού Στόλου στη Μεσόγειο, στην τελευταία
του Ημερήσια Διαταγή ως Αρχηγός Στόλου, θα τονίσει και αυτός με έμφαση απαράμιλλη την τεράστια δύναμη που αντλεί το Πολεμικό μας Ναυτικό από τις παραδόσεις του. Από αυτήν λοιπόν την μακραίωνη ναυτική παράδοση εμπνέονται κάθε φορά οι νεότεροι ώστε να
συνεχίσουν να επιτυγχάνουν το «ΣΤΟΛΟΣ ΘΑΛΆΣΣΗ ΚΡΑΤΕΊΝ».

Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, είμαι πραγματικά ευτυχής που κατά την τρέχουσα περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό εξοπλίζεται με νέες υπερσύγχρονες ναυτικές μονάδες που θα πολλαπλασιάσουν τις επιχειρησιακές του δυνατότητες σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου. Η θαλάσσια ασπίδα της Ελλάδας γίνεται ισχυρότερη, με την πρόσκτηση τριών νέων φρεγατών BELHARRA, την προμήθεια επτά νέων ελικοπτέρων ROMEO, την συνολική αναβάθμιση του τορπιλικού δυναμικού των Υποβρυχίων μας, αλλά και με τις
ενέργειες που ήδη έχουν αναληφθεί για την προμήθεια τελευταίας τεχνολογίας κατευθυνόμενων βλημάτων SEASPARROW και EXOCET, την ενεργοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης και συντήρησης του υπάρχοντος εξοπλισμού και μέσων, όπως και την επέκταση των
υποδομών του κατ’ αρχάς στην Κρήτη και στον Βόλο, αλλά και αλλού στη συνέχεια.

Είμαστε όμως ευτυχέστεροι και ταυτοχρόνως ακόμα πιο υπερήφανοι για τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς τους οποίους τα πλοία μας δεν είναι παρά σκαριά χωρίς ψυχή. Για αυτούς και αυτές που αποτελούν την κινητήρια δύναμη και τον πραγματικό πολλαπλασιαστή της ναυτικής μας ισχύος.

Και το αποδείξατε και μάλιστα πολύ πρόσφατα. Όταν χρειάστηκε, σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι πλήρως σε αυτά που υπαγορεύουν οι αρχές, οι αξίες και οι παραδόσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού… όταν χρειάστηκε, επαληθεύσατε στην πράξη τις στρατιωτικές αρετές σας, δείχνοντας ετοιμότητα, ταχύτητα, ακρίβεια, σθένος, επιδεξιότητα, αποφασιστικότητα,
αυταπάρνηση, υπομονή, επιμονή και καρτερία.

Δίπλα στον Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία, σύντροφοί τους εν όπλοις στην μία και αδιαίρετη ένοπλη ισχύ του
Έθνους, έτοιμοι κατά μόνας αλλά και μαζί να πλεύσετε, να προελάσετε και να ιπταθείτε μεθ’ ορμής ακαθέκτου κατά οιουδήποτε επιβουλέα των συμφερόντων και της ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

Γι’ αυτό και εκφράζω απερίφραστα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την απεριόριστη εμπιστοσύνη μου σε όλο το προσωπικό του
Πολεμικού Ναυτικού, στους Διοικητές, στους Κυβερνήτες, στους Αξιωματικούς και στα Πληρώματα, αλλά και στο προσωπικό των
Ναυστάθμων, των Προκεχωρημένων Ναυτικών Βάσεων και των Ναυτικών Παρατηρητηρίων, που με την σιδερένια και ακλόνητη παρουσία τους δίνουν μέρα και νύχτα, σε μπουνάτσες και στις φουρτούνες, τον άξιο αγώνα τους στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου, έτοιμοι αν χρειαστεί να πολεμήσουν όπως έχουν εκπαιδευτεί… έτοιμοι να καταστήσουν τα πράγματα σαφή, απλά και ξεκάθαρα, όταν, όπου και σε όση έκταση απαιτηθεί.

Για όλα αυτά σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ, καλώντας σας ταυτόχρονα να έχετε πάντα στο μυαλό σας και στην ψυχή σας τα
διαχρονικά λόγια του αιώνιου Κυβερνήτη του ΑΔΡΙΑ, του Αντιπλοιάρχου και μετέπειτα Ναυάρχου Ιωάννη Τούμπα:

«Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι λαμπρές μας παραδόσεις δημιουργούν τεράστιες υποχρεώσεις.

Βαριά η κληρονομία, αλλά υπέροχος κληρονομία.

Σας εξορκίζω να φυλάσσετε τας παραδόσεις και να διατηρήσετε την καλήν αρχοντιάν του Ναυτικού μας!».

Χρόνια σας Πολλά!

Χρόνια πολλά στον Πολεμικό μας Ναυτικό!

Χρόνια πολλά για τις Νίκες της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ!

Ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας, άγρυπνος φύλακας της Ελλάδας και της Ναυτικής της Ισχύος!

Μέγα το της θαλάσσης κράτος!

Σας ευχαριστώ